Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη (ΠΛΑΕΝΚ): «Η ανθρώπινη εχθρότητα στους Αδερφοφάδες»

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Την Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η πρώτη συνάντηση της Παγκόσμιας Λέσχης Ανάγνωσης έργων του Νίκου Καζαντζάκη για το 2023. 

Η πνευματική αυτή βραδιά είναι συνέχεια της τελευταίας Παγκόσμιας Λέσχης Ανάγνωσης, που έγινε στις 26 Οκτωβρίου 2022, με θέμα την ανθρώπινη φιλία στο Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.   Θα συζητηθεί, λοιπόν, το θέμα του μίσους και της ανθρώπινης εχθρότητας στους Αδερφοφάδες. Το έργο έχει ως ιστορική αναφορά τον Εμφύλιο (1944-1949) και αποτελεί τον αντίθετο πόλο του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά ως προς το θέμα της φιλίας και της έχθρας. Το Βίος και πολιτεία  διαπνέεται από την ισχυρή φιλία του συγγραφέα με τον Ζορμπά, αντιθέτως στους Αδερφοφάδες κανείς δεν είναι φίλος με κανέναν, ούτε οι μυθιστορηματικοί ήρωες, που ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο, αναπτύσσουν φιλικές σχέσεις μεταξύ τους μέσα στην αφήγηση.    

Θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε γιατί η φιλία είναι ο πρώτος νεκρός στις περιπτώσεις των εμφυλίων συρράξεων, όπου η αλληλοεξόντωση αφορά την ίδια κοινότητα ανθρώπων και εμφιλοχωρεί στις οικογενειακές και διαπροσωπικές τους σχέσεις και γιατί η «φίλιωση» τελικά παραμένει μόνο μια αγωνιώδης αναζήτηση μέσα στο μυθιστόρημα. 

Καθώς η Λέσχη Ανάγνωσης είναι κυρίως μια ελεύθερη συζήτηση πάνω σε ένα έργο ή ένα θέμα στην οποία συμμετέχουν όλοι, θα σας προτείναμε να επιλέξει, όποιος επιθυμεί (δεν αποτελεί προϋπόθεση για να συμμετάσχετε στη λέσχη η επιλογή κειμένου), ένα μικρό απόσπασμα (8-10 αράδες) σχετικό με το θέμα της ανθρώπινης εχθρότητας μέσα στους Αδερφοφάδες για να το διαβάσουμε και να το συζητήσουμε.  

Την παρουσίαση θα κάνει η Κατερίνα Ζωγραφιστού και την τεχνική υποστήριξη της βραδιάς θα έχει η Σοφία Νταλαμπέκη. 

  Για να μπορέσουμε να οργανώσουμε την βραδιά μας, θα σας παρακαλούσαμε να δηλώσετε την συμμετοχή σας, στο e-mail: [email protected]

Η διαδικτυακή Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωση έργων του Νίκου Καζαντζάκη θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom. Οι πληροφορίες σύνδεσης στο Zoom είναι:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/88010863443?pwd=K0c3c3U1aFFyZWxkZGl2Y2dIWGFIQT09

Meeting ID: 880 1086 3443

Passcode: 393786

 

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα παρακολούθησης και μέσω Youtube στο κανάλι ΔΕΦΝΚ ΕΛΛΑΔΑ,  στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCb6LiCgC2li4w1BMjs8y4YQ

 

Επικοινωνία – Πληροφορίες:

[email protected]  και στο τηλέφωνο 2810 333993.

 

Κατερίνα Ζωγραφιστού

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ

Πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας

Συντονίστρια της Παγκόσμιας Λέσχης Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement