Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στους δρόμους για τις «ματωμένες» ράγες

 

Παραλύει σήμερα το δημόσιο στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, ενώ κλειστά θα είναι τα φαρμακεία,  συγκέντρωση (10.30 π.μ.) στην πλατεία Γεωργίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε απεργιακούς ρυθμούς κινείται σήμερα η χώρα, με τις κινητοποιήσεις των πολιτών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη να κλιμακώνονται, με βασικό αίτημα την ασφάλεια στις μεταφορές των πολιτών και τη δικαίωση των θυμάτων.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ σήμερα «παραλύει» ο δημόσιος τομέας, ενώ το Εργατικό Κέντρο Πάτρας έχει προκηρύξει παμπατραϊκή κινητοποίηση απευθύνοντας μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου, στις 10.30 το πρωί. «Καλούμε τον εργαζόμενους να μην ανεχθούν άλλο να παίζεται η ζωή τους κορόνα γράμματα. Να μπουν στην μάχη με τα συνδικάτα τους, με το λαό και τη νεολαία για να επιβάλλουμε το δικό μας δίκιο σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες της ασφάλειας της ζωής μας και όχι σύμφωνα με τα κέρδη. Την Τετάρτη απεργούμε για όλους όσους έχασαν άδικα την ζωή τους, για εμάς και για τα παιδιά μας», αναφέρει το ΕΚΠ.

Την ίδια ώρα ακινητοποιημένα θα μείνουν και σήμερα τα τρένα και ο προαστιακός, έπειτα από τις αποφάσεις των σωματείων εργαζομένων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο, ενώ «άγκυρα» ρίχνουν και τα πλοία.

Επίσης, κλειστά αναμένεται να παραμείνουν τα περισσότερα σχολεία, είτε λόγω της απεργίας των δασκάλων και καθηγητών, είτε λόγω καταλήψεων που έχει αποφασίσει ήδη το Συντονιστικό των μαθητών και στην Πάτρα.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας συμμετέχει στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη κατάλυση του Κοινωνικού Κράτους και εκφράζει την οδύνη και τη θλίψη του για τα θύματα του μοιραίου δυστυχήματος στα Τέμπη. Τα φαρμακεία του Συλλόγου θα παραμείνουν κλειστά και το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα εφημερεύοντα (Αναλυτικά τα εφημερεύοντα στη σελίδα 39).

ΕΜΠΟΡΙΚΑ: ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΡΟΛΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών συμμετέχει στη συγκέντρωση και καλεί τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος κλείνοντας τα καταστήματά τους από τις 10:00 έως τις 12 μ.

«Θρηνούμε μαζί με τις οικογένειες του ανθού της νεολαίας μας αλλά είμαστε και οργισμένοι. Υπάρχουν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Έχουμε υποχρέωση σαν κοινωνία να αντιδράσουμε», αναφέρει.

ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών συνήλθε χθες εκτάκτως και αποφάσισε την τρίωρη αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους σήμερα από 12 μ. ως 3 μ.μ.) καλώντας τα ταυτόχρονα να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα λάβει χώρα 12 μ. στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Πατρών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να τιμήσουν όλοι μαζί τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη. «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, εξ ορισμού υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβόμενος τη μνήμη των 57 αθώων θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, ζητά την πλήρη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού συμβάντος και την πλήρη απόδοση των ευθυνών» αναφέρει το Δ.Σ.

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Τα μέλη του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αχαΐας συμμετέχουν στην σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, μετά από σχετική απόφαση και της Ομοσπονδίας τους.

ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΟΕΒΕΣΝΑ

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Νομού Αχαΐας,

Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α συμμετέχει στην κινητοποίηση και καλεί όλα τα σωματεία –μέλη της να δώσουν το δυναμικό παρόν.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Και ο κλάδος της εστίασης συμμετέχει στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Όπως αναφέρει ο ΣΚΕΑΝΑ «συμμετέχουμε  στη συγκέντρωση – κινητοποίηση στην Πλατεία Γεωργίου Α’ στις 10:30 π.μ. Επί δεκαετίες όλοι αμέλησαν, αδιαφόρησαν, μετέθεσαν την ευθύνη. Να λάμψει η αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση».

Η ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ στο πλαίσιο της απόφασης της ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει για σήμερα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος για την Εθνική τραγωδία των Τεμπών και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται» αναφέρει και ζητά να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη.

 

Ανακοινώσεις από φορείς και συλλόγους

-Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας επισημαίνει «συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

-Η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας υπογραμμίζει «απαιτούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες. Για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους, για μας και τα παιδιά μας, για το μέλλον».

-To Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας συμμετέχει στην απεργία και ζητά δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών. «Καλούμε τους οικοδόμους της πόλης μας, να ξεσηκωθούν να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Αυτή τη δικαιοσύνη, δεν μπορούν να την δώσουν οι ΕΔΕ στις εταιρίες και οι επιτροπές που γνώριζαν τις ελλείψεις στην ασφάλεια. Οι οικοδόμοι της πόλης μας, γνωρίζουμε καλά από την πείρα μας τι πόρισμα βγάζουν».

-Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «στηρίζουμε την απεργία και τις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, φοιτητικών συλλόγων καθώς και φεμινιστικών συλλογικοτήτων σε όλη τη χώρα. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία με ισότητα, με δημόσια αγαθά και δουλειά με δικαιώματα. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια».

-Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πατρών και Περιχώρων τονίζει «καλούμε τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση, γιατί δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και της διεκδίκησης. Όλοι εμείς οι Συνταξιούχοι, οι απλοί άνθρωποι θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στο τρένο, είναι η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Κινητοποίηση και στην τρίγωνη πλατεία του Αιγίου

Σύσσωμο το κοινωνικό κίνημα και τα σωματεία του Αιγίου κινητοποιούνται σήμερα, ημέρα της 24ωης πανελλαδικής  απεργίας της ΑΔΕΔΥ και των σωματείων εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαιτώντας να «μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο» και να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη η οποία έχει συνταράξει το πανελλήνιο. Εξαιτίας της μη συμμετοχής της ΓΣΕΕ στην απεργία, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης του Αιγίου συμμετέχει στην κινητοποίηση και συγκέντρωση του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου σήμερα στις 10:30 πμ. στην Τρίγωνη πλατεία στο Κέντρο του Αιγίου.

Από την πλευρά του ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου (Μπακόπουλος – Ντρίνιας) απηύθυνε χθες κάλεσμα σε σωματεία και λαό της Αιγιαλείας να δώσουν το παρόν στην συγκέντρωση, ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Καλαβρύτων καλεί όλο το προσωπικό να πάρει μέρος στην απεργία.


Ροή ειδήσεων

Advertisement