Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Φρένο!!!

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέρες τώρα, από εκείνο το μαύρο ξημέρωμα της 1ης Μαρτίου, παρακολουθούμε όσα λέγονται και γράφονται σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς δέκτες, αλλά και σε social media. Τα παρακολουθούμε από επαγγελματική διαστροφή ή απλά… από διαστροφή. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους διαστροφή για να μπορείς να διαβάζεις και να ακούς σχετικούς και άσχετους, επαναστάτες του καναπέ και των πληκτρολογίων, να μιλούν για την τραγωδία, σαν να είναι πολύπειροι σιδηροδρομικοί και εμπειρογνώμονες συγκοινωνιών ή εν πάση περιπτώσει, σαν να κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και να αποτελούν τους επίσημους εκπροσώπους και υπερασπιστές της λαϊκής άποψης.

Μαθημένα τα βουνά στα χιόνια, όμως… Σε αυτή τη χώρα γίνεται σεισμός και γίνονται όλοι σεισμολόγοι. Καιγόμαστε από τις πυρκαγιές και γίνονται όλοι πυροσβέστες και δασολόγοι. Έρχεται η πανδημία και γίνονται όλοι γιατροί και επιδημιολόγοι. Κακά τα ψέματα… Το έχουμε το «χούι» σε αυτή τη χώρα, να παριστάνουμε όλοι τους ειδικούς.

Και μέσα σε όλον αυτόν τον θόρυβο που εκπέμπεται και απλώνεται στη χώρα, ο μέσος πολίτης, αντί να καθίσει μόνος του να σκεφτεί και να επεξεργαστεί τα δεδομένα, δέχεται έναν καταιγισμό απόψεων και πληροφοριών που τον οδηγούν να υιοθετήσει συμπεράσματα άλλων για δικά του ή, ευρισκόμενος μεταξύ τόσων πολλών πηγών, να καταλήγει στο πιο εύκολο και πιο αφοριστικό συμπέρασμα: Είμαστε η χειρότερη χώρα, με τους χειρότερους πολιτικούς, τους χειρότερους δημοσιογράφους, τον χειρότερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους χειρότερους αστυνομικούς, τους χειρότερους καθηγητές και… τους χειρότερους σταθμάρχες. Και κανένας δεν σκέφτεται πως αν είναι έτσι, τότε είμαστε όλοι οι χειρότεροι άνθρωποι, ο χειρότερος λαός. Και αυτοί που τα λένε αυτά, επίσης.

«Φρένο», αδέλφια! Basta! (που λένε και οι γείτονές μας στην Ιταλία).

Συνέβη ένα τραγικό, ένα πρωτοφανές δυστύχημα. Και οι ευθύνες είναι πολλές. Όμως, δεν είμαστε η χειρότερη χώρα, δεν είμαστε ο χειρότερος λαός. Το αντίθετο. Είμαστε πολύ καλύτεροι από πολλούς. Και μάλιστα, πολλούς δήθεν προηγμένους και δήθεν «πολιτισμένους». Το αυτομαστίγωμα δεν οδηγεί πουθενά. Νηφαλιότητα, χρειάζεται. Χώρος να πενθήσουμε. Σιωπή μπροστά στην τραγωδία και περισυλλογή. Απαίτηση από το πολιτικό σύστημα να ξυπνήσει και να αντιμετωπίσει τις κακοδαιμονίες, αλλά και από εμάς τους ίδιους για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι πολίτες. Κλείστε τα αυτιά στους «ινστρούκτορες» της τυφλής οργής και τους ειδήμονες της αερολογίας. Θυμηθείτε: Ό,τι μας διαιρεί, μας κάνει πιο αδύναμους. Ό,τι μας τυφλώνει, μας κάνει πιο ευάλωτους. Ό,τι μας ενώνει, μας κάνει πιο δυνατούς!

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement