Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Ισπανία: Υποχρεωτική η ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας παρουσίασε χθες, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, νομοσχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική και τις επιχειρήσεις και στην περαιτέρω προώθηση της ισότητας των φύλων, σε μια από τις πιο προοδευτικές χώρες του κόσμου σε αυτό το θέμα. Ο νόμος για την ίση εκπροσώπηση θα εφαρμόσει την αρχή της πλήρους ισότητας των φύλων στους εκλογικούς καταλόγους και θα επιβάλει ελάχιστη γυναικεία εκπροσώπηση 40% στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών και τα διοικητικά συμβούλια επαγγελματικών ενώσεων.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το 100% του γυναικείου ταλέντου στη χώρα μας για να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και να έχουμε μια ισχυρότερη και πιο βιώσιμη ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Καλβίνο, η οποία απασχόλησε την κοινή γνώμη πέρυσι όταν δήλωσε ότι δεν θα παρακολουθεί πλέον εκδηλώσεις εάν οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται ισότιμα μεταξύ των ομιλητών, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα σπάσει το «γυάλινο ταβάνι» που υπήρχε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα εδραιώσει την Ισπανία ως ηγέτιδα χώρα όσον αφορά την ισότητα των φύλων.

Ποσοστό 40% στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών και επαγγελματικών ενώσεων.

Ο νόμος θα απαιτεί οι γυναίκες να αποτελούν τουλάχιστον το 40% του διοικητικού συμβουλίου κάθε εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας μέχρι τον Ιούλιο του 2024. Οι μη εισηγμένες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζoμένους και ετήσιο κύκλο εργασιών 50 εκατομμυρίων ευρώ και άνω θα πρέπει να επιτύχουν τον στόχο μέχρι το 2026. Η πιο άνιση ποσόστωση παρατηρείται σε μικρότερες επιχειρήσεις με χαμηλότερο τζίρο.

Πρόκειται για αυστηρότερους στόχους από εκείνους που τίθενται σε οδηγία της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες πρέπει να αποτελούν το 40% των μη εκτελεστικών διευθυντών έως το 2026 ή το 33% όλων των διευθυντών. Η ένωση επιχειρηματιών της Ισπανίας CEOE αρνήθηκε να σχολιάσει πριν μάθει τις λεπτομέρειες της πρότασης.

Πρωτοβουλίες Σάντσεθ

Ο Σάντσεθ, που έχει επανειλημμένως περιγράψει την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών ως φεμινιστική και έχει προωθήσει νόμους περί ισότητας, νόμους για τα δικαιώματα των τρανς, καθώς και έναν πολιτικά αμφιλεγόμενο νόμο περί σεξουαλικής συναίνεσης, είναι ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης στην οποία –για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας– το υπουργικό συμβούλιο έχει περισσότερες γυναίκες από άνδρες, με τις γυναίκες υπουργούς να ανέρχονται στις 14 έναντι 8 ανδρών.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement