Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Το ρεύμα «απειλεί» την άρδευση

Επιστολή Ν. Φαρμάκη στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τρεις προτάσεις για να μην κινδυνεύσει η αρδευτική περίοδος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρεις προτάσεις που έχουν ως στόχο να αποφευχθούν για άλλη μια χρονιά οι «περιπέτειες» σε ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις αρδεύσεις των καλλιεργειών, κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Ο κ. Φαρμάκης υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κατεπειγόντως πρόνοια ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο και ζητάει από τους υπουργούς την εξέταση των εξής προτάσεων:

 Ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ προς τους παρόχους ενέργειας, καθώς και

παροχή έκτακτης και απευθείας χρηματοδότησης με τη μορφή επιχορήγησης

 Οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ, βάσει της φύσης τους, παρέχουν «Υπηρεσίες Κοινής

Ωφελείας» (ΥΚΩ). Με βάση τα όσα ισχύουν και περιγράφουν τις ΥΚΩ προτείνεται η

ένταξη των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ ως υπηρεσίες ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος

 Για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ με παύση εκπροσώπησης ή που βρίσκονται εκτός

προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τον «Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου»,

να ισχύσει η υπαγωγή τους στην «Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας» μέχρι

το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να αποτραπεί η διακοπή του ρεύματος και να

υπηρετήσουν αδιάκοπο το σκοπό τους.

Ο κ. Φαρμάκης, στην επιστολή του επισημαίνει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, τονίζοντας ότι «παρά τις δυσκολίες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο χρηματικό πόρο τόσο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από ιδίους πόρους ώστε να βελτιωθούν επικουρικά τα υφιστάμενα έργα υποδομής, αλλά και να υλοποιήσουμε-χρηματοδοτήσουμε νέα καλύπτοντας ταυτόχρονα παλιές και έκτακτες ανάγκες στο δίκτυο των υποδομών (κτίρια, διώρυγες, δεξαμενές κλπ.), προκειμένου να προστατεύονται όχι μόνο οι καλλιέργειες, αλλά οι ανθρώπινες ανθρώπινες ζωές, καθώς τα στραγγιστικά δίκτυα εξυπηρετούν αντιπλημμυρικά τα μεγάλα αστικά κέντρα».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», σημειώνοντας ότι ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτροδότησης στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα πλήξει – άμεσα και έμμεσα – τα εισόδημα των παραγωγών που εξαρτώνται αποκλειστικά από την ενασχόλησή τους με τη γη τα οποία θα συρρικνωθούν ή θα εκμηδενιστούν, συμπαρασύροντας και όσους απασχολούνται ως εργαζόμενοι σε μεγάλους παραγωγούς, εργοστάσια και συσκευαστήρια και σε όλη την αλυσίδα αξίας του αγροδιατροφικού κλάδου. «Συνακόλουθα, η μη καλλιέργεια τοπικών προϊόντων θα επηρεάσει μια σειρά επαγγελματικών κατηγοριών που σχετίζονται με την παραγωγή (στην καλλιέργεια, στην συσκευασία, στην διακίνηση κλπ.), ενώ μοιραία θα εκτοξεύσει τις τιμές των εισερχόμενων, από άλλες περιοχές, προϊόντων», επισημαίνει.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement