Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Έρχεται φθηνό ρεύμα και ζεστό νερό με κατανάλωση ενέργειας από τον ήλιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας με επίκεντρο τα νοικοκυριά δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάζοντας τις τελικές πινελιές σε δυο προγράμματα που αναμένεται να ελαφρύνουν τον οικογενειακό λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος.

Η κυβέρνηση έχοντας δαπανήσει τους τελευταίους 16 μήνες, πάνω από 8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις για να ανακουφίσει τους καταναλωτές από την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού, έρχεται να χρηματοδοτήσει δράσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία του οικιακού τομέα.

Το πρόγραμμα με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ισχύος έως 10 κιλοβάτ, εξασφαλίζει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία καθώς εστιάζει στα συστήματα ηλιακής ενέργειας με μπαταρίες. Αυτό θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη κατανάλωση «πράσινης» ενέργειας στα νοικοκυριά καθώς η παραγόμενη ενέργεια της ημέρας, θα μπορεί να αποθηκεύεται σε συστήματα μπαταριών ώστε να αξιοποιηθεί από τα νοικοκυριά ακόμη και την νύχτα που δεν υπάρχει ήλιος.

Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και σε δυσμενείς συνθήκες ή βλάβες, εφόσον υπάρχει ηλιοφάνεια, τα νοικοκυριά θα μπορούν να συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται καθώς η ενέργεια που χρειάζονται θα προέρχεται από τον ήλιο.

Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, θα επιδοτείται το 60% της εγκατάστασης του συστήματος και το 100% της δαπάνης εγκατάστασης της μπαταρίας. Στο 60% αναμένεται να κινηθεί αντίστοιχα η επιδότηση που σχεδιάζεται να χορηγηθεί για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Και τα δύο προγράμματα όπως έχει ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προβλέπεται να τρέξουν σχεδόν παράλληλα με στόχο οι οδηγοί να είναι έτοιμοι τον επόμενο μήνα και οι δύο πλατφόρμες να ξεκινήσουν να υποδέχονται αιτήσεις προς τα τέλη Μαρτίου.

Μοναδικό κριτήριο για την αίτηση χρηματοδότησης ηλιακών συστημάτων από τους δικαιούχους, θα είναι να έχουν όρους σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Να δεσμεύσουν, δηλαδή, ηλεκτρικό χώρο για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού τους, δυνατότητα που έδωσε προ μηνών το υπουργείο, «απελευθερώνοντας» 2,5 GW ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, ο οποίος είναι απαραίτητος για τα συστήματα net-metering.

Για τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να απορροφηθούν σε πρώτη φάση περίπου 150 εκατομμύρια, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μιλούσε αρχικά για τη διάθεση ενός συνολικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η δυσκολία στην αναζήτηση πόρων, οδηγεί στο «ράβε-ξήλωνε» των όρων και προϋποθέσεων του προγράμματος, το οποίο προβλέπεται να κάνει πρεμιέρα με «ψαλιδισμένους» πόρους- ακόμη και διαχωρισμό των αρχικά 250.000 δικαιούχων.

Εξετάζεται για παράδειγμα, η δυνατότητα η κατηγορία των επαγγελματιών (κυρίως μικρές επιχειρήσεις) και αγροτικές εγκαταστάσεις που επίσης είχαν αρχικά συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό να μεταφερθούν σε διαφορετικά προγράμματα επιδοτήσεων (π.χ. του υπουργείου Ανάπτυξης η Αγροτικής Ανάπτυξης).

Σε ότι αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες προβλέπεται να διατεθούν πάνω από 100 εκατομμύρια, τα οποία υπολογίζεται να διαχυθούν σε 150.000 – 190.000 δικαιούχους. Δεν είναι σαφές αν για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά αυτόνομα στην αγορά, θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, δεδομένου ότι πρόκειται για συστήματα που απευθύνονται σε κάθε νοικοκυριό με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα θα είναι στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω –Αλλάζω Συσκευή». Αυτό σημαίνει ότι για να επιδοτηθεί η αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να γίνει ανακύκλωση της συσκευής του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα ή του παλαιού ηλιακού θερμοσίφωνα.

Το ΥΠΕΝ προωθεί δύο ακόμη προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, ένα για μονάδες αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, και ένα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των δήμων που θα στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ.

newmoney.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement