Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: “Γιατί Μαθηματικά;” την Κυριακή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Δημοσιεύθηκε

στις


Το 12ο ΓΕΛ Πατρών σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Πατρών, το 14ο Γυμνάσιο Πατρών, το 5ο Δημοτικό σχολείο Πατρών, το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και την υποστήριξη του ΠΕ.Κ.Ε.Σ Δυτ. Ελλάδας διοργανώνει επιμορφωτική – διαθεματική ημερίδα με τίτλο «Γιατί Μαθηματικά;» σήμερα από τις 4:30 το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας των μαθηματικών τόσο στη καθημερινή μας ζωή όσο και στην πρόοδο της ανθρωπότητας, κυρίως μέσω της εφαρμογής τους σε ποικίλα επιστημονικά πεδία.
Στόχος των διοργανωτών είναι η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας με άλλα σχολεία, γιατί μέσω της συλλογικής προσπάθειας, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της διαθεματικότητας μπορεί να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό έργο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ
Στην ημερίδα θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός Στέφανος Αρετάκης, καθηγητής στα θεωρητικά μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η καθηγήτρια του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Στέφανος Αρετάκης είναι διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός, ο οποίος ανακάλυψε το θεώρημα για τις Μαύρες Τρύπες το οποίο αναγνωρίζεται παγκοσμίως με το επίθετό του και έχει βραβευτεί εκτός των άλλων και από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών και οι μνήμες του από την Πάτρα των παιδικών και φοιτητών χρόνων είναι έντονες: «Θυμάμαι πολύ έντονα ότι με τον πατέρα μου συμμετείχαμε σε μια ομάδα αστρονομίας και παρακολουθούσαμε κάποιες διαλέξεις που διεξάγονταν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εκεί ήταν, νομίζω, που ανακάλυψα διάφορες πτυχές της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Κάπως έτσι ξεκίνησε για μένα η αναζήτηση στον κόσμο της ορθολογικής σκέψης», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.
ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επίσης, θα μιλήσουν ο πρώην πρόεδρος του τμήματος Χρυσή Κοκολογιαννάκη, η Συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου Μαθηματικών Δυτικής Ελλάδας Αθανασία Μπαλωμένου, ο φοιτητής του μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Λάμπρος Αφαλωνιάτης και θα γίνουν παρουσιάσεις εργασιών από ομάδες μαθητών – μαθητριών του δικτύου σχολείων που συνεργάζονται.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
4:45 – 5:00 Έναρξη Ημερίδας – Χαιρετισμός από την κα Φώτου Αγγελική, Διευθύντρια του 12ου ΓΕΛ Πατρών
Χαιρετισμός Επισήμων

5:00 – 5:20 Μαθηματικά και Μεταγνώση – Μπαλωμένου Αθανασία Σ.Ε.Ε Μαθηματικών Δυτ. Ελλάδας
5:20 – 5:40 Καλλιεργώντας τη σκέψη με Ευκλείδεια Γεωμετρία – Αρετάκης Στέφανος, Καθηγητής Θεωρητικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Τορόντο
5:40 – 6:00 Τι ώρα άρχισε να χιονίζει; – Κοκολογιαννάκη Χρυσή (συνταξιούχος) Καθηγήτρια του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών

6:00 – 6:30 Διάλειμμα

6:30 – 6:35 Παίζω με τα μαθηματικά – 5ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Υπεύθυνη δασκάλα Καραμέρου Ελένη
6:35 – 6:45 Τελικά, ποιος λέει την αλήθεια; – 2ο Γυμνάσιο Πατρών Υπεύθυνη Καθηγήτρια Παπαρώδη Βασιλική ΠΕ03
6:45 – 6:52 Το μαθηματικό κλειδί του μηχανικού τοπογράφου – 14ο Γυμνάσιο Πατρών (τμήμα ένταξης) Υπεύθυνη Καθηγήτρια Μπαλαφούτη Παναγιώτα ΠΕ03
6:52 – 7:08 Τα μαθηματικά συντονίζονται με τη φυσική – 12ο ΓΕΛ Πατρών Υπεύθυνος καθηγητής Κριδεράς Γρηγόρης ΠΕ04.01 σε συνεργασία με τη Νιφόρα Βασιλική ΠΕ04.01 καθηγήτρια του 10ου ΓΕΛ Πατρών
7:08 – 7:20 Η Θεϊκή αναλογία στη φύση – 12ο ΓΕΛ Πατρών Υπεύθυνη Καθηγήτρια Μυλωνά Ισμήνη ΠΕ03
7:20 – 7:30 Η Αναλυτική Γεωμετρία απαντά: Γιατί Μαθηματικά; – 12ο ΓΕΛ Πατρών
Υπεύθυνη Καθηγήτρια Γαργαλιώνη Ελένη ΠΕ03
7:30 – 7:40 Το Geogebra στα αρχαία χρόνια – 12ο ΓΕΛ Πατρών Υπεύθυνος καθηγητής Κωνσταντόπουλος Λεωνίδας ΠΕ03
7:40 – 7:48 Ο Gauss σήμερα… Αφαλωνιάτης Λάμπρος προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών
7:48 – 8:00 Γιατί Μαθηματικοί; – 12ο ΓΕΛ Πατρών Θεατρικό δρώμενο
Υπεύθυνη καθηγήτρια Σιδέρη Λαμπρινή ΠΕ03
8:00 – 8.15 Διαδραστική δραστηριότητα, Επίλογος – Συζήτηση.

Περισσότερα

Ροή ειδήσεων

Advertisement