Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Η Eli Lilly μειώνει κατά 70% τις τιμές της ινσουλίνης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής φαρμάκων Eli Lilly ανακοίνωσε χθες πως θα μειώσει τις τιμές στα σκευάσματα ινσουλίνης Humalog και Humulin, τα οποία στη χώρα μας κοστίζουν περίπου 40 και 25 ευρώ αντίστοιχα, κατά 70% ξεκινώντας από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω έντονης κριτικής εις βάρος των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών λόγω της αύξησης του κόστους πολλών φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και της ινσουλίνης, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να νομοθετεί πρόσφατα πλαφόν 35 δολαρίων στην τιμή προμήθειάς της για όσους είναι ασφαλισμένοι.

«Παρότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε έως ότου το Κογκρέσο αναλάβει δράση ή το σύστημα υγείας εφαρμόσει την απόφαση, απλώς την εφαρμόζουμε μόνοι μας», δήλωσε στο CNN ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντέιβ Ρικς.

Η φαρμακοβιομηχανία θα μειώσει επίσης την τιμή της μη επώνυμης ένεσης ινσουλίνης Lispro στα 25 δολάρια ανά φιαλίδιο και θα επεκτείνει το πρόγραμμα Insulin Value Program, σύμφωνα με το οποίο το ανώτατο όριο των 35 δολαρίων θα ισχύει για περίπου το 85% των φαρμακείων των ΗΠΑ.

Ο Ρικς δήλωσε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν άλλα φαρμακεία –τα οποία δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα– μπορούν να λάβουν έκπτωση μέσω της ιστοσελίδας της φαρμακοβιομηχανίας.

Είπε επίσης ότι οι μειώσεις τιμών «θα πρέπει να είναι το νέο πρότυπο στην Αμερική» και απηύθυνε κάλεσμα στις άλλες εταιρείες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να «συναντηθούμε σε αυτό το σημείο».

Περίπου 8,4 εκατ. από τα 37 εκατ. άτομα με διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ινσουλίνη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Διαβήτη.

Η Eli Lilly, μαζί με τη Sanofi και τη Novo Nordisk αντιπροσωπεύουν το 90% της αμερικανικής αγοράς ινσουλίνης.

Οι φαρμακοβιομηχανίες τιμολογούσαν προηγουμένως την ινσουλίνη πάνω από 275 δολάρια ανά φιαλίδιο, γεγονός που αποτελεί αύξηση της τιμής κατά 1.200% τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την ομάδα στήριξης ανθρώπων με διαβήτη Insulin Initiative.


Ροή ειδήσεων

Advertisement