Τρίτη 16 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Τελειώνει η φάση της διάσωσης – Το δράμα των πληγέντων

Δημοσιεύθηκε

στις

Αδιανόητη είναι η καταστροφή από τον φονικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 41.000 και τις επιχειρήσεις διάσωσης να πλησιάζουν στο τέλος τους.

Ολόκληρες πόλεις και χωριά και στις δύο χώρες έχουν ισοπεδωθεί, αφήνοντας πολλούς επιζώντες άστεγους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που τη νύχτα πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Τουλάχιστον 41.791 κτήρια σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους τεράστιους σεισμούς κατέρρευσαν επί τόπου ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ είπαν ότι η φάση διάσωσης πλησιάζει στο τέλος της, με την προσοχή να στρέφεται τώρα στην παροχή καταλύματος, φαγητού και βοήθειας στους πληγέντες.

«Ο κόσμος υποφέρει πολύ. Κάναμε αίτηση για να λάβουμε σκηνή, βοήθεια ή κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι τώρα δεν λάβαμε τίποτα», είπε ο Χασάν Σαϊμούα, ένας πρόσφυγας που μένει με την οικογένειά του σε μια παιδική χαρά στη νοτιοανατολική πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, στο πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι τους 35.418 έφτασαν οι νεκροί στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Afad, η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

Όσο περνούν οι ώρες, οι διασώσεις από τα σωστικά συνεργεία μειώνονται δραματικά, ενώ αυξάνονται οι ανασύρσεις πτωμάτων. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες μέρες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο μέχρι και για διπλασιασμό τους, αφού χιλιάδες ακόμη άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τόνους τσιμέντου.

Κίνδυνος μολύνσεων

Για τους σεισμόπληκτους ελλοχεύει ένας νέος κίνδυνος, καθώς οι μολύνσεις και οι ασθένειες είναι προ των πυλών.

Η Τουρκάλα Ειδικός Επιστήμονας, Φιρντέβς Ακσόι, μιλώντας σε τουρκικά μέσα, προειδοποίησε για τις ασθένειες που αναμένεται να εμφανιστούν σύντομα στις κατεστραμμένες από τους σεισμούς περιοχές. «Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα νερά όπου η υγιεινή επιδεινώνεται» ανέφερε και πρόσθεσε «…μετά τους σεισμούς και τις φυσικές καταστροφές, βλέπουμε περισσότερες ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό, ιδίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε νερό, της υποβάθμισης των υγιεινών περιβαλλόντων όπως οι τουαλέτες και της ανάμειξης του νερού με τις αποχετεύσεις», σημείωσε.

Ο κίνδυνος από τέτανο και τρωκτικά

Η Δρ. Ακσόι τόνισε ότι μπορεί να εμφανιστούν δερματικές μολύνσεις, ειδικά σε όσους βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια. «Αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο τετάνου λόγω τραυματισμού, επομένως πρέπει να εμβολιαστούν γρήγορα με εμβόλιο τετάνου. Επειδή ο τέτανος είναι μια θανατηφόρα ασθένεια», συμπλήρωσε.

Η Τουρκάλα καθηγήτρια στα λοιμώδη νοσήματα και την κλινική μικροβιολογία υπογράμμισε πως μία από τις καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επιζώντες του σεισμού είναι η αύξηση των τρωκτικών «τόσο λόγω της αλλοιωμένης τροφής όσο και της υποβάθμισης των υποδομών των αποχετεύσεων».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ενδέχεται οι πολίτες να αντιμετωπίσουμε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις όπως το πνευμονικό σύνδρομο (HPS), το οποίο είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τα τρωκτικά (ιός Hanta).

Ερντογάν: «Ο σεισμός είχε ισχύ ατομικής βόμβας»

Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας, οι χειρότεροι στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, ήταν «ισχυροί σαν ατομικές βόμβες», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 35.418. Παράλληλα, ο απολογισμός από τον σεισμό στη Συρία έχει φθάσει τους 5.714 νεκρούς, που συνολικά ανεβάζει τον αριθμό στις δύο χώρες στις 41.132 νεκρούς.

Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα. Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι τα γκρεμισμένα κτήρια υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί δόμησης.

Συλλήψεις για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς σε θύματα του σεισμού

Εν τω μεταξύ, μέσα στην εικόνα από ισοπεδωμένες πόλεις, χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενους στα χαλάσματα, τον αμέτρητο ανθρώπινο πόνο έρχονται να επιδεινώσουν και κάποια περιστατικά κτηνωδίας.

Σαν να μην έφταναν τα περιστατικά λεηλασιών και πλιάτσικο στις περιοχές που επλήγησαν, κάποιοι αναίσχυντοι πήγαν την αποκτήνωση σε άλλο επίπεδο, καθώς αυτό που συνέβη στην Αλεξανδρέττα (Iskenderun) δεν το χωράει ανθρώπου νους, αφού έγιναν συλλήψεις ακόμα και για σεξουαλική επίθεση και βιασμό!

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη Haberturk, η αστυνομία προχώρησε σε επτά συλλήψεις με τις κατηγορίες, της λεηλασίας (πλιάτσικο), της κλοπής και της σεξουαλικής επίθεσης. Οι συλληφθέντες πρώτα οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο για υγειονομικό έλεγχο και μετά στη φυλακή.

Έξω από το νοσοκομείο ωστόσο, με την οργή να ξεχειλίζει, λίγο έλειψε να τους λιντσάρουν αγανακτισμένοι πολίτες, με τα χειρότερα να αποφεύγονται χάρη στην ισχυρή αστυνομική επιχείρηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έξι φυλακίστηκαν ενώ ο ένας αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με την αστυνομία της Αλεξανδρέττας τα συγκεκριμένα άτομα λεηλατούσαν επιχειρήσεις, επιτέθηκαν σεξουαλικά σε θύματα του σεισμού και έκλεβαν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement