Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Φόβοι για ντόμινο κατάρρευσης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Φόβους για μια γενικευμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη καλλιεργεί η πτώση της Credit Suisse, η οποία έρχεται σε συνέχεια της κατάρρευσης των τραπεζών Silicon Valley και Signature Bank, στις ΗΠΑ.

Όπως δείχνει και η ιστορική εμπειρία του 2008 με την περίπτωση της Lehman Brothers, ένα ντόμινο χρεοκοπίας στις αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως άλλωστε και οι κρατικές παρεμβάσεις υποστήριξης, κάτι που τελικά συνέβη και με την Credit Suisse.

Μετά από το «κραχ» της Τετάρτης, όταν οι μετοχές της υποχώρησαν ακόμη και πάνω από 30% στο χρηματιστήριο, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας χορήγησε στην Credit Suisse  δάνειο 50,6 δισ. ευρώ. Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας σκοπό έχει να «ενισχυθεί» ο τραπεζικός όμιλος αυτός, που θεωρείται συστημικά σημαντικός, ή αλλιώς πολύ μεγάλος για να αφεθεί να πτωχεύσει. Γεγονός που είχε θετική επίδραση στις αγορές, με τις μετοχές της Credit Suisse να εκτινάσσονται χθες έως και 40%.

Σημειώνεται, πάντως, ότι είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα από την τραπεζική κρίση του 2008.

Ροή ειδήσεων

Advertisement