Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ερασιτεχνικό

«Κόβει» η Ε.Ε. τους πλαστικούς χλοοτάπητες στο ποδόσφαιρο;

Δημοσιεύθηκε

στις

«Κόβει» η Ε.Ε. τους πλαστικούς χλοοτάπητες στο ποδόσφαιρο; Κάθε μέρα, όπως σε όλη την Ευρώπη, χιλιάδες συμπολίτες μας παίζουν σε αθλητικά γήπεδα παντός καιρού που χρησιμοποιούν πλαστικό ή καουτσούκ κόκκους. Το ίδιο συμβαίνει και με το καουτσούκ που χρησιμοποιείται στις παιδικές χαρές στις κούνιες ή στο έδαφος για να μην χτυπούν τα παιδιά.
Τι συμβαίνει όμως με την είδηση που έχει κυκλοφορήσει ότι από το 2029 αυτά τα υλικά δεν θα προβλέπονται και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Ειδικά στα γήπεδα, δεν πρόκειται για κάποια απαγόρευση αλλά, πολύ απλά, κανένα τέτοιο γήπεδο δεν θα μπορεί να πάρει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό ή ελληνικό φορέα για συντήρηση ή ανάπτυξη!

poster
Το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στη σύσταση των «πλαστικών» γηπέδων και στο ότι αποτελούν την 5η αιτία ρύπανσης με μικροπλαστικά στην Ευρώπη(!). Είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ειδικευμένα διαλυτήρια για τέτοια υλικά που στη ουσία πρέπει να ξεχωρίσουν τρία διαφορετικά πλαστικά. Οι κόκκοι και οι πολτοποιήσεις συχνά κατασκευάζονται από «ελαστικά τέλους ζωής» (end-of-life tyres (ELTs) που διασπώνται και αλέθονται σε μικρότερα κομμάτια. Η χρήση τους ως γέμισμα σε συνθετικό χλοοτάπητα έχει αυξηθεί τα τελευταία 10-15 χρόνια λόγω της αύξησης του αριθμού των συνθετικών χλοοτάπητα και επίσης λόγω της απαγόρευσης της εναπόθεσης ελαστικών απορριμμάτων χωματερής στην Ε.Ε, που λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των γηπέδων και την προστασία των πολιτών της από επικίνδυνες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο υλικό πλήρωσης.

Κάθε χρόνο περίπου 42.000 τόνοι μικροπλαστικών καταλήγουν στο περιβάλλον όταν χρησιμοποιούνται προϊόντα που τα περιέχουν. Η κοκκώδης γέμιση είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή ρύπανσης με εκτιμώμενες εκλύσεις έως και 16 000 τόνους ετησίως. Αυτοί οι κόκκοι μπορούν να καταλήξουν στα νερά μας. Μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στο περιβάλλον μέσω καθαρισμού χιονιού και άλλων εργασιών συντήρησης.

Ο Αντώνης Γκριμότσης(Turf Agronomist BSc) τεχνικός Σύμβουλος της Super League και υπεύθυνος συντήρησης σε όλα τα γήπεδα της χώρας, έκανε πρόσφατα μια ανάρτηση στο facebook ιδιαίτερα κατατοπιστική:

«Μια αλλαγή βόμβα έρχεται τα επόμενα χρόνια στον κόσμο του ερασιτεχνικού κυρίως ποδοσφαίρου, αλλά για μια ακόμη φορά ελάχιστα ασχολούνται οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς. Μια σχετικά πρόσφατη απόφαση της ΕΕ πρόκειται να επηρεάσει δραστικά την βιομηχανία του χλοοτάπητα, την στρατηγική ανάπτυξης των δημόσιων αγωνιστικών χώρων από Δήμους και Περιφέρειες και πιθανότατα την ίδια την πορεία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Η ΕΕ από το 2029 θα απαγορεύει την χρήση μικροπλαστικών (για την ακρίβεια θα κόψει την χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων) τα οποία στην περίπτωση των συνθετικών γηπέδων είναι οι κόκκοι καουτσούκ που χρησιμοποιούνται ως υλικό πλήρωσης και εμπίπτουν στην κατηγορία των αμφιλεγόμενων μικροπλαστικών. Τα σωματίδια καουτσούκ δεν είναι βιοδιασπώμενα, καθώς γίνονται όλο και μικρότερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους και μεταφέρονται από τον άνεμο, τον καιρό και τα υποδήματα από το γήπεδο στο περιβάλλον, όπου τα απορροφούν οι άνθρωποι και τα ζώα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεκάδες χιλιάδες τόνοι μικροπλαστικών απελευθερώνονται κάθε χρόνο από τα περίπου 51.000 γήπεδα ποδοσφαίρου στην ΕΕ που καλύπτονται με συνθετικό χλοοτάπητα.(…) Το ζήτημα αφορά το συντριπτικό ποσοστό των δημοτικών αγωνιστικών χώρων και μεγάλο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας ακαδημιών κλπ.

Εγείρονται λοιπόν ερωτήματα που αφορούν την αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτούμενων κατασκευών που “τρέχουν” αυτή την περίοδο, αν πάνε δηλαδή χαμένα τα λεφτά των δήμων για επενδύσεις μόλις 6 ετών και κυρίως ποιες θα είναι οι εναλλακτικές μετά την απαγόρευση. Στην Ελλάδα ελάχιστες συζητήσεις έχουν γίνει για το θέμα, συνήθως με αναρμόδιους φορείς, ενώ ο προγραμματισμός για νέα γήπεδα με παλιούς όρους κατασκευής συνεχίζεται απρόσκοπτα. Αν δεν ενεργοποιηθούν τώρα οι εμπλεκόμενοι φορείς για μια ακόμη φορά θα πέσουμε από τα σύννεφα όταν δεν θα υπάρχει γήπεδο να παίζουν ποδόσφαιρο οι λάτρεις του».

Το παιχνίδι σε γήπεδα τεχνητού χλοοτάπητα ή σε παιδικές χαρές
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιστημονική δημοσίευση που να συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην αθλούνται σε συνθετικά γήπεδα που περιέχουν κόκκους από ανακυκλωμένο καουτσούκ. Ωστόσο, για να μειωθεί η έκθεση σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες και να ελαχιστοποιηθεί κάθε πιθανός κίνδυνος, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας συνιστά βασικά μέτρα υγιεινής – για να αντικατοπτρίζει τις ορθές πρακτικές και να μετριάσει τις επιστημονικές αβεβαιότητες:

-Πλένετε πάντα τα χέρια σας μετά το παιχνίδι στο γήπεδο και πριν φάτε.

-Καθαρίστε γρήγορα τυχόν κοψίματα ή γρατζουνιές.

-Βγάλτε τα παπούτσια/τα παπούτσια, τον αθλητικό εξοπλισμό και τις στολές σας έξω για να αποτρέψετε την παρακολούθηση κόκκων στο σπίτι σας.

-Εάν έχετε κόκκους από καουτσούκ στο στόμα σας, μην τους καταπιείτε

sinidisi.gr

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement