Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κύπρο σήμερα για την πρώτη συνάντηση ξένου ηγέτη με τον νέο πρόεδρό της Νίκο Χριστοδουλίδη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Λευκωσία βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας όπου θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντάται με τον κ. Χριστοδουλίδη από την ημέρα που εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της Μεγαλονήσου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο άνδρες θα βρεθεί το Κυπριακό, το οποίο ο κ. Τσίπρας κουβέντιασε και με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν προχθές στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εθνικές εκλογές στη χώρα μας ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του χρόνιου προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Μάλιστα στη συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα, τόσο για τη διασύνδεση των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων, όσο και για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες, με την Κύπρο στο τραπέζι.

Το κλίμα της αμερικανικής πλευράς που αποκόμισε ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει σήμερα και στον κ. Χριστοδουλίδη ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τον μεγάλο σεισμό στη γειτονική χώρα που άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας επισκέπτεται το νησί προσκεκλημένος στην εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, που διοργανώνει ο δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους ενώ θα έχει σειρά επαφών και με άλλα μέλη της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου

Ροή ειδήσεων

Advertisement