Connect with us

Ελλάδα

Στους παγκόσμιους πρωταθλητές στην κατανάλωση καφέ η Ελλάδα

Published

on

Στην κορυφαία δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης για την κατανάλωση καφέ (9η θέση παγκοσμίως) βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pricefox ενώ μια πατρινή αλυσίδα, τα Coffee Island, διαθέτουν σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο στη χώρα.

Η Ευρώπη καταναλώνει σήμερα σχεδόν το 1/3 της παγκόσμιας αγοράς ξεπερνώντας τους 3.000.000 τόνους ετησίως καθώς ο καφές είναι μέρος της Ευρωπαϊκής κουλτούρα. Ακολουθούν η Ασία με την Ωκεανία που καταναλώνουν το 1/5 της παγκόσμιας αγοράς καφέ.

Οι Φινλανδοί που δεν χάνουν ευκαιρία να πιουν καφέ για να γιορτάσουν, παρέδωσαν φέτος την παγκόσμια πρωτιά στους Λουξεμβουργιανούς που καταναλώνουν σχεδόν 10 κιλά καφέ ετησίως κατά κεφαλήν. Οι Φινλανδοί βρίσκονται στα 6,6 κιλά καφέ.

Οι Έλληνες μπαίνουν στην κορυφαία δεκάδα με 3 κιλά καφέ κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση. Ενώ η Ιταλία που είναι γνωστή για την εκλεπτυσμένη κουλτούρα της στον καφέ βρίσκεται στην 21η θέση στην κατάταξη με μόλις 2,5 κιλά καφέ κατά κεφαλήν.

Τρίτη στην κατάταξη έρχεται η Σουηδία με 4,8 κιλά καφέ και την ακολουθούν σε κατανάλωση η Νορβηγία με τη Δανία στα 3,9 και 3,7 κιλά καφέ αντιστοίχως.

Στον τέλος της κατάταξης βρίσκεται η Ρωσία με την κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση καφέ να είναι κάτω από 1 κιλό. Αμέσως πιο πάνω στην κατάταξη είναι βρίσκονται οι Τυνησία, Σλοβακία και Ρωσία με 1,2, 1,2 και 1,1 κιλά κατανάλωσης αντιστοίχως.

Το Coffee Island έχει τα περισσότερα καταστήματα και είναι το μόνο που ξεπερνάει τα 400, ενώ ακολουθούν το Γρηγόρης και το Mikel με 348 και 269 καταστήματα αντιστοίχως. Αν και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κι άλλες επιτυχημένες αλυσίδες με πολλά καταστήματα, οι μεγαλύτερες έχουν παρουσία και στην Αθήνα, την Πάτρα και την επαρχία και σε επιλεγμένα νησιά.

Η παγκόσμιας αμερικανική αλυσίδα Starbucks με περισσότερα από 18 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και μόλις 28 καταστήματα, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Στην Πορτογαλία ένα φλιτζάνι καφέ ξεκινάει από 1 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 5 ευρώ. Ενώ στην Ισπανία οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές ξεκινώντας από τα 0,60 ευρώ και φτάνοντας τα 2,5 ευρώ. Στην Ιταλία, η τιμή ενός espresso δεν ξεπερνά το 1,5 ευρώ ακόμα και στην πιο τουριστική πόλη.

Στην Ελλάδα οι τιμές του καφέ ξεκινούν από τα 1,5 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4,5 ευρώ σε μερικές περιοχές στην Αθήνα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement