Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αναμένουν «γερό ψαλίδι» στις επιστροφές-Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων από τους Φυσικοθεραπευτές 

Δημοσιεύθηκε

στις

Εν αναμονή της υλοποίησης των δεσμεύσεων του Υπουργείου Υγείας μεταξύ των οποίων φαίνεται ότι είναι και η αναθεώρηση ή/και κατάργηση του μέτρου «claw back» και οφειλών που έχουν συσσωρευτεί εδώ και μια δεκαετία στα πλαίσια της εφαρμογής του μέτρου της επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται οι Φυσικοθεραπευτές.

Η προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει πρόσφατα μέσα από κυλιόμενες απεργίες ανά εβδομάδα (κάθε Πέμπτη) αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας και Ηλείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την περασμένη Τετάρτη 1/3/2023.

Η απόφαση ελήφθη μετά και από τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος σχετικά με το «claw-back» και το «rebate» αλλά και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τα επαγγελματικά δικαιώματα και την αναβάθμιση του κλάδου.

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, λόγω των έκτακτων γεγονότων εξαιτίας του δυστυχήματος των Τεμπών και της κήρυξης του τριήμερου εθνικού πένθους ως συνέπεια της ανείπωτης τραγωδίας , με αίσθημα ευθύνης, ανέστειλε προσωρινά τις κινητοποιήσεις. Εν αναμονή και των δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν, το μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα βρεθούμε και πάλι για να αξιολογήσουμε την κατάσταση με πρόταση για πιο δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων, εφόσον δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις» αναφέρει ο Γεώργιος Μώρος, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας και Ηλείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον Προϋπολογισμό, οι συμβεβλημένοι φυσικοθεραπευτές θα εξαναγκασθούν να επιστρέψουν δεδουλευμένα έως και 14 εκ. ευρώ ως «claw back» για το 2022, ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί προκαταβολικά φέτος, παράλληλα με τις ρυθμίσεις για την επιστροφή ποσών από προηγούμενα έτη, κατά την δεκαετία εφαρμογής του «claw back». Το Υπουργείο φαίνεται ότι εξετάζει την αναθεώρηση του «claw back» χωρίς όμως να έχει επισημοποιήσει κάτι ενώ οι φυσικοθεραπευτές ζητούν κατάργηση.

«Οι ανάγκες των συμπολιτών μας για φυσικοθεραπείες αποδεικνύονται κάθε χρόνο μεγαλύτερες από αυτές που προϋπολογίζει ο ΕΟΠΥΥ. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται και rebate που ανέρχεται σε 10 εκατ.  ευρώ κατ’ έτος, δηλαδή στο σύνολο του έτους δεν θα καταβληθούν ποτέ 24 εκ. ευρώ δεδουλευμένα των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών.

Δεν ζητάμε πλέον την ενίσχυση του προϋπολογισμού της φυσικοθεραπείας και τον μηδενισμό claw-back και του rebate, απαιτούμε την κατάργηση των μέτρων. Δεν είναι δυνατόν πάροχοι υπηρεσιών υγείας να συνεχίζουν να εισπράττουν την αποζημίωση για τις υπηρεσίες που παρέχουν, ‘κουρεμένες’ κατά 40-50% λόγω των μνημονιακών μέτρων. Οι φυσικοθεραπευτές δεν συνταγογραφούν, ούτε και μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση παραπεμπτικών για τις θεραπείες που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Εκτός από την κατάργηση ζητάμε και το κούρεμα του οφειλόμενου claw back των προηγούμενων ετών, που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν οι φυσικοθεραπευτές για τις υπηρεσίες που παρείχαν» επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement