Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με… καρναβαλική ορμή!- Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή επισκεπτών και καρναβαλιστών στη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής

Σάτιρα, χρώματα, δημιουργικότητα, φαντασία και αστείρευτο κέφι στη μεγάλη γιορτή της πόλης

Published

on

Δεν είχε προηγούμενο αυτό που συνέβη στην Πάτρα και το έζησαν σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια συμμετέχοντες και θεατές την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παρέλασης του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 που πραγματοποιήθηκε μετά από τρία χρόνια χωρίς περιορισμούς.

Ο όγκος και το πλήθος από μόνα τους είναι στοιχεία δηλωτικά της πάνδημης συμμετοχής και της τεράστιας επισκεψιμότητας και σίγουρα καταγράφονται στα μεγάλα πλεονεκτήματα, αφού τόσο οι πάνω από 50.000 καρναβαλιστές που παρέλασαν αλλά και οι αναρίθμητοι επισκέπτες και ντόπιοι που για πρώτη φορά γέμισαν ασφυκτικά πεζοδρόμια, μπαλκόνια και την πλατεία Γεωργίου, έδωσαν μια εικόνα μεγαλειώδους γιορτής και ξέφρενου κεφιού.

Ωστόσο η μεγάλη διαφορά της φετινής παρέλασης ήταν η αυθόρμητη έκρηξη χαράς και δημιουργίας που παρατηρήθηκε σε όλα τα επίπεδα απογειώνοντας τα καρναβαλικά όνειρα όλων όσοι ξεχύθηκαν στον δρόμο και παρέσυραν με τον ιλιγγιώδη ρυθμό τους όλη την πόλη.

Στην κεφαλή της παρέλασης η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ, τα μέλη της Γνωμοδοτικής και Κριτικής Επιτροπής του Καρναβαλιού 2023, η Δημοτική Μουσική σε παιάνες αποκριάτικους και καρναβαλικά τραγούδια, οι μαζορέτες από τη σχολή χορού «Keep Dancing» της Μίνας Παναγιωτοπούλου και τα άρματα του Δήμου με προεξέχοντα τον Προπομπό, τον Βασιλιά Καρνάβαλο, το άρμα της Βασίλισσας και το Άνθινο άρμα που φιλοξένησαν αντίστοιχα τη Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 Κατερίνα Βενέρη Σιούλη και τη Βασίλισσα των τριών προηγούμενων χωρίς παρέλαση Καρναβαλιών, Μαρία Κυριακοπούλου. Ακολούθησαν τα άρματα «Imagine», «Hell Oil», «Rabbit Test Show», «Facebook» και τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών: «Ιγκουάνα», «Φεγγάρι», «Καρναβαλάκος», «Μάγισσα» (άρμα Αιμοδοσίας), «Σκυλάκι», «Σαρανταποδαρούσα» και «Τζιτζίκι».

Οι εκπρόσωποι συλλόγων σοκολατοριχτών και εκφραστές του ιστορικού εθίμου του σοκολατοπόλεμου πρόσφεραν στον Δήμαρχο Πατρέων το καλάθι με τις σοκολάτες.

Η δραστήρια και καρναβαλική ομάδα των Στρατηγών, ενός από τα πρώτα πληρώματα στην ιστορία του Καρναβαλιού μας, με τα εντυπωσιακά οχήματά και τους «υψηλούς» προσκεκλημένους της, ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ αρμάτων του Δήμου και του χείμαρρου των πληρωμάτων.

ΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ…

Η συνέχεια συναρπαστική σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι κεφιού, χορού, διασκέδασης, ανατροπής και ελπίδας με το χιούμορ και την καρναβαλική έμπνευση των πληρωμάτων να χτυπά κόκκινο. Εκτός από τις εντυπωσιακές στολές και τα εμπνευσμένα καπέλα που έκαναν την παρθενική εμφάνισή τους στην ποδαράτη του Σαββάτου, τα μέλη των πληρωμάτων ενδεδυμένα με όλες τις μικροκατασκευές τους και πολλά από αυτά με τη συνοδεία των εντυπωσιακών αρμάτων και των ογκωδών τροχήλατων κατασκευών τους, παρέλασαν σκορπίζοντας χρώμα, φαντασία, μαθήματα υψηλής καρναβαλικής παιδείας και αισθητικής και γυρίζοντας οριστικά πλάτη στο πρόσφατο χθες της σιωπής. Το θερμόμετρο ανέβηκε και οι απρόοπτες μεταμορφώσεις διαρκείς προκάλεσαν τον θαυμασμό και τον ενθουσιασμό των θεατών.

Οι χιλιάδες καρναβαλιστές με χειμαρρώδη ορμή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ξεφάντωσαν υπό τους ήχους μιας ξεσηκωτικής μουσικής που πυροδότησε το κέφι στα ύψη. Πραγματικά τερμάτισαν το καρναβαλικό κοντέρ σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Η τρέχουσα επικαιρότητα βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο, ενώ δεν έλειψαν και εμπνεύσεις και αφορμές από μια ευρύτατη θεματολογία. Θέματα σατιρικά, καλλιτεχνικά, θέματα εφήμερα και χιουμοριστικά, πρόσκαιρα και διαχρονικά, επηρεασμένα από την οικονομική κρίση, και από ό,τι άλλο «πρόσεξε» με αυθεντική καρναβαλική διάθεση το δαιμόνιο βλέμμα των πληρωμάτων. Οι εκπλήξεις, τα χρώματα και οι χαρούμενες διαθέσεις σε μια μοναδική ακολουθία που απέδειξε ότι το Πατρινό Καρναβάλι ανήκει σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, μαζί με τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» υποδέχονταν και συνέχαιραν με θέρμη τους καρναβαλιστές για την εντυπωσιακή παρουσία τους και τη νεολαία της Πάτρας και όλης της Ελλάδας, την πρωταγωνίστρια του Καρναβαλιού μας που ξέρει να στέκεται όρθια, να χαίρεται και να δημιουργεί.

Στο τέλος τα άρματα με τους σοκολατορίχτες έθεσαν το αθάνατο έθιμο του σοκολατοπόλεμου σε πλήρη εξέλιξη αφήνοντας την πιο γλυκιά γεύση στους θεατές .

Μεγάλο μέρος της παρέλασης μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 2 με παρουσιαστές τη Νατάσσα Τραγουστή και τον Μιχάλη Μπαϊρακτάρη, ενώ ζωντανή μετάδοση της παρέλασης έκαναν τοπικά και περιφερειακά κανάλια και sites. Την παρέλαση από τις κερκίδες στο Δημοτικό Θέατρο, μεταξύ άλλων, παρακολούθησε ο πρώην

Πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου, Αχαιοί βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και φορέων.

H Μεγάλη Παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού 2023 ήταν η αφορμή για να σηκωθεί όλη η πόλη στο πόδι και να υπάρχει παντού μια γενικευμένη αίσθηση γιορτής. Σε μια χρονιά οριακή που σημειώθηκε η πιο δυναμική συρροή επισκεπτών εδώ και πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας την πρωτοφανή επίδραση που έχει το Πατρινό Καρναβάλι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement