Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Αχαΐα: Που επεκτείνεται το σύστημα Αντικειμενικού Προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έρχονται από το καλοκαίρι, με επέκταση του συστήματος, διορθώσεις στις τιμές ζώνης σε δήμους της Αχαΐας που ήδη κατέθεσαν τις ενστάσεις τους για τις Αντικειμενικές που είναι σε ισχύ από 1/1/2022 αλλά και την ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, στα επίπεδα των τιμών της αγοράς, στα τέλη του έτους.

Ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών για να ασχοληθούν με τις περιοχές-ζώνες που παραμένουν εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού και θα αποκτήσουν για πρώτη φορά Αντικειμενικές Αξίες.

Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, εφόσον όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Στην Αχαΐα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά Αντικειμενικές Αξίες περιοχές σε Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανο, τα Σελιανίτικα και ο Ψαθόπυργος.

Με βάση τις τιμές ζώνης που θα καθοριστούν θα υπολογίζονται οι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί και η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement