Connect with us

Ελλάδα

Γαλακτοκομικά προϊόντα-Οργανώσεις καλούν σε μποϊκοτάζ, τη απαντούν οι Συνεταιρισμοί

Published

on

Ως μέσο αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων και ιδιαίτερα στα προϊόντα γάλακτος, το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας ξεκινά μποϊκοτάζ στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά από αυτή τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου.

«Ας φροντίσουμε το πορτοφόλι μας την τσέπη μας ας προστατέψουμε το εισόδημα που κάποιοι θέλουν να κλέψουν χωρίς ίχνος λογικής αλλά και ηθικής αφού παράλληλα μειώνουν τις ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων.

Από 13 Φεβρουαρίου ημέρα Δευτέρα έως 20 Φεβρουαρίου ημέρα Κυριακή 2023 δεν αγοράζουμε προϊόντα γαλακτοκομικά γάλατα γιαούρτια τυροκομικά εγχώρια ή εισαγωγής» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.

Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός (ΑΓΣ) Καλαβρύτων, από τους σημαντικότερους παραγωγούς Φέτας και Γαλακτοκομικών ζητά, από την πλευρά του, άμεσα μέτρα ανακούφισης προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής του προϊόντος που σήμερα φτάνει στο ράφι του Σ/Μ στα 14 ευρώ/κιλό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΓΣ Καλαβρύτων Παύλο Σατολιά, οι τιμές παραγωγού σε πρόβειο και αγελαδινό γάλα που χρησιμοποιείται για την Φετα ΠΟΠ και ΠΓΕ υπερβαίνουν σήμερα το 1,60 ευρώ/κιλό (πρόβειο) και 0,95 έως 1,10 ευρώ/κιλό (γίδινο) γεγονός που οφείλεται και στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, μεταφορικά, καύσιμα, ενέργεια.

Παρά το γεγονός ότι σε κάποια γαλακτοκομικά παρατηρείται η τάση για αποκλιμάκωση τιμών, αυτό δεν αναμένεται πάντως για τη Φέτα. Ακόμα και εάν υποχωρήσει η τιμή παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, που αποτελεί την πρώτη ύλη, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποτυπωθούν τα νέα αυτά δεδομένα και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΓΣ Καλαβρύτων.

Όπως εξηγεί, η Φέτα μετά την παραγωγή της απαιτεί δύο μήνες ωρίμανση, γεγονός που παρατείνει τον χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει στα ψυγεία. μέχρι να καταλήξει στα ψυγεία το προϊόν και να περαστεί η νέα τιμή του στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και στα τελικά σημεία πώλησης, χρειάζεται αρκετός χρόνος, που συνήθως κινείται μεταξύ δύο και τριών μηνών…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement