Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ώρα για θέατρο- «Πλούσιο» θέαμα υπόσχεται η σημερινή μέρα στο θεατρόφιλο κοινό της Πάτρας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Ενδιαφέρουσες παραστάσεις παρουσιάζονται σήμερα στις θεατρικές σκηνές της Πάτρας.

«ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ»

Τελευταία παράσταση σήμερα στις 20.00 στο Θέατρο Λιθογραφείον για την «Κυρία Μαργαρίτα», η οποία συνεχίζει να δίνει μαθήματα ζωής.

Όπως αναφέρεται από τους συντελεστές «ο μονόλογος μιας δασκάλας, της κυρίας Μαργαρίτας, μπροστά στους μαθητές της, (με το κοινό στον ρόλο των… μαθητών), έχει κατ’ επανάληψη αποδοθεί από πλειάδα πρωταγωνιστριών αλλά και πρωταγωνιστών. Επιλέξαμε να φωτίσουμε τα κυρίαρχα στοιχεία εγκλεισμού του έργου, φέρνοντας στη σκηνή έναν γυναικείο χορό από τρεις ηθοποιούς. Το κείμενο τρέχει εν χορώ, με συνεχείς εναλλαγές και ανατροπές… Το δρόμο γι αυτήν τη σκηνική ανάγνωση μας τον άνοιξε ο ίδιος ο Ατάιντε. Μαργαρίτα έλεγαν και τη δασκάλα της κυρίας Μαργαρίτας αλλά και μία συμμαθήτριά της επίσης. Ο καυστικός αντιεξουσιαστικός λόγος του Ατάιντε προτίθεται να πλημμυρίσει με… Μαργαρίτες το παγκόσμιο «λιβάδι» ιδεών… Η Μαργαρίτα δεν είναι απλά ένα φυσικό πρόσωπο, είναι ένα ΓΕΓΟΝΟΣ, μία συστημική κατάσταση, ίσως και ένα «πρόγραμμα» που τρέχει ένας υπερυπολογιστής… Από το σπήλαιο του Πλάτωνα μέχρι την τεχνική νοημοσύνη του Έλον Μασκ παραμένει κοινός παρονομαστής προβληματισμού η ελευθερία βούλησης.

Σε αυτήν την ακραία τραγικωμωδία παρακολουθούμε τη θανάσιμη σχοινοβασία της

Μαργαρίτας που παραπαίει από τη λογική στο παράλογο, από το γέλιο στο θυμό, από την αυταρχικότητα στον εξτρεμισμό. Στη δική μας εκδοχή, τρεις ακαταπόνητες κλόουν παρωδούν, επί σκηνής, τον εαυτό τους αλλά και το σύστημα. Ονειροπολούν, φλερτάρουν, τρομοκρατούν, ενθαρρύνουν, καταρρέουν… Είναι ο δικός μας «κύκλος των χαμένων ποιητριών».

Μετάφραση Πάνος Κατέρης. Σκηνοθεσία – Προσαρμογή κειμένου Διονύσης Βούλτσος. Μουσική επιμέλεια Σοφία Καμαγιάννη. Φωτισμοί Ευσταθία Δρακονταειδή.

Βοηθός Σκηνοθέτη Αναστασία Ντρίζη. Φωτογραφίες Βασίλης Ζαβέρδας.

Για τα κοστούμια φρόντισαν οι ηθοποιοί και για το σκηνικό ο Διονύσης Βούλτσος.

Ηθοποιοί: Κεραμίδα Έφη, Κολλυροπούλου Κατερίνα, Στεφανάτου Ιωάννα

Εισιτήρια: Κανονικό 13€, Μειωμένο 11€.

«ΤΣΙΤΑΧ. Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ»

Και σήμερα στις 21.00 στο θέατρο Αγορά, στην οδό Καραϊσκάκη, ανεβαίνει η παράσταση «Τσιτάχ, η μοναξιά του τερματοφύλακα» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία της Ερμίνας Κυριαζή – Γιώργου Νινιού.

Ο Γιώργος Νινιός σε μια παράσταση σταθμό για την καριέρα του, έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό της Πάτρας στις δύο εμφανίσεις του την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Τσιτάχ, ένας βετεράνος τερματοφύλακας με μεγάλη καριέρα στην εθνική Ελλάδος, απόμαχος τώρα της μπάλας, καλείται σε ένα σχολείο με αφορμή την παγκόσμια μέρα αθλητισμού να μιλήσει στα παιδιά για τον αθλητισμό και να περάσει μηνύματα άμιλλας.

Η εξιστόρηση αρχίζει με χιούμορ, περιγράφει πως κάποτε οι παίχτες παίζανε για την φανέλα αλλά όσο περνάει η ώρα αναδύεται το εφήμερο της δόξας και η προσωπική μοναξιά στις δύσκολες αποφάσεις που αφορούν τον κάθε άνθρωπο.

Ο Γιώργος Νινιός ως Τσιτάχ, καταλήγει ότι αυτό με το οποίο πρέπει να βαδίζει στη ζωή ο καθένας μας, είναι η αξιοπρέπεια. Ακόμη και αν φτάσουμε κάποια στιγμή να κάνουμε πράξεις που την αξιοπρέπειά μας την βάζουν σε κίνδυνο, ακόμη και τότε υπάρχει ένα όριο που δεν πρέπει να το προσπεράσουμε. Η αντίσταση του καθενός μας σε αυτό το προσωπικό όριο συνιστά ύστατη νίκη.

Ο Νινιός αγαπάει τους απλούς, λαϊκούς ανθρώπους, μιλάει γι αυτούς με συγκίνηση, με τρυφερότητα που ξεχύνεται στο λόγο του και αυτό τον οδηγεί σε ταύτιση με το θεατή. Αποδέχεται τις ήττες του, “..δε γίνεται να κερδίζεις πάντα..” λέει κάποια στιγμή, συμφιλιώνεται και οδηγείται στην έξοδο.

Είναι από αυτές τις στιγμές θεάτρου που τα “μικρά πράγματα” που συμβαίνουν λένε μεγάλες αλήθειες που εγγράφονται μέσα στον καθένα μας.

Κείμενο: Βασίλης Κατσικονούρης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Νινιός – Ερμίνα Κυριαζή. Ερμηνεία: Γιώργος Νινιός. Μουσική στίχοι: Γιώργος Νινιός. Σκηνογραφική ιδέα: Ερμίνα Κυριαζή. Κατασκευή μαριονέτας: Βασίλης Βασιλάκης. Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης. Βοηθός σκηνοθέτη-Χειρίστρια κούκλας: Γεωργία Μανελίδου. Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής. Περιγραφή αγώνα: Χρήστος Κυριαζής.

Κρατήσεις τηλέφωνο 2610-439901, 6973401013. Προπώληση viva gr

«Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΚΡΟΝΧΟΛΜ»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος παρουσιάζει σήμερα στις 8.00 μ.μ. την παράσταση «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» του Jordi Galceran σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου.

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο με στοιχεία μαύρης κωμωδίας, που βασίζεται στην θεωρία των παιγνίων και συνομιλεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ένα θέατρο μέσα στο θέατρο. Με αστραπιαίο ρυθμό εναλλάσσεται

από κωμωδία, σε ψυχολογικό θρίλερ, σε ένα δραματικό έργο δωματίου, σε ένα

ατέρμονο σαρκοφάγο παιχνίδι.

Παίζουν: Δανάη Καραβαγγέλη, Δημήτρης Χουρδούμης, Λαμπρινή Ζώτου, Γιώργος Επιτροπίδης. Ακούγεται η φωνή του Γεράσιμου Γεννατά

Η παράσταση είναι ελεύθερης εισόδου. Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στο 2610 461050

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΟΖ

Το Μικρό θέατρο Λάρισας έρχεται για 13η χρονιά στην Πάτρα παρουσιάζοντας το φανταστικό παραμύθι «Ο Μάγος του Οζ», στο θέατρο «Πάνθεον» σήμερα στις 11.30 το πρωί και στις 5.30 το απόγευμα.

Ο «Θαυμαστός Μάγος του Οζ», μια από τις πιο γνωστές φανταστικές περιπέτειες στον κόσμο, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

Μία παράσταση γεμάτη φαντασία, γέλιο, χρώματα, μουσική και νοήματα για μικρούς και μεγάλους. Παίζουν & χορεύουν οι ηθοποιοί, Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Δέσποινα Σακκή, Θωμάς Γκοτζαμάνης, Αντιγόνη Μυλωνοπούλου, Νεφέλη Κωνσταντινίδη.  Το έργο απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Γενική Είσοδος 10€. Πληροφορίες 6974797109.

«EMAIL ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ»

Το θέατρο act παρουσιάζει και σήμερα στις 21.30 τη νέα του κεντρική παραγωγή με τίτλο «Email στα δέντρα» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. Πρόκειται για το καινούργιο θεατρικό έργο του πατρινού συγγραφέα και αποτελείται από πέντε μικρές ιστορίες που συνθέτουν ένα σπονδυλωτό έργο. Μια γλυκόπικρη οικολογική κωμωδία βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός (και σε πολλά φανταστικά) που μας μεταφέρει σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι, εν μέσω εξελιγμένης τεχνολογίας και ψηφιακών εφαρμογών, εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες ερωτικές επιθυμίες, μεταφυσικές αγωνίες και υπαρξιακές αναζητήσεις.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ελένη Ανδρικοπούλου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Κώστας Κουτρουμπής, Νικόλας Τσίχλας. Τους ηθοποιούς συνοδεύει με την κιθάρα της ζωντανά επί σκηνής η μουσικός Αθηνά Φουσέκη. Τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Βασιλάκη, τους θεατρικούς φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος, το σκηνικό χώρο και τις ειδικές κατασκευές origami η Έλενα Νικολάου και την κινησιολογία η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου. Εισιτήρια: 13 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων). Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«ΑΓΟΡΟΜΑΝΑ»

Η παράσταση «Αγορομάνα» με την Αφροδίτη Μητσοπούλου και τον Ιάκωβο Μολυμπάκη, ανεβαίνει στο θέατρο «όροφως» στην Πάτρα, σήμερα στις 21:00. Η παράσταση εξερευνά, εξιστορεί και αποδομεί τα βιώματα της μητρότητας και της πατρότητας. Φωτίζει σταδιακά τους έμφυλους ρόλους που συνεχίζουν να υφίστανται σήμερα. Ψάχνει να πιάσει από την αρχή το νήμα της βίας κατά των γυναικών. Μεταξύ stand-up comedy, ντοκιμαντέρ και μουσικής παράστασης, η “Αγορομάνα” βρίσκει φωνή ακούγοντας και μεταφέροντας τις φωνές και τις επιθυμίες πολλών άλλων γυναικών. Προπώληση εισιτηρίων viva.gr: 10€   Ταμείο θεάτρου: 12€. Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement