Connect with us

Διεθνή

Τα «Φαντάσματα» της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία – Επίσκεψη και του Αρχηγού ΓΕΑ

Published

on

Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται το πρώτο «Γεράκι» της χώρας, ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, όπου θα έχει σειρά σημαντικών επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και θα παρακολουθήσει την τελική φάση της μεγάλης αεροπορικής άσκησης «Spears of Victory 23» στην οποία συμμετέχουν και ελληνικά μαχητικά.

Παρούσα στα μεγάλα «ραντεβού» η Πολεμική Αεροπορία

Τέσσερα F-16 της 337 Πολεμικής Μοίρας «Φάντασμα» μετέβησαν από τη Λάρισα στην αεροπορική βάση «King Abdulaziz» κοντά στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας για να λάβουν μέρος στο μεγαλύτερο αεροπορικό «ραντεβού» του Αραβικού Κόσμου, την άσκηση «Spears of Victory».

Πρόκειται για τον «ΗΝΙΟΧΟ» της Σαουδικής Αραβίας με σημαντικές διεθνείς συμμετοχές. Εκτός τους οικοδεσπότες και την Ελλάδα, στη φετινή «Spears of Victory” λαμβάνουν μέρος το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, το Πακιστάν, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τα «Φαντάσματα» της Πολεμικής Αεροπορίας θα «συναντηθούν» στον αέρα με άλλα F-16, Eurofighter Typhoon, F-15, Tornado και JF-17 ενώ συγκεκριμένα σενάρια της «Spears of Victory» περιλαμβάνουν και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, μεταγωγικά, εναέριου ανεφοδιασμού και ελικόπτερα.

Στόχος των διοργανωτών είναι να δημιουργηθεί ένα ρεαλιστικό πεδίο επιχειρήσεων όπου θα δοκιμαστούν οι ικανότητες των ιπταμένων σε τακτικό επίπεδο στο ιδιαίτερο περιβάλλον της ερήμου. Για τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, το περιβάλλον αυτό δεν είναι άγνωστο, καθώς από την ελληνοτουρκική κρίση του 2020 και μετά η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αμυντική της συνεργασία τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, με τα F-16 και τα Mirage 2000-5 να μετασταθμεύουν όλο και πιο συχνά σε αυτή την περιοχή για συμμετοχή σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Ενίσχυση διμερών σχέσεων

Η επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναβαθμίζει την ελληνική παρουσία στη Σαουδική Αραβία, αφού ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του βασιλείου, Στρατηγό Φαγιάντ μπιν Χαμέντ Αλ-Ρουγουαϊλί, τον ομόλογό, Αρχηγό της Σαουδαραβικής Αεροπορίας του αλλά και τον Διοικητή Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Ο κ. Μπουρολιάς θα επισκεφθεί και την ελληνική δύναμη που στελεχώνει την πυροβολαρχία κατευθυνομένων βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot που βρίσκεται εγκατεστημένο έξω από την πόλη Γιανμπού της Σαουδικής Αραβίας. Το κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα παραμένει για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην άμυνα της αραβικής χώρας, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept», η οποία αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως εγγυητή της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Αθήνα και Ριάντ, άλλωστε, δίνουν τακτικά στρατιωτικά «ραντεβού» σε διμερές και πολυεθνικό επίπεδο, με τις ασκήσεις Falcon Eye που πραγματοποιούνται εναλλάξ στην Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, με την «HERCULES» των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, τη «Μέδουσα» και την «Tuwaiq» ενώ θετική αναμένεται η απάντηση του βασιλείου στην πρόσκληση για συμμετοχή στην αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» που θα πραγματοποιηθεί μετά τα μέσα Απριλίου στην Ανδραβίδα.

Διπλωματικός άξονας

Παράλληλα με τη στρατιωτική συνεργασία, οι δύο χώρες ενισχύουν και τους διπλωματικούς τους διαύλους με τον υπουργό Εξωτερικών να έχει τακτικές επαφές με τον Σαουδάραβα ομόλογο του. Ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ-Σαούντ, με τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Κόλπο να βρίσκονται στο επίκεντρο της επικοινωνίας τους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement