Κυριακή 14 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ραντεβού στο Μαξίμου: Στα «σκαριά» πλαίσιο συμβιβασμού με τους καλλιτέχνες

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν πριν από μερικές εβδομάδες το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε στο Προσοντολόγιο του Δημοσίου δινόταν στη δημοσιότητα, κανείς δεν περίμενε το κύμα αντίδρασης από τους καλλιτέχνες που θα είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται σήμερα στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ραντεβού εκπροσώπων τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η όξυνση των πνευμάτων, συνεπώς, φέρνει το κυβερνητικό επιτελείο να επεξεργάζεται μια ακόμα παρέμβαση για τους καλλιτέχνες, ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα που τους αφορούν και έχουν μείνει διαχρονικά άλυτα, αν και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπαναχώρηση από το Προεδρικό Διάταγμα εν γένει. Την εν λόγω λύση επεξεργάζονται το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ως προς τα μισθολογικά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί το αίτημα των καλλιτεχνών να επανέλθουν στη βαθμίδα Τ.Ε. (Τεχνικής Εκπαίδευσης) στο μισθολόγιο του Δημοσίου, μελετάται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί μια νέα, ειδική κατηγορία που θα αφορά τους καλλιτέχνες και θα είναι ενδιάμεση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Δ.Ε.) και την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση (Π.Ε.) Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του protothema.gr, αυτή τη λύση έχουν προκρίνει και απόφοιτοι του Εθνικού Θεάτρου, σε επαφή που είχαν με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, ενώ επαφή με τον κ. Αλιβιζάτο φαίνεται πως έχουν και κυβερνητικά στελέχη. Οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις ένταξης σε μια τέτοια, ενδιάμεση κατηγορία δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμα, αλλά ένα τέτοιο εργαλείο θεωρείται χρήσιμο, ώστε ξεπεραστεί ο σκόπελος της αναφοράς σε Δ.Ε. που έχει γίνει «κόκκινο πανί» για τους καλλιτέχνες, αλλά και για να υπερβληθεί ο διαχωρισμός ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν αποφοιτήσει από σχολές πριν και μετά το 2003 (όταν εξισώθηκαν με ΤΕΙ).

Κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης, στόχος της κυβέρνησης είναι να παράσχει διευκρινίσεις στους εκπροσώπους των καλλιτεχνών και για ζητήματα που τους ανησυχούν, όπως η δυνατότητα πτυχιούχων να γίνουν κατατακτήριες εξετάσεις, που από την κυβέρνηση διευκρινίζουν πως δεν θίγεται. Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση και για την Ανώτατη Σχολή για τις Παραστατικές Τέχνες που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, με ορόσημο το 2025, κάτι που αποτελεί ένα παλιό αίτημα του καλλιτεχνικού χώρου. Και μπορεί η ένταση όλο αυτό το διάστημα να σοβεί, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση με εποικοδομητική διάθεση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement