Εκπαίδευση
Πρότυπο Γυμνάσιο Πάτρας: Δεύτερη πανελλαδική θέση στον Διαγωνισμό Ρητορικής
Δημοσιεύθηκε
1 εβδομάδα πρνστις

Με 10μελή ομάδα μαθητριών και μαθητών συμμετείχε ο Όμιλος Ρητορικής του Προτύπου Γυμνασίου Πάτρας στον Διαγωνισμό Ρητορικής Τέχνης του Pierce-Αμερικανικού Κολλεγίου που διεξήχθη στην Αθήνα από την Παρασκευή 3 έως και την Κυριακή 5 Μαρτίου. Την ομάδα συνόδευσαν η υπεύθυνη του Ομίλου, φιλόλογος, Νίκη Ευσταθοπούλου και η Ευγενία Καρούμπαλη, μουσικός του σχολείου.
Αντιπροσωπεύοντας επάξια την Αχαΐα και ειδικά την πόλη της Πάτρας, οι μαθητές της Β’ και Γ’ Γυμνασίου συμμετείχαν και στα τρία αγωνίσματα του Διαγωνισμού και στους τρεις γύρους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με 21 άλλα γυμνάσια, ιδιωτικά και δημόσια, από την Αττική και όλη την Ελλάδα.
Την ομάδα των Διττών Λόγων, η οποία εντυπωσίασε με την μαχητικότητα και τα επιχειρήματά της, αποτελούσαν οι μαθητές Χρήστος Κρεμμύδας, Γρηγόρης Κολλιόπουλος, Μαρία Κούτρα, Έλενα Στρεμμένου και Σεμίνα Σολωμού.
Στην Εκφραστική Ανάγνωση Λογοτεχνικού Κειμένου, αναδεικνύοντας τη θεατρική τους υπόσταση, αγωνίστηκαν οι μαθήτριες Ρεγγίνα Μαλαταρά, Ιωάννα Πολυδωροπούλου και Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου.
Τέλος, στον Προτρεπτικό Λόγο, κατά τον οποίο οι διαγωνιζόμενοι αναπτύσσουν ένα συγκεκριμένο θέμα για τρία λεπτά μπροστά σε κοινό, αγωνίστηκαν οι Νικόλαος Αθανασόπουλος και Μαριέττα Μπαμπαλή. Μάλιστα, η Μαριέττα έφτασε στον τελικό του αγωνίσματος και κατατάχθηκε δεύτερη πανελλαδικά, αναπτύσσοντας το θέμα «Η τέχνη είναι φάρμακο για την κοινωνία μας».
Όλη η ομάδα απόλαυσε την απαιτητική, αλλά και μοναδική εμπειρία των Αγώνων Ρητορικής που τους είχε στερήσει η περίοδος του covid, ενώ καρδιοχτύπησε και παρακολούθησε με θαυμασμό την ομιλία της Μαριέττας στον τελικό, νιώθοντας περηφάνια και συγκίνηση.
Τέλος, η υπεύθυνη καθηγήτρια Νίκη Ευσταθοπούλου δήλωσε: “Πολλά μπράβο στους μαθητές μας που συμμετείχαν. Θα ευχηθούμε αντίστοιχες συγκινήσεις και επιτυχίες στους επερχόμενους Διαγωνισμούς Ρητορικής. Και σκεφθείτε οι Πατρινοί να έρθετε να μας παρακολουθήσετε την επόμενη φορά. Τα παιδιά αυτά, με ταλέντο και σκληρή δουλειά, αξίζουν την υποστήριξή σας!”.
*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη” (17/3/2023)
Σχετικά θέματα
-
Συνελήφθησαν διακινητές ναρκωτικών στην Πάτρα
-
«Δε ζητάμε ελεημοσύνη…»-«Κραυγή» αγωνίας από τους συμβασιούχους της Κοινωφελούς και επίθεση της αντιπολίτευσης στη δημοτική Αρχή
-
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(24/3)
-
«Σφύριξε» μετ’ εμποδίων
-
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Η Πάτρα στο έλεος των βανδάλων
Εκπαίδευση
Κεραμέως για Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν το πρόγραμμα
Δημοσιεύθηκε
1 εβδομάδα πρνστις
17 Μαρτίου 2023 11:11
Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και αν η ημερομηνία τους θα επηρεαστεί από τις εκλογές του 2023 αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.
Όπως διαβεβαίωσε υπάρχει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα και οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τις εξετάσεις. «Έχει γίνει ένας σχεδιασμός σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, το πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί από πέρσι. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και στις 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και τα ειδικά μαθήματα τελειώνουν περί τα τέλη Ιουνίου.
Δηλαδή, όλος ο Ιούνιος θα είναι αφιερωμένος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό προφανώς είναι σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Και δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά φέτος, από σεβασμό στους υποψηφίους, όλο το πρόγραμμα των Πανελλαδικών δημοσιοποιήθηκε την περσινή χρονιά για την φετινή», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως.
Ακόμα η υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε ότι η πλατφόρμα είναι ήδη ανοιχτή, για υποβολή αιτήσεων για εξετάσεις στα πρότυπα και για ηλεκτρονική κλήρωση για εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία, έως τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 2 το μεσημέρι. Οι εξετάσεις εισαγωγής θα λάβουν χώρα το Σάββατο 29 Απριλίου και η ηλεκτρονική κλήρωση για εισαγωγή στα πειραματικά θα λάβει χώρα την Παρασκευή 28 Απριλίου.
Εκπαίδευση
Γιώργος Γραμματίκας: Η ώρα της αποφοίτησης για το μεταπτυχιακό!
Δημοσιεύθηκε
1 εβδομάδα πρνστις
16 Μαρτίου 2023 19:26
Στιγμές συγκίνησης και επιβράβευσης για το μέλος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας Γιώργο Γραμματίκα χθες στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Γιώργος Γραμματίκας είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και πλέον απόφοιτος και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Χθες στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου έγινε η τελετή ορκωμοσίας και οι γονείς του Σπύρος και Νίας Γραμματίκα ήταν ιδιαίτερα περήφανοι, όπως επίσης και στενοί οικογενειακοί φίλοι που ήταν παρόντες για να τον συγχαρούν από κοντά.
Εκκλησιαστικά
Βιβλιοκριτική: «O Δημήτριος Κυδώνης και η εποχή του» του π. Ευάγγελου Πριγκιπάκη – Γράφει η Νίκη Ευσταθοπούλου, φιλόλογος
Δημοσιεύθηκε
2 εβδομάδες πρνστις
12 Μαρτίου 2023 17:30
Όταν η ιστορία μιλά στο σήμερα…
Γράφει η Νίκη Ευσταθοπούλου, φιλόλογος στο Πρότυπο Γυμνάσιο Πάτρας
Όταν η προσεγμένη αυτή έκδοση έπεσε στα χέρια μου, η πρώτη εύλογη ερώτηση ήταν «ποιος είναι αυτός ο Δημήτριος Κυδώνης;» και η δεύτερη ήταν «και τι σπουδαίο έκανε ώστε να γράψουν μια διδακτορική διατριβή για αυτόν;».
Το βιβλίο αυτό των Εκδόσεων Σταμούλη από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό το περιεχόμενο της ομότιτλης διδακτορικής διατριβής του π. Ευάγγελου Πριγκιπάκη, προϊστάμενου του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων στην Ακτή Δυμαίων και εκπαιδευτικού στο Πρότυπο Γυμνάσιο Πάτρας.
Η ζωή του: Ποιος ήταν ο Δημήτριος Κυδώνης
Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, η γραφή της μελέτης λιτή, διαυγής, αλλά και εξονυχιστική απάντησε στην πρώτη μου ερώτηση. Ο Δημήτριος Κυδώνης ήταν ανώτερος αξιωματούχος του Βυζαντίου κατά τον 14ο αιώνα, χρονικό διάστημα εντασσόμενο στη λεγόμενη Υστεροβυζαντινή ή Παλαιολόγεια περίοδο (1261-1453). Βρισκόταν στο πολιτικό και πνευματικό προσκήνιο επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και είδε να εναλλάσσονται τρεις διαφορετικοί αυτοκράτορες: ο Ιωάννης ΣΤ΄ ο Καντακουζηνός και οι Ιωάννης Ε’ και Μανουήλ Β’ της δυναστείας των Παλαιολόγων.
Δυστυχώς ήταν σε θέση να παρακολουθεί την διαρκώς μειούμενη δύναμη του Βυζαντινού κράτους και να προβλέψει την προδιαγεγραμμένη εξάλειψή του, όταν στα 1453 η Αυτοκρατορία παρέδωσε σχεδόν αμαχητί τα εναπομείναντα εδάφη της στους Οθωμανούς του Μωάμεθ του Πορθητή, εξασθενημένη από τις συνεχείς εμφύλιες διαμάχες, αλλά και τις επιθέσεις των εξωτερικών εχθρών.
Ταυτόχρονα όμως ο Κυδώνης ήταν φωτισμένος δάσκαλος με κύκλο μαθητών στη Θεσσαλονίκη, γνωστός λόγιος έχοντας επιδοθεί σε πλείστες μεταφράσεις λατινικών κειμένων και βέβαια θεολόγος, διατυπώνοντας αντιπαλαμικές θέσεις, αλλά και μεταλαμπαδεύοντας τη σχολαστική θεολογικο-φιλοσοφική σκέψη στην Ανατολή. Τέλος, ήταν άνθρωπος θεοσεβής, μα από πεποίθηση λαϊκός, επιλέγοντας να μην περιβληθεί το μοναχικό σχήμα. Ο Δημήτριος Κυδώνης ήταν με λίγα λόγια ένας άνθρωπος των αντιθέσεων, αλλά και της σύνθεσης αυτών. Η διατριβή αυτή αναδεικνύει την πολυσχιδή του προσωπικότητα μελετώντας τις επιστολές του προς επίσημα, αλλά και οικεία πρόσωπα, ενώ παράλληλα συμβουλεύεται όλο το γνωστό συγγραφικό του έργο.
Η εποχή του Δημήτριου Κυδώνη και τα διακυβεύματά της
Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης: ο Κυδώνης, ήταν εξαιρετικός διανοούμενος, και θεολόγος και πολιτικός, αλλά υπάρχουν και άλλοι. Γιατί αυτός να είναι τόσο σημαντικός;
Ως αναγνώστρια του βιβλίου εντόπισα δύο κυρίως λόγους: την κρίσιμη ιστορική συγκυρία στην οποία έδρασε, αλλά κυρίως τη στάση που επέλεξε να ακολουθήσει. Η ζωή του συνδέθηκε άρρηκτα με τη Δυναστεία των Παλαιολόγων, χωρικά κινούμενη μεταξύ της γενέτειράς του Θεσσαλονίκης και της κοσμοκράτειρας Κωνσταντινούπολης. Έζησε τους αλλεπάλληλους εμφυλίους της Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως «Μεσάζοντας» τριών αυτοκρατόρων. Δεν δίστασε να παραιτηθεί, όταν ιδεολογικά και πολιτικά διαφωνούσε με τις αποφάσεις του Αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄, ενώ προΐστατο της αντιπροσωπίας στη Ρώμη το 1366 με στόχο την επανένωση των δύο Εκκλησιών σε μια προσπάθεια να σωθεί η παραπαίουσα Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Επίσης, παρενέβη ενεργά στο να αποκατασταθούν οι σχέσεις του Ιωάννη Ε’ με τον διάδοχό του και μετέπειτα αυτοκράτορα Μανουήλ Β’.
Γιατί όμως η ιστορία τον θεωρεί μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αφού ούτε τα λόγια ούτε οι πράξεις του ήταν ποτέ αμφιλεγόμενα; Στην επερχόμενη καταστροφή ο πολιτικός Κυδώνης, κληρονόμος μιας πολιτικής οικογένειας με μακραίωνη παρουσία, πρόκρινε ξεκάθαρη τη λύση, επιλέγοντας τη λογική και τη μετριοπάθεια έναντι των ανώφελων υπερβολών και ακροτήτων: ένωση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και συμβιβασμό με τους Δυτικούς για να σωθεί η Ανατολική Χριστιανική Αυτοκρατορία. Την άποψή του την υποστήριξε σθεναρά τόσο θεωρητικά όσο και έμπρακτα. Πώς όμως αντιμετωπίστηκε από τους συγχρόνους του;
Ως κάποιος που προσβάλλει την «κοινή γνώμη», ακόμη και ως προδότης. Απομονώθηκε ουκ ολίγες φορές με την τελευταία εγκατάστασή του στον Χάνδακα (Ηράκλειο) της Κρήτης, όπου και πέθανε από ξαφνική ασθένεια έχοντας μια αμελητέα προσωπική περιουσία, παρά τα σημαντικά αξιώματα που υπηρέτησε.
Προεκτάσεις του έργου στο σήμερα
Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά σε ένα εκτενές, αλλά και σημαντικό έργο γραφής, οφείλουμε να αιτιολογήσουμε τον τίτλο του άρθρου. Τι έχει να μας πει στο σήμερα ο Δημήτριος Κυδώνης; Άνθρωπος πολύ μπροστά από την εποχή του, αναλυτικός μα και ευθύβολος στην πράξη και τη σκέψη του. Αλλά μιλώντας φιλοσοφικά, «πλήρωσε» τις συνέπειες της στάσης του, η ιστορία και η πολιτική τον περιθωριοποίησε, ενώ για κάποιους ήταν απλά ένας προδότης.
Μήπως δεν ξαναζούμε αυτή την ιστορία για όσα σοβαρά θέματα αντιμετωπίζει το ελληνικό έθνος; Δεν καλούμαστε συχνά να επιλέξουμε μεταξύ μιας πρακτικής, αλλά επώδυνης λύσης ή μιας ουτοπικής, γλυκιάς στα «ώτα», αλλά ανώφελης «σταυροφορίας» υπέρ εθνικών θέσεων και παραδόσεων; Και όπως συμβαίνει και συγκαιρινά, ο χρήσιμος και σοφός Κυδώνης παραγκωνίστηκε όχι λόγω της ανικανότητάς του, αλλά λόγω της σαφούς, σοφής, αλλά μη αρεστής θέσης του.
Μεγάλη η βλάβη για το έθνος ο πολιτικός παραγκωνισμός του, αλλά ικανοποίησε πολλούς συγχρόνους του, αν μη τι άλλο. Όμως διαβάζοντας αυτή τη διατριβή από άλλη οπτική γωνία, τι θα γινόταν αν το έθνος είχε ακούσει τον Κυδώνη; Μήπως κάποτε θα πρέπει να εισακούγονται και οι μετριοπαθείς φωνές προς όφελος του συνόλου;
Ροή ειδήσεων
Συμφωνία Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Δανίας για ενιαία πολεμική αεροπορία λόγω Ρωσίας
Χαλάει ο καιρός – Χιόνια στα 500 μέτρα και «κατακόρυφη» πτώση της θερμοκρασίας «βλέπει» ο Αρναούτογλου
Έρευνες για περισσότερα θύματα του προπονητή βιαστή – Νέες αποκαλύψεις
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
Τεράστια προσοχή στη νέα τηλεφωνική απάτη – Αν κάποιος σας ρωτήσει αυτό, κλείστε αμέσως το τηλέφωνο
Παρούσα η Pilavas στην έκθεση Prowein 2023
Ο Παναγιώτης Μελάς κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Δήμου Πατρέων
ΔΕΥΑΠ: Απαράδεκτα τα δημοσιεύματα σχετικά με τη συμμετοχή μας στο Καρναβάλι
Ηλεία: Σοβαρό τροχαίο με θύμα ένα άλογο στον Πύργο
Πώς θα κερδίσετε «μπόνους» 300 ευρώ με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης
Αυτή την εβδομάδα
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Χριστίνα Κυριαζοπούλου
-
Υγεία3 ώρες πρν
Οι παγίδες και τα μυστικά της νηστείας-Συστάσεις επιστημόνων στους καταναλωτές για να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο της Σαρακοστής
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα4 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Τρίτη (21/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα5 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Δευτέρα (20/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα2 ημέρες πρν
Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο Νίκος Παπασταματόπουλος
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα1 ημέρα πρν
Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 37χρονου Απόστολου Μαυρέλη
-
Πάτρα - Δ. Ελλάδα1 ημέρα πρν
Πάτρα: Συμπολίτες που “έφυγαν” από τη ζωή και κηδεύονται την Παρασκευή(24/3)