Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «παράθυρο» άνοιξε, αλλά…

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ήμασταν από τους πρώτους που γράψαμε για τη «διπλωματία των σεισμών». Από τους πρώτους που σημειώσαμε πως η μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία στην Τουρκία, ανατρέπει δεδομένα, αλλάζει ισορροπίες και ενδεχομένως, ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και με την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χρονική διάρκεια αποκατάστασης των ζημιών αλλά και για να ξεπεραστεί το τεράστιο σοκ της απώλειας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, θα είναι μακροχρόνιο. Όπως λένε οι πιο ειδικοί από εμάς, μία περιοχή σαν την Ελλάδα έχει ισοπεδωθεί. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι η έκταση αυτής της καταστροφής ισοδυναμεί με έναν… πόλεμο, με μία ατομική βόμβα που μέσα σε ελάχιστα λεπτά «εξαφάνισε» ανθρώπους, σπίτια, πόλεις, πολιτισμούς και ιστορίες.

Βλέπουμε καθημερινά λοιπόν να προστίθενται και νέες εικόνες που δείχνουν ότι το παράθυρο ευκαιρίας που προαναφέραμε, έχει ανοίξει. Είδαμε την αγκαλιά του Δένδια με τον Τσαβούσογλου, διαβάζουμε για όσα αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την ελληνική αλληλεγγύη, βλέπουμε τα ανθρώπινα και συγκινητικά μηνύματα Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.

Αρκούν αυτά όμως για να πούμε ότι άλλαξαν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία και ότι η τουρκική πολιτική θα πάψει να είναι επεκτακτική και… τσαμπουκαλίδικη; Σε καμία περίπτωση!

Επαναλαμβάνουμε: Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει υποστεί μία ιστορική καταστροφή που ισοδυναμεί με μία συντριπτική ήττα σε πόλεμο. Και η τουρκική πολιτική ξέρει καλά πως… δεν την παίρνει να συνεχίζει να τσαμπουκαλεύεται και να δημιουργεί εχθρούς στον δυτικό κόσμο. Φοράει λοιπόν το «κοστούμι» του… καλού γείτονα και αποκλιμακώνει την ένταση γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» όμως, είναι ακόμα εκεί… Μπαίνει προς το παρόν στο συρτάρι, αλλά δεν καίγεται. Ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας παραμένει μέχρι να καταδικαστεί επίσημα από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η Ελλάδα λοιπόν, δείχνει το πρόσωπο της αλληλεγγύης που ταιριάζει σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, αποδεικνύει σε όλο τον κόσμο ότι δεν κρατάει κακίες και ότι είναι πραγματικά, μία δύναμη ειρήνης και φιλίας στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι όμως αφελής να πιστεύει πως φτάσαμε ακόμα στο σημείο να έχουμε δίπλα μας έναν καλό και αγαθό γείτονα.  Δεν φτάσαμε ακόμα σε αυτό το σημείο. Αν κάποτε φτάσουμε, θα το δείξει η Τουρκία. Γιατί, η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πολιτική…

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement