Connect with us

Διεθνή

Ουκρανία: Αυξάνονται οι παραδόσεις δυτικών αρμάτων μάχης – Νέα προειδοποίηση από τη Ρωσία

Published

on

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι θα θεωρήσει μια αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία ως «άμεση εμπλοκή» των ΗΠΑ και της Ευρώπης στον πόλεμο, η οποία συνεχώς και αυξάνεται.

Η εν λόγω προειδοποίηση έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ ανήρτησε μια σειρά φωτογραφιών από την τελετή παράδοσής τεσσάρων αρμάτων μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής που προμήθευσε η Πολωνία στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

 

Επιπλέον, κ. Σμίχαλ φωτογραφήθηκε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι στο πλευρό του σε πολλές από τις φωτογραφίες, που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram. «Πριν από έναν χρόνο, άρματα μάχης μπήκαν στην Ουκρανία για να στερήσουν από τους Ουκρανούς την ελευθερία τους», ανέφερε. «Σήμερα, άρματα μάχης μπαίνουν στην Ουκρανία, αλλά αυτή τη φορά για να προστατεύσουν την ελευθερία».

Η Βαρσοβία θα παραδώσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης Leopard 2.

«Καίριος ο ρόλος» της συνεργασίας Πολωνίας – Γερμανίας

Ο κ. Μοραβιέτσκι από την πλευρά του δήλωσε πως θα παραδοθούν επίσης 60 άρματα μάχης PT-91 Twardy. Πρόκειται για μοντέλο βασισμένο στο σοβιετικού σχεδιασμού T-72, προσαρμοσμένο και εκσυγχρονισμένο βάσει προδιαγραφών των πολωνικών ένοπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, η συνεργασία της Πολωνίας με τη Γερμανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού με Λέοπαρντ. Οι δύο χώρες θα παραδώσουν αντίστοιχα 14 και 18 τέτοια βαριά άρματα μάχης, για να σχηματιστεί ουκρανικό τάγμα τεθωρακισμένων.

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε πως θα προμήθευε με τα Λέοπαρντ την Ουκρανία και άσκησε τεράστια πίεση στη Γερμανία να πράξει το ίδιο. Την αναγγελία έκανε την 11η Ιανουαρίου ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στο Λβιβ και το αίτημα επανεξαγωγής τους υποβλήθηκε πολύ σύντομα από τη Βαρσοβία στο Βερολίνο. Εντέλει, η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε να στείλει και αυτή άρματα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στείλει —αλλά αργότερα— βαριά άρματα μάχης M1 Abrams.

Αποστολή Leopard και από τη Σουηδία

Έως δέκα άρματα μάχης Leopard 2 και αντιαεροπορικά συστήματα HAWK θα παραδώσει στην Ουκρανία και η Σουηδία, στο πλαίσιο του 11ου πακέτου υποστήριξης, όπως ανακοίνωσε χθες η Στοκχόλμη.

«Τα σουηδικά άρματα μάχης ενισχύουν τη συμβολή άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε Leopard 2. Ο συντονισμός της υποστήριξης συνεχίζεται με τους διεθνείς εταίρους που προσφέρουν Leopard 2 ή άλλα άρματα μάχης», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο υπουργός Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εντατική φάση και πως η Σουηδία θα «κάνει ό,τι μπορεί για να στείλει αυτήν τη στρατιωτική βοήθεια το ταχύτερο δυνατό».

Γερμανία: Παράδοση επιπλέον τεσσάρων Leopard 2 A6

Τονίζεται επίσης ότι η Γερμανία θα παραδώσει στην Ουκρανία επιπλέον τέσσερα άρματα μάχης τύπου Leopard 2 Α6, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έλαβε την απόφαση κατόπιν συνεννόησης με τους στρατιωτικούς, καθώς τα άρματα θα δοθούν από τα αποθέματα της Bundeswehr. «Με αυτή την απόφαση, μαζί με τους Πορτογάλους και τους Σουηδούς εταίρους μας, είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε ένα μικτό ουκρανικό τάγμα», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Συνολικά, η Γερμανία έχει δεσμευθεί να προσφέρει στην Ουκρανία 18 άρματα μάχης Leopard 2A6.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων

Advertisement