Κυριακή 28 Μαΐου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΕΛ.ΑΣ.: Προέχει η ασφάλεια των μαθητών-Εντατικοί έλεγχοι και στην Πάτρα στα τουριστικά λεωφορεία που αναλαμβάνουν σχολικές εκδρομές

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυξημένοι είναι οι έλεγχοι στα τουριστικά λεωφορεία τα οποία αναλαμβάνουν τις σχολικές εκδρομές και από το προσωπικό της Τροχαίας Πατρών με στόχο την ασφάλεια των μαθητών.

Μετά από εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα διενεργείται ο τροχονομικός έλεγχος στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές.

«Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε σχολικά και εκδρομικά οχήματα, με πρώτιστο και αποκλειστικό μέλημα την ασφάλεια των μαθητών», διαμηνύει σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας πως σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Μάλιστα, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή του αναφορικά με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, τα οποία αναφέρονται σε ακύρωση σχολικών εκδρομών λόγω του ότι δεν διενεργήθηκε ο προβλεπόμενος τροχονομικός έλεγχος στα λεωφορεία ή ότι αυτός έγινε με καθυστέρηση, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο Διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων, λίγο πριν την αναχώρηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται στα εν λόγω αιτήματα και μέσω των Υπηρεσιών Τροχαίας διενεργούνται κατά προτεραιότητα οι προβλεπόμενοι έλεγχοι».

Ωστόσο, σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ., σε αρκετές περιπτώσεις, προκύπτουν παραβάσεις με αποτέλεσμα οχήματα να καθίστανται ακατάλληλα για την πραγματοποίηση δρομολογίου και εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν, οι αστυνομικοί προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους εκπαιδευτικών.

«Ολιγόλεπτες καθυστερήσεις στη διενέργεια των ελέγχων δύναται να υπάρξουν λόγω πολλαπλών παράλληλων αιτημάτων διαφορετικών σχολικών μονάδων στην ίδια περιοχή με την ίδια ώρα αναχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι κάθε τροχονομικός έλεγχος απαιτεί –κατά περίπτωση- ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί λόγο ακύρωσης εκδρομής. Συνεπώς, προκύπτει ξεκάθαρα ότι, οι αιτιάσεις που προβάλλονται ως λόγοι ακύρωσης των εκδρομών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement