Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Νομοσχέδιο-σκούπα: Ερχεται με ρυθμίσεις χρεών, τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και αμοιβή για όσους «καρφώνουν» φοροδιαφυγή

Δημοσιεύθηκε

στις

Νομοσχέδιο-σκούπα ετοιμάζεται να φέρει μετά την Καθαρά Δευτέρα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.  Στο νομοσχέδιο θα ενσωματώνονται οι τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις ρυθμίσεις οφειλών που θα ενεργοποιηθούν τον Απρίλιο, την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, το τουριστικό πακέτο, τους κινηματογράφους και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, το μπόνους για τους φορολογούμενους που «καρφώνουν» φοροδιαφυγή μέσω της εφαρμογής “Appodixi”.

Πιο συγκεκριμένα, στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

1.      Αναβίωση 120 δόσεων. Οσοι έχασαν την παλαιά ρύθμιση έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να επανενταχθούν με την υποβολή αίτησης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Αν ο οφειλέτης έχει και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022, υποχρεούται να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή των 48 δόσεων (για έκτακτες οφειλές) μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων. Το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται στο 3%.

2.       Αναβίωση 36 ή 72 δόσεων. Για να «ανοίξει» ξανά η ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε όσους την έχασαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις. Αν υπάρχουν και άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές, υποχρεωτικά εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης. Οι 36 δόσεις είναι άτοκες και οι 37-72 δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%.

3.      Νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων. Αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%. Με την ένταξη στη ρύθμιση ισχύουν τα ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων (αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών).  Συνεπείς φορολογούμενοι που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1η Νοεμβρίου  2021 έως και 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να  υπαγάγουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων. Επίσης, αν την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, οι οφειλές της πάγιας που χάθηκαν υποχρεωτικά εντάσσονται εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

4.      Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023 η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων και θέατρα, τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τις σχολές χορού. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν και στο τουριστικό πακέτο.

5.      Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Σύμφωνα με την διάταξη  αν κάποιος επανακυκλοφορήσει  το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

6.      Αμοιβή με «Appodixi». Αμοιβή θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ειδοποιούν την ΑΑΔΕ  μέσω της εφαρμογής “Appodixi” για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Το ελάχιστο ποσό επιβράβευσης θα είναι το τριπλάσιο της συναλλαγής ενώ το ανώτατο ποσό που θα κερδίζουν οι πολίτες θα φθάνει τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

7.      Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και για το 2023, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 76 εκατ. ευρώ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement