Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ανοίγει η πρωθυπουργική «βεντάλια» με παρεμβάσεις για την τραγωδία στα Τέμπη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επιστολή του πρωθυπουργού ΚυριάκουΜητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες στην απονομή Δικαιοσύνης για τα αίτια της τραγωδίας, είναι μόνο η αρχή των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την ανάδειξη των στοιχειών που προκάλεσαν το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί συγκαλεί εκτάκτως σύμφωνα με πληροφορίες, σύσκεψη για την ασφάλεια συνολικά όλων των μέσων μεταφοράς με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των διεθνών του επαφών ο πρωθυπουργός, συνομίλησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φορ ντε Λάϊεν ζητώντας τη συμβολή της επιτροπής για παροχή τεχνογνωσίας και έκτακτης οικονομικής κοινοτικής χρηματοδότησης και αναμένεται να πράξει το ίδιο και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ζητώντας την παροχή συμβουλών από τεχνοκράτες ειδικούς στην λειτουργία των τρένων.

Αύριο Τετάρτη, μία ημέρα πριν το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μετέβη χθες για αυτοψία στο σημείο της τραγωδίας, και μετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση μετά το τραγικό δυστύχημα αλλά και για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, θα κάνει τις πρώτες ανακοινώσεις περιλαμβάνοντας όλα τα θεσμικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Την επομένη ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα αναφερθεί στο τραγικό δυστύχημα και με ειδική αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού για την οποία δεν θα πει κάτι ιδιαίτερο για να μην θεωρηθεί, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, ότι επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα.

«Η δικαιοσύνη θα κινηθεί ταχύτητα»

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, περιγράφει τις προτεραιότητες για τη ΝΔ που είναι η ανάσχεση της εμπιστοσύνης. Με δήλωση του προς το CNN Greece αναφέρει: «Το ελαχιστο που οφείλουμε να κάνουμε ως φόρο τιμής στα θύματα αυτής της τραγωδίας είναι να μην αφήσουμε κανένα από τα γιατί αναπάντητα και να διασφαλίσουμε το “ποτέ ξανά”!

Η δικαιοσύνη θα κινηθεί ταχύτατα. Η επιτροπή διερεύνησης επίσης. Ενώ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι απαιτειπται τόσο για την άμεση ανάκτηση του αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους ελληνικούς σιδηρόδρομους, όσο και για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του! Με σοβαρότητα, σκληρή δουλειά, αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνεια!»

Πρόγραμμα «γέφυρα» με τον κόσμο

Στόχος της κυβέρνησης, είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα «γέφυρα» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ άμεσα θα προβλεφθούν και οικονομικές αποζημιώσεις για τα θύματα της τραγωδίας στους συγγενείς πρώτου βαθμού.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι μέσα στον Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, να αποτυπωθούν τα πορίσματα και στη συνέχεια να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο και χωρίς να έχει ακόμη υποχωρήσει η ανείπωτη τραγωδία, θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να βλέπει την επόμενη μέρα. Προτεραιότητα πάνω από όλα είναι να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις παραμέτρους.

Ο χρόνος των εκλογών

Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης με τα σημερινά δεδομένα έχει τρία στάδια: Μέσα στο μήνα Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί συνολικά η έρευνα, στη συνέχεια τον Απρίλιο να υπάρχει «καθαρός» χρόνος για το Πάσχα και αμέσως μετά να ξεκινήσει η προεκλογική καμπάνια, με εκλογές πιθανότητα στις 21 Μαϊου.

Το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει το χρόνο των εκλογών, είναι το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η τριμελής Επιτροπή, συνεδρίασε για πρώτη φορά χθές και καθόρισε το πλάνο των εργασιών της. Η εντολή που έχει λάβει είναι να ολοκληρώσει όσο πιο σύντομα το έργο της. Και να εξετάσει τα αίτια και τις ευθύνες και να κάνει προτάσεις για την ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Η κυβέρνηση, στο μπαράζ επιθέσεων που δέχθηκε από την αντιπολίτευση που αμφισβήτησε την υπόσταση της επιτροπής, απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «το κύρος της Επιτροπής είναι εγγύηση ότι θα κάνει τη δουλειά της…».

Ταυτόχρονα ερεύνα για το τραγικό δυστύχημα, αποφασίστηκε να κάνει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ ο πρωθυπουργός έχει προτείνει στα κόμματα και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής μετά τις εκλογές, για έρευνα σε βάθος 20ετίας.

CNN.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement