Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μαραθώνιος φθοράς

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ας μην γελιόμαστε και ας μην γελιέται κανένας…

Μία επίσκεψη πολιτικού ηγέτη – πόσο μάλλον του προέδρου των ΗΠΑ – στην εμπόλεμη Ουκρανία, δεν οργανώνεται σε ένα ή δύο 24ωρα και προφανώς, αυτά που επισήμως ή ανεπισήμως διαρρέονται απέχουν παρασάγγας από την αλήθεια, την οποία ίσως μάθουμε αρκετά χρόνια μετά ή και ποτέ, σχετικά με την επίσκεψη Μπάϊντεν στο Κίεβο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως επρόκειτο για μία κίνηση υψηλού και πολυεπίπεδου συμβολισμού καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από τη μία πλευρά, το σαφές μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, κατά επέκταση από τη δυτική συμμαχία. Και από την άλλη πλευρά, ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία: «Θα χάσετε». Ή μήπως… «ήδη χάσατε»;

Αν το δούμε υπό το πρίσμα της εξέλιξης των γεγονότων, αυτή η επίσκεψη μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως ένα μήνυμα ήττας της Ρωσίας. Γιατί μία εκστρατεία που ξεκίνησε ως… παρέλαση και που οι περισσότεροι (όχι μόνο το Κρεμλίνο) πίστευαν ότι θα έληγε με αφανισμό της Ουκρανίας σε μερικά 24ωρα (ή έστω σε μερικές εβδομάδες), μετατράπηκε σε μία παγίδα θανάτου, καταστροφής και οικονομικής αιμορραγίας για τη Ρωσία. Σαφώς και για την Ουκρανία, σαφώς και για τη Δύση. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, οι απώλειες του επιτιθέμενου, που είναι και μόνος του, έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Και αυτό το «μόνος» έχει ίσως τη μεγαλύτερη αξία και συνιστά την πραγματική ήττα για τον Πούτιν. Δεν είναι μόνο οι τραγικές ανθρώπινες απώλειες στα πεδία της μάχης, οι καταστροφές πολεμικού εξοπλισμού που για να αναπληρωθούν κοστίζουν πολλά εκατομμύρια και οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Είναι ότι το Κρεμλίνο δεν κατάφερε να βρει συμμάχους ενώ δεν κατάφερε και να διασπάσει τη δυτική συμμαχία.

Βέβαια, ο πόλεμος δεν τελείωσε. Και δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα. Η «αιμορραγία» θα συνεχιστεί. Για όλους. Μόνο που οι εκτιμήσεις είναι πως η «αιμορραγία», είναι πιο σημαντική για τη Ρωσία, η οποία έχει εμπλακεί πλέον σε έναν «μαραθώνιο φθοράς» που δεν θα μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement