Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Μαύρη εβδομάδα για τις τράπεζες-Οι δέκα μεγαλύτερες στην Ευρώπη έχασαν πάνω από 50 δις σε χρηματιστηριακή αξία

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαύρη εβδομάδα ήταν αυτή που μας πέρασε για τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Οι δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχασαν αυτήν την εβδομάδα περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία, από το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, γράφει η ισπανική El Pais. Ανεβάζει τις απώλειες πάνω από το 13% της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Η ιταλική il Sole 24 Ore προσθέτει: «Συγκλονισμένες από τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και τη μετέπειτα κρίση της Credit Suisse, οι μεγάλες τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου άφησαν πίσω τις τελευταίες ημέρες όλη την πρόοδο που είχαν κάνει»…

Η υγεία του τραπεζικού τομέα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη. Και όταν η εμπιστοσύνη παραπαίει, αρχίζει η φασαρία στις αγορές.

Το πόσο τεταμένη ήταν η κατάσταση στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα τo έδειξαν τα στοιχεία από την Fed: Τις επτά ημέρες έως τις 15 Μαρτίου, η Fed ξόδεψε το ποσό ρεκόρ των 153 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης ρευστότητας. Αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό των 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την οικονομική κρίση του 2008.

Μετά την κατάρρευση της SVP, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να ηρεμήσει τα νεύρα των πελατών των τραπεζών στη χώρα με μια εκτεταμένη εγγύηση των καταθέσεων το Σαββατοκύριακο. Σε ακρόαση του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, επανέλαβε ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και ασφαλές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις καταθέσεις.

Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ, όμως, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, προειδοποιεί: «Η παγκόσμια κατάσταση στο σύνολό της είναι πιο εύθραυστη από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό».

Ήδη, παρά τις παρεμβάσεις για τη διάσωση της Credit Suisse στην Ευρώπη και της First Republic Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έκλεισαν την εβδομάδα με μια απότομη πτώση. «Ακόμη και με όλα τα μέτρα που έλαβαν η Fed, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η BoE, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και οι τράπεζες των ΗΠΑ για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, βλέπουμε ότι οι αγορές βρίσκονται σε δύσκολη θέση» σχολιάζει ο Κρεγκ Έρλαμ. Στο -8% η μετοχή Credit Suisse, η οποία σκέφτεται μια αναδιοργάνωση με τη συμμετοχή της UBS, και στο-24% η αμερικανική First Republic, παρά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσαν 11 αμερικανικές τράπεζες. Η αστάθεια που προκλήθηκε από τις λεγόμενες «τρεις μάγισσες» στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρέασε όλον τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, η UBS βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά του συνόλου ή μέρους της Credit Suisse. Αυτό ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι ορισμένες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα συνεδριάσουν χωριστά το Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσουν την υπόθεση. Η ελβετική κεντρική τράπεζα και η FINMA, η ρυθμιστική αρχή της αγοράς, ενορχηστρώνουν τις συνομιλίες σε μια προσπάθεια να τονώσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Το βασικό πρόβλημα της Credit Suisse παραμένει: η έλλειψη εμπιστοσύνης των πελατών» εξήγησε ο αναλυτής Ντάνιελ Μπόσαρντ από τη Luzerner Kantonalbank. Μόνο την Τρίτη και την Τετάρτη, οι πελάτες της Credit Suisse απέσυραν περισσότερα από 465 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια της τράπεζας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar Direct. «Το αν οι καταθέτες είναι επαρκώς διαβεβαιωμένοι για να ανακόψουν τις εκροές τις επόμενες ημέρες είναι ένα βασικό ερώτημα» λέει ο Φρεντερίκ Καριέρα, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της RBC Wealth Management. Εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, οι ειδικοί θεωρούν πιθανά επόμενα βήματα την κρατική ενίσχυση ή την εξαγορά.

Οι αναταράξεις αναγκάζουν και την εποπτική αρχή των τραπεζών της ΕΚΤ να αναλάβουν δράση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, δεν βλέπουν να επηρεάζεται η σταθερότητα του κλάδου στην ευρωζώνη. Οι καταθέσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης παρέμειναν σταθερές, τόνισαν στη «Ναυτεμπορική» ευρωπαϊκές πηγές μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου υπό τον Ανδρέα Ενρία. Οι επιθεωρητές δεν είδαν καμία μετάδοση στη νομισματική περιοχή από την πρόσφατη αναταραχή στα χρηματιστήρια. Επιπλέον, οι εποπτικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι θέσεις κινδύνου των τραπεζών έναντι της Credit Suisse είναι ασήμαντες, τόνισαν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

 

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement