Connect with us

Διεθνή

Ένοχος δικηγόρος που σκότωσε γυναίκα και παιδί για να αποκρύψει οικονομικές του απάτες

Published

on

Ένοχος για τη δολοφονία της συζύγου και του γιου του, σε μια προσπάθεια να αποτινάξει την προσοχή από τα οικονομικά του εγκλήματα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, κρίθηκε ένας δικηγόρος στη Νότια Καρολίνα, σε μια υπόθεση που συντάραξε τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια.

Η υπόθεση -που καταγράφει την πτώση μιας οικογένειας που κατείχε εξουσία και προνόμια- έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο, ενώ ενέπνευσε ντοκιμαντέρ στο Netflix και το HBO.

Η Μάγκι και ο Πολ Μορντώ πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση στο οικογενειακό τους κτήμα στις 7 Ιουνίου 2021.

Ο 54χρονος Άλεξ Μορντώ αντιμετωπίζει 30 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για κάθε φόνο. Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση διήρκησε έξι εβδομάδες, ενώ το δικαστήριο έλαβε την απόφαση εντός τριών ωρών.

Σύμφωνα με το BBC, ο 54χρονος δικηγόρος παρέμεινε απαθής καθώς άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Μορντώ είχε δηλώσει αθώος για τη δολοφονία της συζύγου και του μικρότερου γιου του σε μια προσπάθεια να αποκρύψει χρόνια οικονομικής διαφθοράς – απάτη που ο ίδιος είχε αναγνωρίσει στο δικαστήριο.

Ο Μορντώ ήταν κάποτε ένας ισχυρός δικηγόρος στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, και για δεκαετίες μέχρι το 2006 τα μέλη της οικογένειάς του υπηρέτησαν ως κύριοι εισαγγελείς στην περιοχή.

Όμως, κατά τη διάρκεια της δικής ακούστηκε ότι για χρόνια έκλεβε από τους συνεργάτες και τους πελάτες του, καθώς ήταν εθισμένος στα παυσίπονα, ενώ παράλληλα ζούσε πλουσιοπάροχα.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ήταν αυτά τα εγκλήματα που τον οδήγησαν στη δολοφονία, καθώς ο ίδιος πίστευε ότι ο θάνατος της Μάγκι και του Πολ θα του «κέρδιζαν» τη συμπάθεια και θα απέτρεπε τον απολογισμό των άλλων παραπτωμάτων του.

Ο Μορντώ και η ομάδα υπεράσπισής του είχαν υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι αυτή η θεωρία ήταν γελοία και ότι τα οικονομικά προβλήματα δεν θα τον οδηγούσαν ποτέ στο να διαπράξει δολοφονία.

Δεν υπήρχαν άμεσες αποδείξεις

Χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να συλλάβουν τον Μορντώ, καθώς οι ανακριτές ξετύλιγαν το κουβάρι της υπόθεσης.

Σε μια ριψοκίνδυνη κίνηση για οποιονδήποτε κατηγορούμενο για φόνο, ο Μορντώ ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα, προσπαθώντας να πείσει τους ενόρκους ότι κάποιος που ήταν θυμωμένος για ένα θανατηφόρο δυστύχημα με πλοίο το 2019 στο οποίο εμπλεκόταν ο Πολ, θα μπορούσε να είχε σκοτώσει τον γιο του για να εκδικηθεί.

Η δικογραφία σε βάρος του βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε έμμεσες αποδείξεις. Δεν παρουσιάστηκαν άμεσες αποδείξεις – πράγματα όπως ένα όπλο δολοφονίας, αίμα στα ρούχα του ή ένας αυτόπτης μάρτυρας – στη δίκη.

Αντίθετα, η εισαγγελία επικεντρώθηκε σε ένα ενοχοποιητικό βίντεο στο Snapchat που τραβήχτηκε από τον γιο του Μορντώ λίγο πριν τις δολοφονίες.

Ο Άλεξ Μορντώ και οι δύο γιοι του λάτρευαν το κυνήγι και στο σπίτι τους είχαν συλλογή όπλων.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Μορντώ είχε χρησιμοποιήσει ένα από αυτά – ένα επιθετικό τουφέκι τύπου Blackout 0,300 – για να σκοτώσει τη Μάγκι και ένα άλλο όπλο για να σκοτώσει τον Πολ. Αλλά δεν κατάφεραν να βρουν κανένα πυροβόλο όπλο και να το παρουσιάσουν στη δίκη.

Η Μάγκι πυροβολήθηκε τέσσερις ή πέντε φορές με τουφέκι και ο γιος τους πυροβολήθηκε δύο φορές με κυνηγετικό όπλο, σύμφωνα με τη δίκη.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Νότιας Καρολίνας Άλαν Γουίλσον, δήλωσε: «Η σημερινή ετυμηγορία αποδεικνύει ότι κανένας, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι στην κοινωνία, δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ροή ειδήσεων

Advertisement