Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο!»-Παρέμβαση της ΕΛΦΕΕ Αχαΐας σε Σταϊκούρα για την αναβίωση των ρυθμίσεων με τις 120 δόσεις και τις 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας

Published

on

Διπλή παρέμβαση προχθές Δευτέρα, προς τον Υπουργό Οικονομίας Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και την Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών (ΕΛΦΕΕ) Αχαΐας προκειμένου να ξεκαθαρίζει άμεσα η κυβέρνηση αν σκοπεύει να δώσει μια ακόμη, δεύτερη, ευκαιρία, σε όσους έχουν χάσει τις ρυθμίσεις για  τις 120 δόσεις για τα χρέη της οικονομικής κρίσης έως και το 2019 αλλά και  τη ρύθμιση σε 72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας covid-9 της περιόδου 2020-2021.

Τα λογιστικά γραφεία της Πάτρας έχουν αυτές τις μέρες στην κυριολεξία κατακλυστεί από τηλέφωνα ενδιαφερομένων σε σχέση με την επαναφορά των ρυθμίσεων που έχουν «παγώσει» για τους ασυνεπείς ενώ πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που βασίζουν την παραμονή τους στην αγορά στη βάση της ανακούφισης από τα βάρη που έχει προκαλέσει το ενεργειακό και η ακρίβεια.

Η ΕΛΦΕΕ Αχαΐας κάνει λόγο για οικονομική ασφυξία στην αγορά και καλεί και το Οικονομικό Επιμελητήριο να πιέσει προς την κατεύθυνση να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση τι πρόκειται να πράξει. Το θέμα ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης και ο προβληματισμός είναι να υπάρξει «πάγωμα» σε πάσης φύσης πληρωμές, εν αναμονή των νέων ρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση λογιστές της Πάτρας προειδοποιούν ότι θα πρόκειται πιθανότατα για «αναβίωση» των παλαιών ρυθμίσεων και όχι για νέα χρέη, καλώντας τους φορολογούμενους να είναι τυπικοί στις πληρωμές τους με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλών, τις 24 δόσεις δηλαδή για Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για τα οικονομικά έτη 2021-2022 και τις 48 δόσεις για φόρους κληρονομίας κλπ.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Οι δύο ρυθμίσεις που επαν-ενεργοποιούνται είναι:
@ Η ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας. Αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021, οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηριστεί πληγέντες από την πανδημία.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.
@ Η ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων. Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης.

Ετσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Στην αρχική ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί περισσότερα από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, πλην όμως στην πορεία αρκετοί την έχασαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια από αυτές τις δύο ρυθμίσεις (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρέη πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις).

Για την επανένταξη των φορολογουμένων στις ρυθμίσεις που έχασαν επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις θα προβλέπεται «πέναλτι». Αυτό εξετάζεται να αφορά την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων που χάθηκαν μετά την υποβολή της νέας αίτησης για επανένταξη στη ρύθμισης. Οι υπόλοιπες δόσεις που έχουν χαθεί θα προστεθούν στο τέλος της νέας ρύθμισης. Υπενθυμίζεται πως στις παλαιότερες ρυθμίσεις οι οφειλέτες έπρεπε να καταβάλουν την πρώτη δόση εντός τριών ημερών από τη στιγμή που υπέβαλλαν την αίτηση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement