Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Τέμπη: Οι ήρωες της ολέθριας σύγκρουσης των τρένων- Tης Αμαλίας Γ. Κουσαδιανού Διδάχουν

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Μέσα από τον σπαραγμό των πενθούντων για τους αγαπημένους τους που αφανίστηκαν στη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, στις 28/2/2023, μέσα από τις ώρες της εθνικής οδύνης μιας στοιχειωμένης από τους 57 νεκρούς Ελλάδας και μέσα από το έρεβος της καταστροφής, μονάχα μια αχτίδα ξεπηδάει δειλά για να ρίξει φως σ’ αυτό που λέγεται: μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Αφορά σ΄ εκείνα τα παλληκάρια, που αψηφώντας τον κίνδυνο, κατάφεραν να λειτουργήσουν ως «άγγελοι σωτηρίας» για πολλούς συνταξιδιώτες τους!

Οι νέοι αυτοί δεν γύρισαν την πλάτη, δεν το έσκασαν για να σωθούν. Ριψοκινδύνευσαν ενσυνείδητα! Με σθένος συνδυασμένο με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και με την ορμή της νιότης τους, υπερέβησαν το ισχυρότερο ένστικτο της ανθρώπινης φύσης: αυτό της αυτοσυντήρησης!

Ταυτόχρονα όμως κατέπνιξαν κι εκείνο το ένστικτο που αντιπαλεύει τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπινου όντος: αυτόν του θανάτου!

Ρίχτηκαν στις φλόγες και τους καπνούς των τσακισμένων βαγονιών, έσπασαν παράθυρα για να ανοίξουν διόδους φυγής, πέταξαν βαλίτσες για να δημιουργήσουν ένα λιγότερο επικίνδυνο έδαφος πτώσης και με υπεράνθρωπες προσπάθειες «άρπαξαν» από τον θάνατο πολλούς ανήμπορούς, οδηγώντας τους στη ζωή!

Όλα αυτά αποτελούν τα συστατικά του ηρωικού ανθρώπου. Δεν μπορεί να τα διαθέτουν όλοι, δεν γίνεται. Γι΄ αυτό εκείνα τα παιδιά του μοιραίου τρένου λέγονται παλληκάρια! Και είναι ήρωες!!

Ο ένας μάλιστα αρνήθηκε τον τίτλο του ήρωα αφού όπως δήλωσε: «… έκανα ότι μου έλεγε η συνείδησή μου»!!

Ως ήρωες θα πρέπει να τους αποδοθεί ως ελάχιστη τιμή το αριστείο ανδρείας! Από όποιον ή όποιους θεωρούν ότι δικαιούνται να το πράξουν, από το 2010 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023…

(*) Πτυχιούχος Φιλοσοφίας – Συγγραφέας


Ροή ειδήσεων

Advertisement