Σάββατο 25 Μαρτίου 2023
Connect with us

Εκκλησιαστικά

Βιβλιοκριτική: «O Δημήτριος Κυδώνης και η εποχή του» του π. Ευάγγελου Πριγκιπάκη – Γράφει η Νίκη Ευσταθοπούλου, φιλόλογος

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν η ιστορία μιλά στο σήμερα…

Γράφει η Νίκη Ευσταθοπούλου, φιλόλογος στο Πρότυπο Γυμνάσιο Πάτρας

Όταν η προσεγμένη αυτή έκδοση έπεσε στα χέρια μου, η πρώτη εύλογη ερώτηση ήταν «ποιος είναι αυτός ο Δημήτριος Κυδώνης;» και η δεύτερη ήταν «και τι σπουδαίο έκανε ώστε να γράψουν μια διδακτορική διατριβή για αυτόν;».

Το βιβλίο αυτό των Εκδόσεων Σταμούλη από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό το περιεχόμενο της ομότιτλης διδακτορικής διατριβής του π. Ευάγγελου Πριγκιπάκη, προϊστάμενου του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων στην Ακτή Δυμαίων και εκπαιδευτικού στο Πρότυπο Γυμνάσιο Πάτρας.

Η ζωή του: Ποιος ήταν ο Δημήτριος Κυδώνης
Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, η γραφή της μελέτης λιτή, διαυγής, αλλά και εξονυχιστική απάντησε στην πρώτη μου ερώτηση. Ο Δημήτριος Κυδώνης ήταν ανώτερος αξιωματούχος του Βυζαντίου κατά τον 14ο αιώνα, χρονικό διάστημα εντασσόμενο στη λεγόμενη Υστεροβυζαντινή ή Παλαιολόγεια περίοδο (1261-1453). Βρισκόταν στο πολιτικό και πνευματικό προσκήνιο επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και είδε να εναλλάσσονται τρεις διαφορετικοί αυτοκράτορες: ο Ιωάννης ΣΤ΄ ο Καντακουζηνός και οι Ιωάννης Ε’ και Μανουήλ Β’ της δυναστείας των Παλαιολόγων.

Δυστυχώς ήταν σε θέση να παρακολουθεί την διαρκώς μειούμενη δύναμη του Βυζαντινού κράτους και να προβλέψει την προδιαγεγραμμένη εξάλειψή του, όταν στα 1453 η Αυτοκρατορία παρέδωσε σχεδόν αμαχητί τα εναπομείναντα εδάφη της στους Οθωμανούς του Μωάμεθ του Πορθητή, εξασθενημένη από τις συνεχείς εμφύλιες διαμάχες, αλλά και τις επιθέσεις των εξωτερικών εχθρών.
Ταυτόχρονα όμως ο Κυδώνης ήταν φωτισμένος δάσκαλος με κύκλο μαθητών στη Θεσσαλονίκη, γνωστός λόγιος έχοντας επιδοθεί σε πλείστες μεταφράσεις λατινικών κειμένων και βέβαια θεολόγος, διατυπώνοντας αντιπαλαμικές θέσεις, αλλά και μεταλαμπαδεύοντας τη σχολαστική θεολογικο-φιλοσοφική σκέψη στην Ανατολή. Τέλος, ήταν άνθρωπος θεοσεβής, μα από πεποίθηση λαϊκός, επιλέγοντας να μην περιβληθεί το μοναχικό σχήμα. Ο Δημήτριος Κυδώνης ήταν με λίγα λόγια ένας άνθρωπος των αντιθέσεων, αλλά και της σύνθεσης αυτών. Η διατριβή αυτή αναδεικνύει την πολυσχιδή του προσωπικότητα μελετώντας τις επιστολές του προς επίσημα, αλλά και οικεία πρόσωπα, ενώ παράλληλα συμβουλεύεται όλο το γνωστό συγγραφικό του έργο.

Η εποχή του Δημήτριου Κυδώνη και τα διακυβεύματά της

Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης: ο Κυδώνης, ήταν εξαιρετικός διανοούμενος, και θεολόγος και πολιτικός, αλλά υπάρχουν και άλλοι. Γιατί αυτός να είναι τόσο σημαντικός;

Ως αναγνώστρια του βιβλίου εντόπισα δύο κυρίως λόγους: την κρίσιμη ιστορική συγκυρία στην οποία έδρασε, αλλά κυρίως τη στάση που επέλεξε να ακολουθήσει. Η ζωή του συνδέθηκε άρρηκτα με τη Δυναστεία των Παλαιολόγων, χωρικά κινούμενη μεταξύ της γενέτειράς του Θεσσαλονίκης και της κοσμοκράτειρας Κωνσταντινούπολης. Έζησε τους αλλεπάλληλους εμφυλίους της Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως «Μεσάζοντας» τριών αυτοκρατόρων. Δεν δίστασε να παραιτηθεί, όταν ιδεολογικά και πολιτικά διαφωνούσε με τις αποφάσεις του Αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄, ενώ προΐστατο της αντιπροσωπίας στη Ρώμη το 1366 με στόχο την επανένωση των δύο Εκκλησιών σε μια προσπάθεια να σωθεί η παραπαίουσα Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Επίσης, παρενέβη ενεργά στο να αποκατασταθούν οι σχέσεις του Ιωάννη Ε’ με τον διάδοχό του και μετέπειτα αυτοκράτορα Μανουήλ Β’.
Γιατί όμως η ιστορία τον θεωρεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αφού ούτε τα λόγια ούτε οι πράξεις του ήταν ποτέ αμφιλεγόμενα; Στην επερχόμενη καταστροφή ο πολιτικός Κυδώνης, κληρονόμος μιας πολιτικής οικογένειας με μακραίωνη παρουσία, πρόκρινε ξεκάθαρη τη λύση, επιλέγοντας τη λογική και τη μετριοπάθεια έναντι των ανώφελων υπερβολών και ακροτήτων: ένωση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και συμβιβασμό με τους Δυτικούς για να σωθεί η Ανατολική Χριστιανική Αυτοκρατορία. Την άποψή του την υποστήριξε σθεναρά τόσο θεωρητικά όσο και έμπρακτα. Πώς όμως αντιμετωπίστηκε από τους συγχρόνους του;

Ως κάποιος που προσβάλλει την «κοινή γνώμη», ακόμη και ως προδότης. Απομονώθηκε ουκ ολίγες φορές με την τελευταία εγκατάστασή του στον Χάνδακα (Ηράκλειο) της Κρήτης, όπου και πέθανε από ξαφνική ασθένεια έχοντας μια αμελητέα προσωπική περιουσία, παρά τα σημαντικά αξιώματα που υπηρέτησε.

Προεκτάσεις του έργου στο σήμερα
Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά σε ένα εκτενές, αλλά και σημαντικό έργο γραφής, οφείλουμε να αιτιολογήσουμε τον τίτλο του άρθρου. Τι έχει να μας πει στο σήμερα ο Δημήτριος Κυδώνης; Άνθρωπος πολύ μπροστά από την εποχή του, αναλυτικός μα και ευθύβολος στην πράξη και τη σκέψη του. Αλλά μιλώντας φιλοσοφικά, «πλήρωσε» τις συνέπειες της στάσης του, η ιστορία και η πολιτική τον περιθωριοποίησε, ενώ για κάποιους ήταν απλά ένας προδότης.
Μήπως δεν ξαναζούμε αυτή την ιστορία για όσα σοβαρά θέματα αντιμετωπίζει το ελληνικό έθνος; Δεν καλούμαστε συχνά να επιλέξουμε μεταξύ μιας πρακτικής, αλλά επώδυνης λύσης ή μιας ουτοπικής, γλυκιάς στα «ώτα», αλλά ανώφελης «σταυροφορίας» υπέρ εθνικών θέσεων και παραδόσεων; Και όπως συμβαίνει και συγκαιρινά, ο χρήσιμος και σοφός Κυδώνης παραγκωνίστηκε όχι λόγω της ανικανότητάς του, αλλά λόγω της σαφούς, σοφής, αλλά μη αρεστής θέσης του.

Μεγάλη η βλάβη για το έθνος ο πολιτικός παραγκωνισμός του, αλλά ικανοποίησε πολλούς συγχρόνους του, αν μη τι άλλο. Όμως διαβάζοντας αυτή τη διατριβή από άλλη οπτική γωνία, τι θα γινόταν αν το έθνος είχε ακούσει τον Κυδώνη; Μήπως κάποτε θα πρέπει να εισακούγονται και οι μετριοπαθείς φωνές προς όφελος του συνόλου;

 

Εκκλησιαστικά

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Η χαρμόσυνη αναγγελία γέννησης του Υιού του Θεού

Δημοσιεύθηκε

στις

Η χριστιανοσύνη σήμερα γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που συμβολίζει την ημέρα της αναδημιουργίας του κόσμου, μέσω της χαρμόσυνης αναγγελίας από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στη Μαρία ότι πρόκειται να γεννήσει τον Υιό του Θεού.

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α’ 26-38), ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη έξι μήνες μετά τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου από την Ελισάβετ, τη γυναίκα του Ζαχαρία, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ στάλθηκε από τον Θεό προς την Παρθένο Μαριάμ (Μαρία) για να της ανακοινώσει ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Εκείνη την περίοδο, η Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και ήταν μνηστευμένη με τον ξυλουργό Ιωσήφ.

Ο Γαβριήλ εμφανίσθηκε ξαφνικά μπροστά στη Μαρία και της απηύθυνε τον χαιρετισμό «Χαίρε κεχαριτωμένη, ο κύριος μετά σου». Η νεαρή γυναίκα ήταν λογικό να πανικοβληθεί, αλλά ο αρχάγγελος την καθησύχασε: «Μη φοβού Μαριάμ, εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψη εν γαστρί και τέξη υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».

Μόλις συνήλθε από την ταραχή, η Μαρία γεμάτη απορία ρώτησε τον αρχάγγελο πώς θα συλλάβει, αφού δεν γνωρίζει τον άνδρα. Ο Γαβριήλ τής αποκρίθηκε ότι το Άγιο Πνεύμα θα την καλύψει σαν σύννεφο και θα ενεργήσει αφανώς και μυστηριωδώς τη σύλληψη του Υιού του Θεού. Και για να γίνει πιο πιστευτός επικαλέστηκε τη θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου από την Ελισάβετ. Η Μαρία πείστηκε από τα λόγια του Γαβριήλ («Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου») και ο αρχάγγελος Γαβριήλ «απήλθε».

Μάλιστα, το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αναφέρεται και στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων (19:16-22).

Σαφείς μαρτυρίες περί της έναρξης του εορτασμού του ευαγγελισμού της ενσάρκωσης του Ιησού δεν υπάρχουν. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 25 Μαρτίου κατά τα χρόνια που είχε πλέον καθιερωθεί ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή περί τον 4ο αι.

Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες γιορτές, γι’ αυτό επιβάλλεται αποχή από κάθε εργασία. Λέγεται, χαρακτηριστικά, ότι ακόμη και τα χελιδόνια, που αρχίζουν να επιστρέφουν, σήμερα σταματούν να χτίζουν την φωλιά τους. Παλαιότερα, πιστευόταν ότι το βράδυ της παραμονής του Ευαγγελισμού ανοίγουν οι ουρανοί και ό,τι προλάβεις να ζητήσεις τη στιγμή εκείνη θα το αποκτήσεις. Γι’ αυτό έλεγαν ότι όποιος γεννιέται την ημέρα αυτή είναι τυχερός σε όλη τη ζωή. Την ίδια, επίσης, βραδιά τα δέντρα χαμηλώνουν και προσκυνούν τη γη, το φαινόμενο όμως το βλέπουν μόνον οι δίκαιοι.

«Η στιγμή που ο Λόγος έγινε σάρκα και κατοίκησε ανάμεσά μας…», «Και ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν», κατά τον ευαγγελιστή Ιωάννη, επηρέασε πολλούς και σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, όπως οι Ντούτσιο, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Πάολο Ντε Ματέις, Καραβάτζιο, Μποτιτσέλι, Τζιότο, Ρούμπενς, Ελ Γκρέκο (Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) και Ντονατέλο.

Ήθη, έθιμα και παραδόσεις

Σήμερα, παραμένει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με μία εξαίρεση: η Εκκλησία επιτρέπει την ψαροφαγία («κατάλυσις ιχθύος», σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία), όπως και την Κυριακή των Βαΐων, λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. «Αν δεν έχεις να φας ψάρι, να γλείψεις ψαροκόκκαλο», λένε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ενώ σχετικό είναι και το παιδικό τραγουδάκι: «Του Ευαγγελισμού και των Βαγιώ,/τρώνε ψάρι και κολιό…».

Το έδεσμα της ημέρας είναι ο μπακαλιάρος (βακαλάος) με ή χωρίς σκορδαλιά. Ο παστός μπακαλιάρος που καταναλώνουμε, εμφανίστηκε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αι. και με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκε ως το πιάτο της εορτής του Ευαγγελισμού.

Με εξαίρεση τα νησιά, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση. Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδα.

Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού

Το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού απεικονίζει πολύ εύγλωττα τη μεγάλη εορτή: «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις.

Ο υιός του Θεού υιός της Παρθένου γίνεται και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και ημείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν: Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου».

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

Παπαφλέσσας: Ο κληρικός ήρωας της Επανάστασης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης του ελληνικού κράτους από τον τουρκικό ζυγό, τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν ταινίες αφιερωματικές στην επανάσταση του 1821. «Μαντώ Μαυρογένους», με τη μοναδική Τζένη Καρέζη στον ομώνυμο ρόλο, οι «Σουλιώτισσες», αλλά και ο «Παπαφλέσσας» με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που πρόκειται για μία ταινία υπερπαραγωγή. Ποιος ήταν, όμως, στην πραγματικότητα ο Παπαφλέσσας;

Ο Γεώργιος Δικαίος, γνωστότερος ως Παπαφλέσσας, ήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο Παπαφλέσσας γεννήθηκε το 1788 στην Πολιανή Μεσσηνίας. Το επίθετο Δικαίος είναι το πραγματικό της εν λόγω οικογένειας και ακόμη και σήμερα το συναντά κανείς στο χωριό του την Πολιανή Μεσσηνίας. Το επίθετο Φλέσσας δόθηκε στην οικογένεια αργότερα, γι’ αυτό και ο Παπα-Φλέσσας ονομάστηκε έτσι. Φοίτησε στην ονομαστή Σχολή της Δημητσάνας και το 1816 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι της Βαλανιδιάς στην Καλαμάτα κι έλαβε το όνομα Γρηγόριος. Ζωηρός και εριστικός ως χαρακτήρας, γρήγορα ήλθε σε ρήξη με τον ηγούμενό του και πήγε να μονάσει στο μοναστήρι της Ρεκίτσας, μεταξύ Μυστρά και Λεονταρίου.

Επέλεξε να αυτόεξοριστεί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πριν φύγει, φέρεται να υποσχέθηκε ότι θα γυρίσει «ή Δεσπότης ή Πασάς». Στην Κωνσταντινούπολη γνωρίστηκε με τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος τον κατήχησε και τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία στις 21 Ιουνίου του 1818 με το συνθηματικό όνομα Αρμόδιος. Την ίδια περίοδο χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε’.

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ
Τον Δεκέμβριο του 1821 ο Παπαφλέσσας έγινε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και έλαβε μέρος στην Α’ Γενική Συνέλευση της Επιδαύρου, στη Β’ Εθνική Συνέλευση του Άστρους και την 1η Ιουλίου 1823 ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών. Στον εμφύλιο πόλεμο βρέθηκε αντίπαλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, παρ’ ότι στο παρελθόν είχε πολεμήσει μαζί του. Όταν ο Ιμπραήμ απείλησε σοβαρά την έκβαση της Επανάστασης, ο ίδιος ο Παπαφλέσσας πρότεινε την αποφυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων αντικυβερνητικών. Η απελευθέρωσή τους όμως δεν έγινε εγκαίρως. Ο Παπαφλέσσας έσπευσε στο Μανιάκι, το οποίο μετά την πτώση του Νεοκάστρου αποτελούσε στόχο των Αιγυπτίων, όπου συγκέντρωσε αρχικά 1.500 άνδρες, από τους οποίους τελικά έμειναν μόνο 500. Κυκλωμένος από 3.000 ιππείς και πεζούς απέρριψε την πρόταση άλλων οπλαρχηγών να μετακινηθεί σε πιο ασφαλή θέση. Στην οκτάωρη αυτή μάχη ο Παπαφλέσσας έπεσε νεκρός μαζί με τους περισσότερους άνδρες του.

Ο Παπαφλέσσας προσέφερε τις μεγαλύτερες υπηρεσίες στην ιερή υπόθεση πριν το ξέσπασμα της επανάστασης σαν μπουρλοτιέρης των ψυχών. Χωρίς αυτόν – λένε μερικοί– ίσως να μην άναβε η επαναστατική φλόγα. Ξετρέλαινε τους ενθουσιασμένους, έπειθε τους διστακτικούς, πολεμούσε τους αντίθετους. Διαλαλούσε ότι μια μεγάλη δύναμη κρύβεται πίσω από τους Φιλικούς, εννοώντας τη Ρωσία. Ήταν έξυπνος, ενθουσιώδης, τολμηρός. Αυτές οι αρετές καθώς και το σχήμα του τον έκαναν ανεπανάληπτο για την προεπαναστατική του δράση.

παπαφλέσσας

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ως Παπαφλέσσας στην ομώνυμη ταινία.

Περισσότερα

Εκκλησιαστικά

ΠΑΤΡΑ: Ο παλιός Ναός του Αγ. Ανδρέου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέου χτίστηκε μεταξύ 1836 και 1843 στον χώρο όπου υπήρχαν τα ερείπια του παλαιότερου ναού, που υπήρχε από την εποχή των Ενετών και καταστράφηκε από του Τουρκαλβανούς το 1770, στα Ορλοφικά. Είναι τρίκλιτη βασιλική που έχει προστώο με πέντε τοξωτά ανοίγματα στην όψη της, έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Ήταν ο πρώτος ναός που οικοδομήθηκε στην μεταεπαναστατική Πάτρα και διετέλεσε Μητρόπολη της πόλης για την περίοδο 1845-1856.
ΠΗΓΗ: Πάτρα η πόλη της καρδιάς μας.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα