Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέα έκτακτη ενίσχυση για τους σταφιδοπαραγωγούς του Αιγίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Έκτατη ενίσχυση, στο ύψος της εξισωτικής αποζημίωσης όπως είχε χορηγηθεί και το 2022, προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος από την κατάρρευση της τιμής παραγωγού η οποία φέτος έπεσε κάτω από το 1 ευρώ/κιλό, θα χορηγήσει και φέτος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α&Τ).

Την απόφασή του να αναλάβει τη σχετική δέσμευση την οποία έχει προαναγγείλει σχετικά εδώ και ένα μήνα μετέφερε χθες το Υπουργός Α.Α&Τ Γιώργος Γεωργαντάς στους βουλευτές της ΝΔ από Αχαΐα Αγγελο Τσιγκρή και Ιάσονα Φωτήλα αλλά και το βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το προϊόν, τους παραγωγούς. Το κάνουμε με τη συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αλλά και μέσω των έκτακτων ενισχύσεων. Το κάναμε και το προηγούμενο έτος. Το κάναμε και φέτος μέχρι να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά η οποία έχει διαταραχθεί λόγω των πολλαπλών κρίσεων (πανδημία, πόλεμος ) αλλά και λόγω στρεβλώσεων που υπάρχουν. Είναι το μοναδικό προϊόν που θα στηριχθεί δεύτερη φορά» σχολίασε χθες ο Υπουργός στους βουλευτές που τον επισκέφθηκαν, όπως αποκάλυψε ο κ.Νικολόπουλος. Ο οποίος μαζί με τους αχαιούς συναδέλφους του ζήτησαν να καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό που έχει υπολογιστεί στα 4,7 εκατ. ευρώ και επίσης η ενίσχυση να είναι ακατάσχετη.

Η ενίσχυση για τους σταφιδοπαραγωγούς θα δοθεί μέσω του προγράμματος de minimis (Συνδεδεμένες Ενισχύσεις) με βάση τις ποσότητες που έχουν τιμολογηθεί και δηλωθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για την καταγραφή των αναγκών πρόσφατα ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρέτεινε την ημερομηνία παράδοσης της ξηρής σταφίδας εσοδείας 2022 και την ανάρτηση των ποσοτήτων που παρέλαβαν και τιμολόγησαν μεταποιητές και εξαγωγείς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε εκκρεμότητα είναι το αίτημα της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απορρόφηση των απούλητων αποθεμάτων της περιόδου 2021-2022, με κρατική χρηματοδότηση.


Ροή ειδήσεων

Advertisement