Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Airbnb: Διαγραφή και επιστροφή προστίμων για λάθη στις δηλώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αναδρομική διαγραφή ή επιστροφή προστίμων για παραλείψεις στις δηλώσεις βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων τύπου Airbnb, που επιβλήθηκαν την τελευταία πενταετία, από το 2018, θα προχωρήσει η Εφορία.

Η διάταξη για τα Airbnb
Διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη μη επιβολή διοικητικού προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην περίπτωση που έχει δηλωθεί στη φορολογία εισοδήματος οικείου φορολογικού έτους.

Airbnb: Το αδιανόητο μέρος που προσφέρει για διαμονή
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν ο κάτοχος του ακινήτου έχει δηλώσει τα ποσά που έχει εισπράξει από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του αλλά έχει ξεχάσει να τα δηλώσει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, τότε η Εφορία δεν του επιβάλλει πρόστιμο και αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα από το 2018, τότε διαγράφονται ή συμψηφίζονται αν έχουν πληρωθεί.

Οι έλεγχοι
Την ίδια στιγμή, η εφορία ξεκίνησε νέους ελέγχους στα Airbnb.

Έκτός του ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέσω «έξυπνων» εργαλείων, κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία από τις πλατφόρμες προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο Ακινήτων.

Ηταν πολύ χαρούμενος που έγινε μηχανοδηγός – Βρέθηκε εκτός υπηρεσίας στο μοιραίο τρένο
Με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 2,2 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερος και από το 2019, η φορολογική διοίκηση προγραμματίζει διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.

Πηγή: ΟΤ


Ροή ειδήσεων

Advertisement