Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Λέκκας: Σεισμός 8,5 Ρίχτερ δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Ευθύμιος Λέκκας ζητά αυτοσυγκράτηση από τους συναδέλφους του στην Ελλάδα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία.
Πολλά είναι τα σχόλια που προκάλεσε η τοποθέτηση του Κώστα Συνολάκη για πιθανό μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα που θα θυμίζει αυτόν της Τουρκίας.

Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας βλέποντας την καταστροφή στη γειτονική χώρα, είπε στην ΕΡΤ, ανάμεσα σε άλλα, ότι είναι τραγικό να ακούει για σεισμούς 8,5 βαθμών στην Ελλάδα, για κτίρια με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό και τεράστιες επιπτώσεις.

«Το ρήγμα στην Τουρκία δεν σημαίνει τίποτα για την Ελλάδα» – Αιχμές Λέκκα για «σεισμολόγους του γραφείου»
«Αυτοσυγκράτηση»
Ο κ. Λέκκας ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τους συναδέλφους του και τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και ότι το ρήγμα που έγινε από τον σεισμό στην Τουρκία δεν έχει να κάνει με τα ελληνικά ρήγματα.

Ακόμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι σεισμός 8,5 Ρίχτερ δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο. Όπως είπε εκδηλώθηκε μια φορά στα τελευταία 5.000 χρόνια κι εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο, όχι στον χερσαίο χώρο.

Όπως είπε: «Πραγματικά, βλέποντας εδώ κανείς την καταστροφή, είναι τραγικό και παράλληλα αντιδεοντολογικό πλήρως να ακούει για σεισμούς 8,5 βαθμών στην Ελλάδα, να ακούει για κτίρια τα οποία δεν έχουν επαρκή αντισεισμικό κανονισμό, ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες κλπ. Θα πρέπει να δείξουν όλοι μια αυτοσυγκράτηση, γιατί ο κόσμος, οι Έλληνες πολίτες δεν οφείλουν να ξέρουν τα βαθιά επιστημονικά πράγματα και δεδομένα. Έτσι λοιπόν και οι συνάδελφοι, αλλά και εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να δείξετε συγκράτηση, γιατί το θέμα αφορά και τους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης.

«Οι επιστήμονες λένε κάτι για να εντυπωσιάσουν, το μεγεθύνουν τα ΜΜΕ»
Ο Ευθύμιος Λέκκας πρόσθεσε ότι: «Οι επιστήμονες λένε κάτι για να εντυπωσιάσουν, οι δημοσιογράφοι το μεγεθύνουν και αυτό δημιουργεί μια τεράστια ανησυχία. Ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους τα όποια επιστημονικά επιτεύγματα ή όποιες ανησυχίες υπάρχουν, που μπορεί να είναι εύλογες μερικές φορές. μπορεί να είναι όμως και άστοχες, να περιοριστούν γιατί τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και οφείλω να το τονίσω αυτό.

Πρώτον, το ρήγμα εδώ που έγινε με τον σεισμό – που πρώτοι εμείς το είδαμε από όλη την επιστημονική, την παγκόσμια κοινότητα – δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, με τα ελληνικά ρήγματα τόσο κινηματικά όσο και γεωμετρικά, αλλά όσο και δυναμικά δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο. Αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο είναι ότι γίνεται πολύς λόγος για τις κατασκευές. Τι ζημιές θα είχαμε σε ένα σεισμό 8,5 βαθμών, μα 8,5 βαθμών σεισμός δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο. Εκδηλώθηκε μία φορά στα τελευταία 5.000 χρόνια και εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο, όχι στον χερσαίο χώρο. Λοιπόν, αυτά παρακαλώ να τα περιορίσουμε. Είναι πράγματα τα οποία γίνονται μία στις 10.000».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τόσο μεγάλος σεισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ μίλησε για ιδιαίτερα ανθεκτικό δομημένο ιστό στην Ελλάδα.

in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement