Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Υγεία

Μέλι: Οι κυριότερες ιδιότητές του

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις ιδιότητες του μελιού

Το μέλι είναι ένας φυσικός θησαυρός, γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες αξιολογούσαν το μέλι & τις ιδιότητές του ως ένα δώρο από τους θεούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το μέλι και οι μέλισσες πρωταγωνιστούν στη μυθολογία. Ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες καταστάσεις. Εκτός από τους Έλληνες, φαίνεται πως και άλλοι πολιτισμοί όπως οι Αιγύπτιοι & οι Ινδοί το θεωρούσαν ένα θεραπευτικό συστατικό.

Το πολύτιμο μέλι είναι απόρροια φυσικών διαδικασιών και συγκαταλέγεται στις γλυκαντικές ουσίες. Το παράγουν οι μέλισσες, καθώς συλλέγουν το νέκταρ των φυτών. Το αγνό μέλι, το μέλι δηλαδή με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες, είναι εκείνο που δε δέχθηκε καμία παρέμβαση από το ανθρώπινο χέρι. Είναι αυτό, που παραδόθηκε όπως ακριβώς παράχθηκε από τη μέλισσα. Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει ανά τον κόσμο για την αγνότητα, τη γεύση και όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Έχει ανακαλυφθεί ότι το μέλι ωφελεί ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Χάρη στα συστατικά του, το μέλι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές & καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το μέλι δρα επίσης ως πρεβιοτικό.

Συνοπτικά αναφέρουμε, ότι το μέλι:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

o Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το χλώριο, το νάτριο & το κάλιο, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες όπως η B1, η C & η A παίζει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, ενώ τα ένζυμά του αποτελούν ασπίδα αντιμετώπισης και καταπολέμησης των ελεύθερων ριζών.

Αποτελεί μία εξαιρετική φυσική πηγή ενέργειας

o Το μέλι περιέχει απλά ζάχαρα & υδατάνθρακες, που απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό. Αν, διανύεις μία δύσκολη περίοδο ή θες να ξεκινήσεις πάλι τη γυμναστική σου, τόνωσε φυσικά και γρήγορα τον οργανισμό σου με μία μεγάλη κουταλιά μέλι κάθε μέρα.

o Η κατανάλωση μελιού συμβάλλει παράλληλα στη γρηγορότερη αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας, χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο. Ο σίδηρος, που περιέχει, είναι οργανικής προέλευσης και άρα απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

Θεωρείται ελιξίριο ομορφιάς

o Το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά & να διατηρεί νερό στα μόριά του. Συνεπώς, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το δέρμα, ειδικά όταν αυτό είναι ευαίσθητο, ξηρό ή αφυδατωμένο.

o Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά συστατικά, το καθιστούν μία ασπίδα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν εξωγενείς παράγοντες.

o Αποτελεί ένα φυσικό, ήπιας μορφής, απολεπιστικό προϊόν. Λειαίνει το δέρμα & συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακμής χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες.

o Χάρη στα μόρια των σακχάρων του, το μέλι έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες, καθώς βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί την υγρασία του.

o Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαλακτικό μαλλιών, κατά της ψαλίδας και των φθαρμένων άκρων, χάρη στις μαλακτικές τους ιδιότητες.

Φροντίζει τα τραύματα

o Το μέλι έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές & επουλωτικές ιδιότητες. Έτσι, συμβάλλει ενεργά στη φροντίδα εγκαυμάτων, εκδορών και άλλων τραυμάτων.

Συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού

o Χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες, το μέλι μπορεί να εξαλείψει στομαχικά προβλήματα, καθώς ανταγωνίζεται τα βακτήρια & δρα επουλωτικά σε τυχούσες πληγές των βλεννογόνων.

o Φαίνεται πως καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα, με αποτέλεσμα να φροντίζει την υγεία του εντέρου.

o Μπορεί να ωφελήσει σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Χάρη στην κολλώδη υφή του, δημιουργεί ένα στρώμα στο βλεννογόνο που λειτουργεί προστατευτικά.

Αντιμετώπιση του πονόλαιμου & του βήχα

Χάρη στις αντισηπτικές & μαλακτικές του ιδιότητες ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα, «μαλακώνοντας» το λαιμό.

Συμβάλλει στη χαλάρωση & τον καλύτερο ύπνο

Φαίνεται ότι το μέλι συμβάλλει μέσω κάποιου μηχανισμού στην ενίσχυση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου και συνδέεται με μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες στον οργανισμό

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του hangover

Η περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, επιταχύνει το μεταβολισμό του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς

o Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης

o Προλαμβάνει τη συμπίεση των αρτηριών και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρδιοπαθειών.

Φροντίζει τη στοματική υγιεινή & καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή

o Αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να παραμελήσουμε την καθημερινή φροντίδα της στοματικής κοιλότητας. Έρευνες έχουν δείξει όμως ότι το μέλι ωφελεί τη στοματική υγεία και έχει θετική επίδραση στην κακή αναπνοή


Ροή ειδήσεων

Advertisement