Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το βάρος στον Εξωδικαστικό-Έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος στα funds, πίεση να αυξήσουν τις εντάξεις δανείων

Published

on

Με επιτόπιους ελέγχους στις τράπεζες και τα funds από την ΤτΕ για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» με παράλληλη πίεση στα funds (τους servives στην Ελλάδα) προκειμένου να παραδώσουν άμεσα τον κατάλογο με τους λόγους απόρριψης των ρυθμίσεων, επιχειρεί το τελευταίο διάστημα η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) να αυξήσει το ποσοστό εγκρίσεων μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί το θέμα με τους πλειστηριασμούς, προχώρησε πριν από λίγες μέρες σε βελτιώσεις τον Πτωχευτικό Νόμο (4738/2020), με την ψήφιση της νέας ρύθμισης σύμφωνα με την οποία τα funds και οι τράπεζες υποχρεούνται να εκδίδουν αιτιολογημένη γνώμη για την απόρριψη ρυθμίσεων που έχουν καταθέσει οφειλέτες, μέσω του Εξωδικαστικού.
Ήδη έχουν συσταθεί δύο ομάδες εργασίας, της Ενωσης Τραπεζών και της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης (servicers) που δουλεύουν ώστε να καταρτίσουν τον, τυποποιημένο βέβαια, κατάλογο με τους λόγους απόρριψης που θα πρέπει να εμφανίζουν στο εξής για τις ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού.
Ο κατάλογος θα πρέπει να παραδοθεί άμεσα στην ΕΓΔΙΧ, όπου κωδικοποιημένα, θα έχουμε τους λόγους για τους οποίους δεν γίνονται αποδεκτές οι ρυθμίσεις οφειλών που προκύπτουν από τον αλγόριθμο του εξωδικαστικού.Οι λόγοι μη συναίνεσης θα πρέπει πλέον να γνωστοποιούνται στην Ειδική Γραμματεία.
Η διαδικασία αιτιολόγησης ξεκαθαρίζει μια σειρά «παρεξηγήσεων» για τους λόγους απόρριψης, είτε από την πλευρά των πιστωτών, είτε από την πλευρά οφειλετών οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν «μπλόκο» σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης προσφεύγοντας δικαστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023, το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς έφτασε το 70%, ενώ όπως αναφέρουν οι servicers το ποσοστό πλέον προσεγγίζει το 80% για τις οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2022 το ποσοστό εγκρισιμότητας ήταν στο 61%.
Υπενθυμίζεται ότι έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης μέσω του Πτωχευτικού έχουν κάνει 60.000 επιχερήσεις και φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο οι 7,5 χιλιάδες είναι ολοκληρωμένες.
Οι servicers στοχεύουν για το 2023 σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ανεβάζοντας το στόχο κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι έλεγχοι από την Τράπεζα στην Ελλάδα, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρείται το θεσμικό πλαίσιο και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των funds, ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο.
Μετά τις ρυθμίσεις , μέσω του Μηχανισμού ρυθμίζονται πλέον οφειλές ακόμη και αν αφορούν ένα μόνο πιστωτή, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, διασώζοντας την περιουσία τους, άνω των 10 χιλ. ευρώ.
Εντάσσονται επίσης και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση ενώ καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement