Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νεφροπάθειες:«Γενικές εξετάσεις το κλειδί αποκάλυψης»-Ο καθηγητής Δημήτρης Γούμενος μιλά στη “Γ” για

Δημοσιεύθηκε

στις

Της Τέτας Γιαννάρου

Αύριο δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου γιορτάζεται ως είθισται σε ετήσια βάση η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Με γεγονός ότι η χώρα μας δυστυχώς κατέχει την πρώτη θέση στην Ε.Ε. πολιτών πασχόντων από νεφροπάθεια, η επιστημονική ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιείται σήμερα (9:30π.μ) στην Αγορά Αργύρη, όχι μόνον προλογίζει την επετειακή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, αλλά αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη επιστημονικής ενημέρωσης του κοινού, αφού θα αποκαλύψει με εξαιρετικούς εισηγητές, τους τρόπους πρόληψης της χρόνιας νεφρικής νόσου, την αντιμετώπιση όλων των μορφών νεφροπάθειας και τα σύγχρονα φάρμακα αντιμετώπισης της νόσου.
Η συγκεκριμένη ημερίδα που πραγματοποιείται από το Νεφρολογικό Κέντρο της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, με συμπράττουσα την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία έχει γενικό τίτλο: «Νεφροπροστασία: αισιόδοξες προοπτικές σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα».
Η «Γ» επικοινώνησε με τον Καθηγητή Παθολογίας-Νεφρολογίας /Διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος/της Μονάδας Μεταμόσχευσης Νεφρού και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας Δημήτρη Γούμενο, θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:

-Ποιο να θεωρήσουμε «καμπανάκι» που θα μας υποψιάσει και θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω διερεύνηση για ανίχνευση την νεφρικής νόσου;

-Ποια είναι τα κυρίως αίτια που οδηγούν σε χρόνια νεφρική πάθηση;

-Υπάρχουν σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες που ανακόπτουν την πορεία της νόσου ώστε να επιβραδυνθεί το τελικό στάδιο της αιμοκάθαρσης;
«Τακτικές γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων»
Στις γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων που πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, εστιάζει ο Καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Γούμενος, ως το κλειδί αποκάλυψης κάθε προβλήματος των νεφρών. «Αποτελεί πρώτη ένδειξη για περαιτέρω διερεύνηση η ανεύρεση στις εξετάσεις αυξημένης τιμής λευκώματος ή ερυθρών αιμοσφαιρίων και των δύο μαζί. Για τον λόγο αυτό όλοι θα πρέπει προληπτικά να κάνουμε γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων μια με δύο φορές τον χρόνο. Η εξέταση ούρων είναι σημαντική γιατί μπορεί να εμφανίζει παθολογικά ευρήματα πριν ακόμα επηρεαστεί η νεφρική λειτουργία και παρατηρηθεί αύξηση της τιμής της κρεατινίνης στις εξετάσεις αίματος. Η κρεατινίνη είναι η κυριότερη από τις εξετάσεις αίματος που δείχνει το πώς λειτουργούν τα νεφρά μας. Η φυσιολογική τιμή της κυμαίνεται από 0.8 έως 1.2mg/dl.»

«Διαβήτης, υπέρταση, αιματολογικά νοσήματα, οδηγούν σε νεφρική νόσο»

Όσον αφορά στα αίτια που οδηγούν σε χρόνια νεφρική νόσο ο Καθηγητής Γούμενος επισημαίνει: « Το συχνότερο αίτιο της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ιδιαίτερα ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος, γνωστός και ως διαβήτης τύπου 2 και ακολουθούν η αρτηριακή υπέρταση, οι σπειραματονεφρίτιδες αλλά και άλλα ανοσολογικά ή αιματολογικά νοσήματα. Οι συνήθεις εκδηλώσεις της νεφρικής νόσου είναι η αιματουρία (μικροσκοπική ή μακροσκοπική), η λευκωματουρία και συχνά η αρτηριακή υπέρταση. Η νεφρική βλάβη που οφείλεται στις παραπάνω παθήσεις εξελίσσεται συνήθως με αργό ρυθμό. Σε ορισμένους ασθενείς θα χρειαστεί στην πορεία υποστήριξη με αιμοκάθαρση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ασθενείς που η τιμή της κρεατινίνης τους στον ορό είναι πάνω από 5-6mg/dl. Υπάρχουν όμως και κάποιοι ασθενείς, όπως αυτοί με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια που μπορεί να χρειαστούν αιμοκάθαρση νωρίτερα και με χαμηλότερες τιμές κρεατινίνης. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι υπάρχουν ηλικιωμένοι ασθενείς με τιμές κρεατινίνης 2 έως 3mg/dl που είναι σε άριστη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζονται αιμοκάθαρση. Το σημαντικότερο όμως στις περιπτώσεις αυτές είναι η σωστή παρακολούθηση».

«Τα σύγχρονα φάρμακα ανακόπτουν την ταχεία εξέλιξη της νόσου»
Ως σημαντικό μέσο πρώιμης αντιμετώπισης και αναχαίτησης της νόσου ο Καθηγητής Γούμενος θεωρεί τα σύγχρονα φάρμακα «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της πρώιμης αντιμετώπισης της νεφρικής νόσου με τη χρήση νεώτερης γενιάς φαρμάκων. Για το σκοπό αυτό γινόντουσαν και γίνονται εκτεταμένες μελέτες με στόχο την ανεύρεση νεώτερων εξελιγμένων φαρμάκων που μπορούν να βοηθήσουν τους νεφροπαθείς ασθενείς να διατηρήσουν την νεφρική λειτουργία τους και να καθυστερήσουν όσο γίνεται περισσότερο την ένταξη τους σε αιμοκάθαρση.Το Νεφρολογικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών που αποτελεί Κέντρο αναφοράς στη χώρα μας συμμετέχει στις μελέτες για τη χρήση τωννεότερων φαρμάκων αυτών. Ακόμα και ασθενείς που εμφανίζουν τιμές κρεατινίνης περίπου 2mg/dl μπορούν να ωφεληθούν από τις νέες αυτές θεραπείες και σε κάποιες περιπτώσεις να αποφύγουν ακόμη και την αιμοκάθαρση. Τα Νεώτερης γενιάς φάρμακα με ειδική δράση όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον με καλά αποτελέσματα σε αρκετούς ασθενείς. Οι αναστολείς των SGLT2 υποδοχέων που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, έχουν σημαντική ευεργετική επίδραση στους νεφρούς τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς ασθενείς. Ανάλογα αποτελέσματα έχει δείξει και φάρμακο της λεγόμενης κατηγορίας των μη στεροειδών ανταγωνιστών των υποδοχέων των αλατοκορτικοειδών».


Ροή ειδήσεων

Advertisement