Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ξεπέρασε τα 20 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε 20,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2022, καταγράφοντας αύξηση 7,9 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην αρκετά μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από τις εξαγωγές, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο. Μεγαλύτερη αύξηση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αποφεύχθηκε λόγω της αύξησης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, συνεπεία του εξαιρετικά αυξημένου εισερχόμενου τουρισμού, με τις εισπράξεις να υπολείπονται κατά μόλις 3% αυτών του 2019, του τελευταίου έτους προ πανδημίας. Στα θετικά νέα συγκαταλέγεται και η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, στα 6,24 δισ. ευρώ το 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 36,1% σε τρέχουσες τιμές (4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 40,1% σε τρέχουσες τιμές (16,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 23,3% και 23,6% αντιστοίχως, ενώ η αύξηση σε σταθερές τιμές ήταν 7% και 15,5% αντιστοίχως.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ειδικά τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκε μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση των εξαγωγών τον συγκεκριμένο μήνα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εισαγωγών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement