Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Σεισμός Τουρκία: «Βλέπουν την ελληνική σημαία στον δρόμο οι Τούρκοι και χειροκροτούν»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, είπε πως μετά τον σεισμό φαίνεται πως υπάρχει μια χαλάρωση των εντάσεων, η οποία «στον χρόνο θα φανεί» αν διατηρηθεί.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως διαμορφώθηκαν μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης.

«Σαφώς υπάρχει μια χαλάρωση των εντάσεων που είχαμε πριν. Από πλευράς εκδηλώσεων του κόσμου, δεν με εκπλήσσει. Πάντα υπήρχε μια καλή διάθεση σε επίπεδο κοινού. Σαφώς η τωρινή τουρκική κυβέρνηση αποδέχεται ευχαρίστως και τη βοήθειά μας μετά τον σεισμό και άρα εννοείται τηρεί μια θέση πιο χαλαρή. Τώρα εάν θα κρατήσουν αυτά στον χρόνο θα φανεί» τόνισε στην ΕΡΤ.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «δεν έχουμε αλλάξει τη στάση μας, τηρούσαμε μια ορθολογική στάση απέναντι στην Τουρκία. Το ερώτημα είναι εάν η Τουρκία θα θελήσει να προσαρμόσει τη στάση της σε αυτό που είναι πασιφανές: ότι είμαστε μια χώρα η οποία πάντα τείνει χείρα βοηθείας όποτε χρειαστεί».

«Βλέπουν την ελληνική σημαία στον δρόμο και χειροκροτούν»
«Θα σας πω ότι το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας και μόνον στα tweets που έχουμε βγάλει κατά περιόδους σχετικά με τη στήριξή μας προς τους πληγέντες πληθυσμούς, μαζεύουμε μέσα σε 24 ώρες έως 40.000 like. Αυτό κάτι λέει.

Πέραν αυτού το βλέπει κανείς και στον δρόμο που σταματάει στο φανάρι, βλέπουν οι άνθρωποι την ελληνική σημαία στο αυτοκίνητο αρχίζουν χειροκροτούν κλπ. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ ανθρώπινα. Είναι πάρα πολύ καλά. Ελπίζουμε οι εδώ ηγεσίες να κεφαλαιοποιήσουν αυτή τη διάθεση του λαού να υπάρξει μια προσέγγιση με τη χώρα μας και να προχωρήσουμε πάνω σε αυτό τον δρόμο. Από μια τέτοια στάση η Τουρκία δεν έχει παρά μόνο κερδίσει».

«Προσπαθούμε να σώσουμε όσους μπορούμε χωρίς διακρίσεις»

Ερωτηθείς για την αποστολή του Πατριαρχείου στην περιοχή της Αντιόχειας ο κ. Λάζαρης σημείωσε ότι «Ήδη από χθες υπάρχει μια μεγάλη αποστολή του Πατριαρχείου, έχει έρθει σε επαφή με την τοπική κοινότητα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ελληνορθόδοξοι συριακής καταγωγής, δεν είναι Έλληνες πολίτες. Ήδη το Πατριαρχείο κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη δουλειά στην περιοχή, υποστηρίζοντας τους πληθυσμούς αυτούς όχι μόνο πνευματικά[…]

Από πλευράς τώρα βοηθείας και σωστικών ενεργειών πρέπει να πούμε ότι τουλάχιστον η δικιά μας ομάδα δεν διακρίνει μεταξύ χριστιανών, μουσουλμάνων οτιδήποτε. Ό,τι βρούμε μπροστά μας προσπαθούμε να το σώσουμε. Από εκεί και πέρα βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι, το πρόβλημα είναι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, αυτό το απέραντο πεδίο ερειπίων[…] και βεβαίως οι υπόλοιπες συνθήκες, δυστυχώς εξαιρετικά αρνητικές, κυρίως από πλευράς κλιματικών συνθηκών».

Όπως είπε ο κ. Λάζαρης, ήδη η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια αερογέφυρα με στόχο την αποστολή 120 τόνων φαρμακευτικού υλικού. Το πρώτο αεροσκάφος προσγειώθηκε προχθές το βράδυ και οι πτήσεις συνεχίζονται, ενώ ενδέχεται να επεκταθούν.


Ροή ειδήσεων

Advertisement