Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στο… ρυθμό της τσίκνας η Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Πλούσιο ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων σήμερα με πολιτιστικά και καρναβαλικά δρώμενα

Δημοσιεύθηκε

στις

Την τιμητική της έχει σήμερα η τσίκνα στην Πάτρα, καθώς η Τσικνοπέμπτη στην πόλη είναι άρρηκτα συνυφασμένη με καρναβαλικά και πολιτιστικά δρώμενα με επίκεντρο την Άνω Πόλη, αλλά και το κέντρο.

«Ελάτε όλοι το βράδυ στην Άνω Πόλη να τσικνίσουμε, να προξενέψουμε και να παντρέψουμε τη Βασίλισσα της Πατρινής Αποκριάς και να απολαύσουμε τα παραδοσιακά δρώμενα με τίτλο «Ο Γάμος της βασίλισσας του Καρνάβαλου» που έχει ετοιμάσει η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας, και τα οποία θα καταλήξουν στην πλατεία Γεωργίου Α΄, την κεντρική πλατεία της πόλης με τη συναυλία των Γκιντίκι», αναφέρει η σχετική πρόσκληση.

Στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια ενώνουν τις δυνάμεις τους 12 πολιτιστικοί σύλλογοι κατόπιν πρωτοβουλίας κα συντονισμού του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς, Αρόης, Γηροκομειού, Κρήνης, Συχαινών, Τέρψης, Αχαϊκό Εργαστήρι, Ζαβλανίου, Ζακυνθινών, Ομάδα Γυναικών Αγ. Βασιλείου, Στέγη Πολιτισμού και Παράδοσης «Αγ. Λαύρα», Φίλερης και Χορευτικό Δήμου Πατρέων.

Ο γάμος της βασίλισσας του Καρνάβαλου ξεκινά στις 7 μ.μ. από την πλατεία Ταμπαχάνων με το γαμήλιο άρμα με την βασίλισσα (θεατρική ομάδα Ζαβλανίου).

Ακολουθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, εκ των οποίων ο καθένας θα παρουσιάζει το δρώμενο που έχει ετοιμάσει στα σημεία Γερμανού & Βότσαρη και Παλαιών Πατρών Γερμανού & Ράμου (Ηλείας).

ΓΑΜΗΛΙΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΚΙΝΤΙΚΙ

Στην πλ. 25ης Μαρτίου (Αγ. Γεωργίου) το άρμα της βασίλισσας σταματάει και η βασίλισσα δέχεται τους μνηστήρες (όπως έρχονται τα συγκροτήματα) που ανεβαίνουν στο άρμα. Με το τέλος της παρουσίασης όλων των γαμπρών η νύφη κατεβαίνει από το άρμα τους παίρνει από το χέρι (η νύφη στην μέση και οι γαμπροί μοιρασμένοι δεξιό και αριστερά της) κατηφορίζουμε με παλαμάκια νταούλια και  τραγούδια την Γεροκωστοπούλου φτάνοντας στο γαμοτράπεζο που μας περιμένουν οι Γκιντίκι στην πλατεία Γεωργίου Α΄ στις 9 μ.μ. για το γαμήλιο γλέντι. Ένα ξεχωριστό  μουσικό σχήμα με ιδιαίτερο ύφος το οποίο μέσα από τα παραδοσιακά όργανα, όπως είναι το λαούτο, το κλαρίνο, το βιολί, τα κρουστά, πραγματοποιεί μια  σύγχρονη προσέγγιση του παραδοσιακού.

Οι «ΓΚΙΝΤΙΚΙ» Έχουν βρεθεί δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Χαίνιδες, Villagers of Ioannina City, Σπύρος Γραμμένος, Βάσω Βασιλειάδου ενώ στο ενεργητικό τους έχουν πολλές ζωντανές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα αλλά και σε φεστιβάλ στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία).

Το καρναβαλικό δρώμενο της νύφης με τίτλο “καρναβάλι τα νιογάμπρια – σάτυροι οι καλεσμένοι” θα παρουσιάσει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου η θεατρική ομάδα Ζαβλανίου (επιμέλεια: Χαρά Καραμπούλα).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ

Το δικό του «χρώμα» στις εκδηλώσεις  βάζει και φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων. Από νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις σε γειτονιές  και πλατείες  της πόλης. Σε αυτές κυριαρχεί το στοιχείο του λαϊκού και της παράδοσης, με τα σχήματα του Πολιτιστικού Οργανισμού και λαϊκά συγκροτήματα να δημιουργούν και παρουσιάζουν μουσικές, χορούς και τραγούδια εναρμονισμένα με το

πνεύμα των ημερών.

Συγκεκριμένα, η Δημοτική Μουσική θα επισκεφθεί Δημοτικά Σχολεία της πόλης, στις 11.00 το σύνολο πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Πάτρας θα παίξει έξω από το Δημοτικό Ωδείο, από 11.00-14.30 η «Μπάντα Χάλκινων» που αποτελείται από

καταξιωμένους δεξιοτέχνες μουσικούς της πόλης μας θα περιηγηθεί σε όλο το κέντρο της πόλης με παραδοσιακά τραγούδια, από τις 12.00 – 15.00 στην πλατεία Αμπελοκήπων θα στηθεί λαϊκό παραδοσιακό γλέντι από πενταμελή ορχήστρα και τις ίδιες ώρες στην πλατεία Ελευθερίας το σχήμα «Στέκι Καλλιτεχνών» θα πραγματοποιήσει λαϊκό γλέντι με παραδοσιακό τραγούδι.


Ροή ειδήσεων

Advertisement