Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Επιδοτήσεις ρεύματος για τον Μάρτιο-Από 16 ευρώ για τις χαμηλές καταναλώσεις, έως και 47 ευρώ, στις υψηλές χρεώσεις, η εξοικονόμηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά οι οποίες κυμαίνονται από 16 έως και 47 ευρώ αλλά και τους εμπορικούς καταναλωτές – αγρότες που θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο προϋπολογισμό των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά να είναι σαφώς μικρότερος σε σχέση με το περασμένο φθινόπωρο και καλοκαίρι και ανέρχεται για το μήνα Μάρτιο συνολικά στα 58,5 εκατ. ευρώ.

Τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

@ Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ /MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

@ Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

@ Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 ευρώ /MWh.

@ Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται επίσης στα 40 €/MWh.

Τέλος, προβλέπεται επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα όλο το 2023 για συγκεκριμένες κατηγορίες ενεργοβόρων επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση, όπως χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες, βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, μεταξύ άλλων.

«Μόνιμη μέριμνά μας, ο λογαριασμός που θα πληρώσουν οι καταναλωτές, να παραμείνει σε προσιτά επίπεδα για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός και ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο σχήμα ενίσχυσης σε συμφωνία με το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των ενεργοβόρων επιχειρήσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα Με βάση τις ανακοινώσεις

@ Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400KWh /μήνα θα πλήρωνε 78 ευρώ, χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.

@ Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700KWh / μήνα θα πλήρωνε 163,5 ευρώ, χωρίς την επιδότηση, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 116,5 ευρώ, για την κατανάλωση μέχρι τις 500 κιλοβατώρες. Παράλληλα, αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 108,5 ευρώ.

@ Τέλος, ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 KWh/μήνα θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 234 ευρώ. Με την επιδότηση, μέχρι τις 500 κιλοβατώρες, θα πληρώσει τελικά 214 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 186 ευρώ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement