Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Νεκρός ο ηγέτης του ISIS στη Συρία μετά από αμερικανική επίθεση

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση στη Βόρεια Συρία και σκότωσαν τον Χάμζα αλ Χόμσι, ο οποίος ήταν ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους στη περιοχή, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή (Centcom), η επιχείρηση αυτή έγινε με ελικόπτερο, το βράδυ της Πέμπτης. Από την «έκρηξη στον στόχο» τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος εργασίας. Ο «στόχος», ο Χάμζα αλ Χόμσι, σκοτώθηκε.

Δεν διευκρινίστηκε ποιον ρόλο έπαιζε ο Χόμσι στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ οι τέσσερις στρατιώτες μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Ιράκ.

Η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον αραβοκουρδικό συνασπισμό που στηρίζεται από τις ΗΠΑ στη μάχη εναντίον του ΙΚ στη βόρεια Συρία. Μετά την ήττα του ΙΚ στη Συρία, το 2019, εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζουν να στοχοθετούν φερόμενα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Στις 10 Φεβρουαρίου, σε μια άλλη επιχείρηση σε συνεργασία με τις SDF κατασχέθηκαν όπλα ενώ σκοτώθηκε ένα άλλο στέλεχος του ΙΚ. Το 2022 σκοτώθηκαν δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ένας τον Φεβρουάριο από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και ένας δεύτερος τον Οκτώβριο, από πρώην αντάρτες της επαρχίας Ντεράα που στηρίζονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement