Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Την Τετάρτη ανοίγει το Market Pass

To ανακοίνωσε χθες ο Γ. Γεραπετρίτης που μίλησε για «εξομάλυνση της αγοραστικής δύναμης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Στούντιο με Θέα» μίλησε ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης για την ακρίβεια, τα αναδρομικά των συντάξεων, τους πλειστηριασμούς και τις εκλογές που έρχονται, ενώ αποκάλυψε και πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass.

«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τον εισαγόμενο πληθωρισμό, βρισκόμαστε σε κατάσταση απομείωσής τους και η Ελλάδα είναι κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε εισαγωγικά, σημειώνοντας ότι, η χώρα μας «ακολουθεί τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια μοντέλα, ενώ οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώνονται».

«Έχουν γίνει παρεμβάσεις, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις, τα μέτρα γενικού χαρακτήρα που κατατείνουν σε μείωση της φορολογίας», είπε για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, ενώ κάνοντας κι έναν οικονομικό υπολογισμό σημείωσε πως, «η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να υποστεί τον τρόμο της τελευταίας δεκαετίας και από την άλλη, είναι σε θέση να παράγει πλούτο. Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ενίσχυσης της κοινωνίας στις δύο τελευταίες κρίσης: την υγειονομική και την ενεργειακή. Παρατάυτα, δεν κινδύνευσε η οικονομία της».

Κληθείς να σχολιάσει παράδειγμα συνταξιούχου που έμεινε έξω από τις μέχρι τώρα παροχές, είπε ότι, «θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Για τα αναδρομικά έχουν ήδη υπάρξει ανακοινώσεις, έχουν αυξηθεί οι συντάξεις κι όσοι δεν θα δουν αύξηση, θα δουν την εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ», συμπληρώνοντας πως, «υπάρχει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης».

Ο Υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι, «την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το market pass και θα έχουμε μια εξομάλυνση της αγοραστικής δύναμης».

Όσο αφορά στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περικοπή της 13ης σύνταξης από την κυβέρνηση, είπε ότι, «δεν μπορούμε να κόψουμε κάτι που δεν υφίσταται», επισημαίνοντας πως, «είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται στο τραπέζι, αλλά όλα επαναξιολογούνται».

Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, θα δοθούν τα αναδρομικά σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, δεν έχει αξιολογήσει τα μέτρα που εξαγγέλλει και είπε πως, «αν εφαρμοστούν τα μέτρα, σε 4 χρόνια θα έχουμε 40 δις χρέος». «Είναι η τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού, σημαντική, αλλά η μία διάσταση είναι η φορολογική και η άλλη ο πληθωρισμός, περικόπτουν τις αυξήσεις», παραδέχθηκε.

«Η αύξηση του αφορολόγητου θα είναι στις συζητήσεις της επόμενης ημέρας, σκοπός μας να φτάσουμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας», είπε και απάντησε στις φωνές για οριζόντια μείωση των φόρων, λέγοντας πως, «υπάρχουν δύο δρόμοι: οι οριζόντιες φορολογικές μειώσεις και ο τρόπος στοχευμένων μέτρων στήριξης. Ο πρώτος δεν σημαίνει ότι ελαφρύνονται οι καταναλωτές και το δεύτερο ότι δεν παράγεται πλούτος».

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς είπε πως, «υπάρχει στρέβλωση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει αλλάξει τις παραμέτρους για τους πλειστηριασμούς, αλλά τον διαχειριστή». Και πήρε θέση σχετικά λέγοντας πως, «όλο το νομοθετικό πλαίσιο ενεργοποιήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Φέραμε εμείς ένα νέο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών, που τους δίνει την ευκαιρία εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεύτερον δίνεται δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους, από τον φορέα που αναλαμβάνει τους ευάλωτους δανειολήπτες, με άμεση επιδότηση του ενοικίου και έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει το σπίτι του. Υπάρχει ένα ενδιάμεσος φορέας που χορηγεί στον ευάλωτο βεβαίωση ευαλωτότητας. Από την άλλη, θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις κατάχρησης, που πρέπει να προστατευτούν. Θα πρέπει να αποδείξουν την αδυναμία πληρωμής τους».

 

 

Τα ποσά και τα κριτήρια

Η κάρτα αγορών (Μarket Pass) θα καλύπτει σε μηνιαία βάση και με αυστηρές προϋποθέσεις το 10% δαπανών ενός νοικοκυριού βάσει συγκεκριμένων ορίων και θα εφαρμοστεί για 6 μήνες ενώ από τώρα γίνονται συζητήσεις να υπάρξει μία ολιγόμηνη παράταση εφόσον συνεχιστεί το ράλι της ακρίβειας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φέρει για 3η συνεχόμενη φορά την επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί πριν το Πάσχα και θα αφορά 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους. Οι τελικές αποφάσεις και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν προς τα μέσα Μαρτίου που θα υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Όσον αφορά στην κάρτα αγορών οι αιτήσεις θα υποβληθούν είτε ηλεκτρονικά στην ειδική πλατφόρμα που έχει διαμορφωθεί μέσω του vouchers.gov.gr είτε απευθείας στα ΚΕΠ έως τις 15 Μαρτίου. Η διαδικασία θα είναι απλή όπως είχε συμβεί και με το Fuel Pass καθώς δεν θα απαιτηθεί να προσκομιστεί κανένα έγγραφο ενώ το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν οι δικαιούχοι είναι τους κωδικούς Taxisnet για να εισέρθουν στην υπηρεσία, το κινητό τηλέφωνο και το προσωπικό τους email για την ταυτοποίηση του αιτούντα.

ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί ότι η ενίσχυση θα υπολογιστεί για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού είτε είναι προστατευόμενα μέλη είτε φιλοξενούμενοι. Στην περίπτωση των φιλοξενούμενων υπάρχει μία μεγάλη παγίδα, καθώς στο ετήσιο εισόδημα -που αποτελεί ένα από τα δύο βασικά κριτήρια για να εγκριθεί ή να απορριφθεί η αίτηση- λαμβάνεται υπόψη και αυτό των φιλοξενούμενων. Για παράδειγμα παντρεμένο ζευγάρι φιλοξενεί τον συνταξιούχο πατέρα της συζύγου. Το ζευγάρι έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο φιλοξενούμενος 12.000 ευρώ. Αν το ζευγάρι ζούσε μόνο του θα ήταν εντός εισοδηματικών κριτηρίων καθώς το όριο είναι 24.000 ευρώ. Από τη στιγμή που φιλοξενούν και τον συνταξιούχου πατέρα της συζύγου το εισόδημα που θα ληφθεί υπόψη είναι 32.000 ευρώ. Όμως το όριο εισοδήματος για το φιλοξενούμενο – πρόσθετο μέλος της οικογένειας είναι 29.000 ευρώ. Κατά συνέπεια μένουν εκτός market pass.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

H μηνιαία επιδότηση κυμαίνεται από 22 ευρώ έως 100 ευρώ (ανώτατο ποσό εξαμήνου 600 ευρώ) ενώ όσοι επιλέξουν την άυλη ψηφιακή κάρτα θα λάβουν ολόκληρο το εν λόγω ποσό. Αντίθετα όσοι επιλέξουν να τους κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν το 80% της επιδότησης. Το υπόλοιπο 20% χάνεται.

Οι δικαιούχοι που θα προλάβουν να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου θα λάβουν στις 3 Μαρτίου επίδομα 2 μηνών στην ψηφιακή τους κάρτα ενώ αν υποβληθούν οι αιτήσεις από 1η έως 15 Μαρτίου η κατάθεση θα γίνει στις 20 Μαρτίου. Αντίστοιχες ημερομηνίες πληρωμής ισχύουν και για την περίπτωση που κάποιος επιλέξει την κατάθεση των χρημάτων που δικαιούται σε τραπεζικό λογαριασμό.

 

 

 

Στα 324 (από 255) η μέση μηναία δαπάνη στα σούπερ μάρκετ!

Βαθύ είναι το αποτύπωμα του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης στην συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών, με σημαντικό μέρος του αγοραστικού κοινού να επιζητά συγκροτημένα μέτρα παρέμβασης από την πολιτεία. Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γεώργιος Μπάλτας, καθηγητής του τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών, τα δεδομένα της 18ης ετήσιας έρευνας που διεξήχθη στο Ερευνητικό Εργαστήριο Μάρκετινγκ του ΟΠΑ μέσω τηλεφωνικής δημοσκόπησης σε δείγμα 1507 νοικοκυριών, δείχνουν πως ο συνδυασμός των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας και των ανατιμήσεων στα προϊόντα καθημερινής χρήσης επιδρά αφενός στην ίδια την καταναλωτική συμπεριφορά και αφετέρου στις προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική κατάστασή τους. «Από οικονομικής πλευράς, οι αποτιμήσεις του έτους 2022 και οι προσδοκίες των καταναλωτών για το έτος 2023 δεν είναι θετικές, με την επιδείνωση και την στασιμότητα να κυριαρχούν στις απαντήσεις των ερωτηθέντων» σημειώνει ο κ. Μπάλτας. Αναφορικά με τη μέση μηνιαία δαπάνη στα σούπερ μάρκετ, ο ίδιος επισημαίνει ότι σημείωσε μεγάλη άνοδο και εκτιμάται στα 324 ευρώ από 255 ευρώ πέρυσι η οποία αποδίδεται στις ανατιμήσεις των τυποποιημένων καταναλωτικών προϊόντων που είναι πολύ μεγαλύτερες από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement