Μαγειρική
Η ταχινόσουπα «έτσι κι αλλιώς»

Υλικά (για 4 άτομα)
Για ταχινόσουπα με κοφτό μακαρόνι
½ φλιτζάνι ταχίνι
2 κρεμμύδια μέτρια ή 1 μεγάλο, ψιλοκομμένα
1 πατάτα, σε κύβους
2 καρότα, σε κύβους
3 κολοκυθάκια, σε κύβους
1 σελινόριζα μικρή καθαρισμένη, σε κύβους ή 2 κοτσάνια σέλερι σε φέτες
1-2 λεμόνια
1 φλιτζάνι μακαρονάκι κοφτό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για ταχινόσουπα με λαχανικά βελουτέ
1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο στα 4
3 καρότα μέτρια
3 κολοκύθια
2 πατάτες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 σελινόριζα
1 τομάτα
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
½ φλιτζάνι ταχίνι
αλάτι, πιπέρι
λίγο μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους, ψημένο, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Για την ταχινόσουπα με το κοφτό μακαρόνι: Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε όλα τα λαχανικά. Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, αλατίζετε και βράζετε για 30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε το ζυμαρικό και ανακατεύετε. Στύβετε το χυμό των λεμονιών και τον ανακατεύετε σε βαθύ μπολ με το ταχίνι, προσθέτοντας και λίγο ζεστό ζωμό. Αφού διαλυθεί το ταχίνι, ρίχνετε μια μεγάλη κουτάλα από τη σούπα, ανακατεύετε, ρίχνετε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα εκτός φωτιάς. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε πιάτα.
Για την βελουτέ ταχινόσουπα: Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Τα βάζετε σε ευρύχωρη κατσαρόλα και τα βράζετε με δυο λίτρα νερό και ανάλογο αλατοπίπερο για 30 λεπτά. Κρατάτε στην άκρη μια κουτάλα ζωμό και πολτοποιείτε με τον υπόλοιπο ζωμό τα λαχανικά της σούπας επιτόπου μέσα στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται αραίωμα προσθέτετε νερό και δίνετε μια βράση. Ανακατεύετε το χυμό του λεμονιού με το ταχίνι και προσθέτετε σιγά-σιγά το ζωμό. Αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά προσθέτετε μια κουτάλα βελουτέ, ανακατεύετε και ξαναρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας εκτός φωτιάς. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε μπολ μαζί με ψημένους κύβους ψωμιού.