Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Α. Μούγιου: «Συγκινητική η προσέλευση των αιμοδοτών, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες καλύφθηκαν άμεσα»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Οι ανάγκες αίματος για τους τραυματίες του δυστυχήματος στα Τέμπη καλύφθηκαν από την πρώτη μέρα λόγω της αθρόας προσέλευσης των πολιτών σε όλη τη χώρα» αναφέρει με παρέμβασή της στην «Γ» η διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, αιματολόγου Αθηνάς Μούγιου.

Η κα Μούγιου διευκρινίζει στην «Γ» ότι το Κέντρο Αιμοδοσίας απηύθυνε έκκληση μόνο για την πρώτη μέρα του θλιβερού συμβάντος όμως ήταν συγκινητική η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών που συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες παρά το γεγονός ότι από την Πέμπτη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας γνωστοποίησε ότι καλύφθηκαν οι ανάγκες για τους τραυματίες στα Τέμπη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάρτηση του προσωπικού του Κέντρου Αίματος Ρίου Πατρών στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης «από την Τετάρτη στις 8:00 μέχρι την Πεμπτη στις 20:00, γέμισε το Κέντρο Αίματος, με την ευγένεια και την επιμονή, 603 νέων ανθρώπων. Η πλειονότητα αυτών, ήρθε να προσφέρει εθελοντικά αίμα για πρώτη φορά. Οι 498 αιμοδότησαν και απέδειξαν ότι σε όσα τους πληγώνουν αυτοί θα απαντούν με προσφορά. Στα αγνά πρόσωπά τους, καταθέτουμε τον σεβασμό μας».
Να σημειωθεί πως το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών λειτουργεί κανονικά και είναι ανοικτό για να υποδεχθεί όποιον επιθυμεί προκειμένου να προσφέρει το αίμα του για τον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο που χρειάζεται το πολυτιμότερο δώρο της ζωής.

Το «ευχαριστώ» του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ευχαριστήριο μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στους εθελοντές αιμοδότες εξέδωσε την Πέμπτη αναφέροντας τα εξής: «Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας». Αυτό αποδείχθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο, μέσα από τη συγκλονιστική ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, για εθελοντική αιμοδοσία υπέρ των τραυματιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Από χθες, εκατοντάδες συμπολίτες μας προσήλθαν στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όλης της χώρας για να αιμοδοτήσουν, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Η πρωτοφανής κινητοποίηση, έφερε ως αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό της ημερήσιας συλλογής αίματος, που κάλυψε μέσα σε λίγες ώρες τις ανάγκες των τραυματιών του δυστυχήματος, αναπληρώνοντας παράλληλα τα αποθέματα αίματος. Αξίζει σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες ένα μεγάλο «ευχαριστώ», για το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης, το οποίο επέδειξαν, αποτελώντας ένα φωτεινό μήνυμα μέσα στη θλίψη που προκάλεσε η χθεσινή τραγωδία στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, στο προσωπικό όλων των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας, που υπερέβαλλαν εαυτούς για την διευκόλυνση της προσέλευσης των αιμοδοτών, σε αρκετές περιπτώσεις παρατείνοντας το ωράριο λειτουργίας.
Ενημερώνουμε τους εθελοντές αιμοδότες ότι οι ανάγκες των θυμάτων της τραγωδίας έχουν καλυφθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόκλησης πανικού κάτω από το εύλογο συγκινησιακό φορτίο που προκαλείται από ένα τέτοιο τραγικό συμβάν. Έχοντας πάντα υπόψη, ότι η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 35-42 μέρες και ότι οι ανάγκες για αίμα είναι σταθερές και ενδεχομένως να αυξηθούν ενόψει του Πάσχα, τους προτρέπουμε να ανανεώσουν το ραντεβού τους για αιμοδοσία, το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που θα συμβάλλει στην ισορροπία των αποθεμάτων αίματος.
Για ακόμα μια φορά και με αφορμή ένα τραγικό γεγονός, επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν επαρκή αποθέματα αίματος για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε έκτακτες καταστάσεις, κάτι που μπορεί να γίνει πράξη μόνο μέσα από την αύξηση του αριθμού συνειδητοποιημένων τακτικών αιμοδοτών».


Ροή ειδήσεων

Advertisement