Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Μαρία Τσάλλα: Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο εξοπλισμός της

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αρχές προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος σχετικά με την δράση της ρωσίδας κατασκόπου που έφυγε από την χώρα, μόλις έγινε αντιληπτή από την ΕΥΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα, η Ιρίνα ή Μαρία Τσάλλα ήρθε στην Ελλάδα με μεξικάνικο διαβατήριο.

Στην συνέχεια, η Ιρίνα απέκτησε και ελληνική ταυτότητα με το πρόσωπο της να φαίνεται ολόκληρο στην φωτογραφία. Επειδή, όμως, η κατάσκοπος δεν το ήθελε αυτό, στην δράση της μέσω των social media προσπαθούσε να κρύψει επιμελώς το πρόσωπο της.

Η πορεία της κατασκόπου
Tο 2017 η κατάσκοπος ξεκίνησε από το Μεξικό και τα Σκόπια. Όπως προαναφέρθηκε μπήκε στην Ελλάδα με μεξικανικό διαβατήριο και τον Δεκέμβριο του 2018 έκανε την εγγραφή της στο δημοτολόγιο Αλιβερίου.

Το 2019, η Τσάλλα ζει στην Αθήνα σε Airbnb και αρχίζει να μαθαίνει ελληνικά σε φροντιστήριο στο Μοναστηράκι. Στις αρχές του 2020 νοίκιασε το δυάρι στην Αρριανού 6 και άνοιξε το κατάστημα «Γαλάζιο». Σύχναζε σε στέκια με γαλλόφωνους διότι μίλαγε καλά γαλλικά γλώσσα που μιλάει και ο φίλος της στην Αθήνα.

Δύο χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2022, πήγε ταξίδι στη Μόσχα, όπου παρέμεινε περισσότερο διάστημα -ενώ αρχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία -επειδή είχε αρρωστήσει όπως έλεγε με κορονοϊό. Τον Απρίλιο του 2022 ταξίδεψε στο Παρίσι.

Το Δεκέμβριο του 2022 έκανε την πρώτη της πρόσληψη στο «Γαλάζιο». Τον ίδιο καιρό στη Λουμπλιάνα συλλαμβάνεται ένα ζευγάρι Ρώσων Illegals και οι πληροφορίες τους φαίνεται ότι αφορούν και την ίδια .Οι πληροφορίες αυτές φτάνουν στην Αθήνα στις αρχές Ιανουαρίου .

Η Σμίρεβα ή Τσάλλα εγκατέλειψε τη χώρα μας για τη Μόσχα, μέσω κάποιου ασιατικού προορισμού, πιθανότατα της Ινδίας, στις 4 Ιανουαρίου του 2023. Λίγες ημέρες κάνει το ίδιο ο πραγματικός της σύζυγος εγκαταλείποντας τη Βραζιλία για την Μόσχα.

Στο μικροσκόπιο των αρχών η ρωσίδα κατάσκοπος
Από την πρώτη στιγμή οι αρχές προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τον πραγματικό ρόλο της Ιρίνα.

Για τον λόγο αυτό ερευνούν

το λάπτοπ
το τηλέφωνο
τα ταξίδια που έκανε ανά την Ευρώπη
Η ελληνική αστυνομία αναζητά απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως

Μήπως πρόλαβε να αποκτήσει δίκτυο στην Ελλάδα;
Έλαβε σημαντικές πληροφορίες
Η φωτογραφία ήταν κάλυψη ή όχι;
Σε γενικές γραμμές η 35χρονη γυναίκα είχε την απόλυτη κάλυψη. Κρατούσε χαμηλό προφίλ και με αυτό τον τρόπο έμεινε αόρατη για πολλά χρόνια. Ακόμη, μίλαγε με τους γείτονες της στο Παγκράτι προκειμένου να δείξει πως αποτελεί μέλος της ελληνικής κοινωνίας.

Για να πετύχει αυτό βέβαια, το κύκλωμα την έκανε Ελληνίδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΥΠ, αυτό πέτυχε εφόσον αφαιρέθηκε σελίδα από το ληξιαρχείο του Αμαρουσίου, ενώ ερευνάται ακόμα ποιος το έκανε.

Το modus operandi των illegals
Όπως ήδη γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με την υπόθεση, η Ιρίνα ή «Μαρία Τσάλλα», είναι μέλος του γνωστού ρωσικού δικτύου illegals. Πρόκειται για μία ομάδα κατασκόπων που δρούσε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και αναβίωσε όταν ανέλαβε την εξουσία ο Πούτιν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο εν ενεργεία αριθμός των «Ιllegals» εκτιμάται από 10 έως 30 και εμφανίζονται ως άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με στόχο να παραμείνουν αχαρτογράφητοι για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας που ζουν και «κατασκοπεύουν».

Από τη στιγμή που ξεκινούν την αποστολή τους σε κάποια χώρα, οι «Ιllegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους. Η αποστολή τους είναι να στρατολογήσουν ανθρώπους και πηγές που έχουν πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ
«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει αρχικά σε ανακοίνωσή της η ΕΥΠ. «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους», προσθέτει.

in.gr

Περισσότερα


Ροή ειδήσεων

Advertisement