Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία για την τραγωδία των Τεμπών

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το σύνθημα «Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους» δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης δείχνοντας έμπρακτα πως το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί.

Μέχρι να αποδοθούν ευθύνες για την σιδηροδρομική τραγωδία που είχε ως αποτέλεσμα 57 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέους και νέες 20 με 30 χρονών οι πολίτες συνεχίζουν να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται.

Οι διαδηλωτές δείχνουν άμεσα πως δεν θα μείνουν αμέτοχοι μπροστά στη μεγάλη τραγωδία που συνέβη πριν 10 μέρες στις ράγες των Τεμπών και απαιτούν δικαίωση για τα θύματα.

Στην πορεία που, όπως αναφέρει το makthes.gr ξεκίνησε προς τα δυτικά λίγα λεπτά μετά τις 19:00, συμμετέχουν σύλλογοι φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΑ.

Ισχυρές ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες συνόδευσαν την πορεία κατά μήκος της Εγνατίας. Οι διαδηλωτές είχαν κάνει στάση και κοιτώντας στα μάτια τους αστυνομικούς φώναζαν «δικά τους τα κέρδη, δικοί μας οι νεκροί».

Η πορεία ολοκληρώθηκε στις 20:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου και η κυκλοφορία στην Εγνατία έχει αποκατασταθεί και στα δύο ρεύματα.

Ελλάδα

Αλλάζει η ώρα: Αύριο χάνουμε μια ώρα ύπνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύριο, Κυριακή (26/3) στις 03:00 ξημερώματα αλλάζει η ώρα, με τα ρολόγια μας να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ».

Πότε εφαρμόστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Περισσότερα

Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα Μ-346 στην Καλαμάτα

Δημοσιεύθηκε

στις

Έρχονται στην Καλαμάτα τα πρώτα Jet που θα απογειώσουν την εκπαίδευση των νέων Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η έναρξη της νέας εποχής για την εκπαίδευση των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μέσα στον Απρίλιο είναι προγραμματισμένο να προσγειωθεί το πρώτο από τα συνολικά 10 Jet τύπου Μ-346 της ιταλικής Leonardo, που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα υπέργηρα αεροσκάφη Τ-2, τα οποία αποσύρονται μετά από 50 χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση των Ικάρων. Η συμφωνία με τους ισραηλινούς που έχουν αναλάβει και την αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα περιλαμβάνει 3.500 ώρες πτήσης με τα Μ-346 ετησίως.

Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα Μ-346 στην Καλαμάτα

Το M-346 είναι αεριωθούμενο, σχεδιασμένο για την προηγμένη – απαιτητική εκπαίδευση πιλότων μαχητικών, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δυνατοτήτων σε συνδυασμό με μακροπρόθεσμη αξιοπιστία. Ο συγκεκριμένος τύπος βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τις αεροπορικές δυνάμεις της Ιταλίας, της Σιγκαπούρης, του Ισραήλ, της Πολωνίας και του Κατάρ.

Ήδη, όπως έχουμε γράψει στο enikos.gr, από τον περασμένο Ιανουάριο στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Καλαμάτας επικρατεί οργασμός έργων για την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων με το μεγαλύτερο πλέον μέρος του στόλου των αεροσκαφών Τ-6 να βρίσκεται σε λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατασκευαστικές εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με το πρώτο εκπαιδευτικό κτίριο να έχει παραδοθεί, ενώ σε λειτουργία βρίσκεται ήδη το Κέντρο Ανεφοδιασμού (Logistics Center) στην αεροπορική βάση και της υποστήριξης για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6. Ταυτόχρονα, σημειώνεται η πρόοδος που έχει γίνει για την παραγωγή του νέου αεροσκάφους M-346, των διασυνδεδεμένων προσομοιωτών πτήσης και των Επίγειων Εκπαιδευτικών Σταθμών στη βάση.

Αντίστροφη μέτρηση για τα πρώτα Μ-346 στην Καλαμάτα

Μέσα από τη διακρατική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, η Elbit Systems έχει αναλάβει από τον Απρίλιο 2021 τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας.

Η σπουδαιότητα του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πιλότων στην Καλαμάτα είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθότι ενισχύει σημαντικά τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ, μια σχέση μείζονος γεωπολιτικής αξίας που έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς.

Το βίντεο είναι από τις δοκιμαστικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο στην Ιταλία.

enikos.gr

Περισσότερα

Ελλάδα

Πυροβολισμοί στη Βούλα: Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών που τραυμάτισαν 16χρονο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δύο ανδρών που άνοιξαν πυρ χθες το βράδυ εναντίον των δύο 16χρονων στη Βούλα τραυματίζοντας στο πόδι τον έναν έχουν εξαπολύσει οι Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής.

Στο σημείο βρέθηκε ένας κάλυκας από πυροβόλο όπλο τον οποίον περισυνέλεξαν ενώ κομβικές θεωρούνται οι καταθέσεις των δύο παιδιών προκειμένου να εξακριβώσουν αν οι δράστες γνωρίζουν τους ανήλικους ή αν πριν από τον πυροβολισμό προηγήθηκε καβγάς.

Το «περίεργο» περιστατικό έλαβε χώρα λίγο μετά τις 11, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο άγνωστοι άνδρες πλησίασε τους δύο 16χρονους την ώρα που περπατούσαν επί της οδού Κολοκοτρώνη.

Ο οδηγός του οχήματος κατέβηκε από το αμάξι και άπειλησε τα παιδιά τα οποία άρχισαν να τρέχουν για να ξεφύγουν. Τότε, ένας από τους επιβαίνοντες στο αμάξι πυροβόλησε με πυροβόλο όπλο προς την πλευρά των ανηλίκων και πέτυχε τον έναν στα κάτω άκρα.

Ο 16χρονος διακομίστηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας όπου και νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένος με διαμπερές τραύμα στο πόδι.

voula2

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα