Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η πολιτική αξιοπιστία είναι «συνέπεια λόγων και έργων»

Published

on

Γράψαμε και χθες ότι κατά την άποψή μας, είτε οι εκλογές γίνουν σε ένα μήνα, είτε σε δύο, τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζει ως προς την συναισθηματική φόρτιση που δημιούργησε η τραγωδία στα Τέμπη, ούτε και ως προς το κοινό αίσθημα για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει μία μεγάλη μερίδα πολιτών που έτσι κι αλλιώς επικρίνει και αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα, πέρα και πάνω από κόμματα. Και είναι αλήθεια πως μεγάλες τραγωδίες αυξάνουν αυτή την αμφισβήτηση. Η ψήφος διαμαρτυρίας αυξάνεται, όπως και η διάθεση αποχής των πολιτών. Γενικότερα, το θυμικό υπερτερεί της λογικής, κάτι που είναι ανθρώπινο και κατανοητό, ειδικά όταν μία τραγωδία είναι τόσο νωπή.

Από την άλλη πλευρά όμως, η αίσθηση ότι τα πάντα – ακόμα και ένα πολύνεκρο δυστύχημα – εμπίπτουν σε λογικές «κομματικών σχεδιασμών» και «κομματικών συμφερόντων», είναι ακόμα χειρότερη. Η πολιτική αξιοπιστία δεν ανακτάται με τακτικισμούς, αλλά με διαρκείς αποδείξεις συνέπειας λόγων και έργων.

Γι’ αυτό, ακριβώς όπως γράψαμε από χθες, τόσο ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, όσο και κάθε άλλη πολιτική απόφαση, ειδικά αυτή τη στιγμή, πρέπει να διέπονται από υψηλού βαθμού κοινωνική ενσυναίσθηση. Αποδοχή και επίγνωση της πραγματικότητας, ριζική αντιμετώπιση των αιτιών του κακού και ανάληψη ισχυρών πρωτοβουλιών για μία «φυγή προς τα εμπρός», αλλά… με την καλή έννοια. Όχι «αλλαγή ατζέντας», όχι προσπάθεια αποπροσανατολισμού, όχι τακτικισμοί αποφυγής της σκληρής πραγματικότητας. Μόνο ανάληψη δράσης για να αλλάξει «η κακιά η (χ)ώρα» και εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών!

Ροή ειδήσεων

Advertisement