Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Σταθερές οι τιμές για 19η εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

«Στην συνολική αξία του καλαθιού του νοικοκυριού μετά την μείωση της περασμένης εβδομάδας έχουμε σταθεροποίηση».

Αυτό αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός συγκεκριμένα γνωστοποίησε τα εξής: «19η εβδομάδα του «Καλαθιού» και οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: Από 1134 προϊόντα 101 (8.91%) παρουσίασαν αύξηση, 106 (9.35%) παρουσίασαν μείωση, και 927 (81.75%) παρέμειναν σταθερά! Στην συνολική αξία του «Καλαθιού» μετά την μείωση της περασμένης εβδομάδας έχουμε σταθεροποίηση».

Εν τω μεταξύ, σε φάση σχεδιασμού είναι, μπαίνοντας στο μήνα Μάρτιο, το «καλάθι του Πάσχα».

Το «πασχαλινό καλάθι» ουσιαστικά θα πάρει τη θέση του «καλαθιού της Σαρακοστής», λίγες μέρες πριν από το Πάσχα και θα δημιουργηθεί για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών στις αγορές τροφίμων για το πασχαλινό τους τραπέζι.

Σε αυτό το νέο «καλάθι» αναμένεται να μπουν επιπλέον είδη στην κατηγορία του κρέατος, το αρνί και το κατσικάκι, επίσης το τσουρέκι καθώς και τα σοκολατένια αβγά.

Παράλληλα σχεδιάζεται και το «καλάθι του νονού» αντίστοιχο μα το «καλάθι του Άη Βασίλη» των Χριστουγέννων. Αναμένεται μάλιστα να έχει παρόμοιες κατηγορίες παιχνιδιών με εκείνο, καθώς επίσης επιπλέον και λαμπάδες.

 Οι κατηγορίες των προϊόντων που θα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» θα καθορισθούν αργότερα με σχετική υπουργική απόφαση, αλλά σε αυτά που θεωρούνται βέβαιο ότι θα περιληφθούν είναι παιχνίδια και λαμπάδες.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στον χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι των νονών», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που συμπεριλαμβάνει τις τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επιπρόσθετα, διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 έως 10.000 ευρώ. Για τις τιμές των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι» που προτείνεται από κάθε επιχείρηση εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορίας, όπου το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος προ της 1ης Δεκεμβρίου 2021.

Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε φορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους νέος κατάλογος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τέλος, με το άρθρο 49 του ιδίου νομοσχεδίου παρατείνεται η ισχύς του «καλαθιού του νοικοκυριού», της δράσης που αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ και ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ κανονικά έληγε στις 31 Μαρτίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες στο «καλάθι του Άη Βασίλη» ήταν: Επιτραπέζια / Παζλ, Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), Βρεφικά παιχνίδια, Φιγούρες δράσης, Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα, Ηλεκτρονικά παιχνίδια, Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), λούτρινα, Μουσικά παιχνίδια.


Ροή ειδήσεων

Advertisement